« Върни се назад Публикувано на 13.11.2014 / 21:15

Ивайло Бояджиев: Както ДПС е проклятието на България, така Янко Станев е проклятието на Варна

Ивайло БояджиевДо Днес плюс и Бг снайпер
Ивайло Бояджиев: „Както ДПС е проклятието на България, така Янко Станев е проклятието на Варна“
Право на отговор от Ивайло Бояджиев – общински съветник във връзка с публикувания материал от 12.11.2014 г. „Съветникът Ивайло Бояджиев запецна на сесията на ОС-Варна“ в Днес плюс и Бг снайпер.
Моля да публикувате правото ми на отговор.
Ще коментирам текстовете в статията така както са формулирани

Първо: Бояджиев, който премина през повече от 3-4 политически формации и в момента не е ясно в коя партия е или в коя група в ОС членува, още вчера обвини съветниците, а и зам. кмета по финанси Пейчев, че се вземат пари от здравните помощи за да се платят наемите на жилищата на уникалните специалисти, които болница Света Марина и ВМИ Варна са привлекли да лекуват варненци и да обучават кадри.

Отговор:

В кои политически формации членувам, това интересува хората, които са ме избрали за общински съветник. Във варненския общински съвет има много общински съветници, които са минали през различни политически партии. Като най-ярък пример в тази посока би могъл да се посочи д-р Янко Станев, който премина през БСДП, беше лидер на СДС, след това беше лидер на ДПС, а сега командва групата СДС-ДА в Общинския съвет. Едва ли има общински съветник, който да се мери с д-р Янко Станев в удобните за него промени в политическите му виждания. Споменавам това име по две причини – първо, като недостижим пример за политическо номадство и второ, тъй като съм абсолютно убеден в авторството му на материала срещу мен.
Продължавам да твърдя, че средствата, които Община Варна плаща за наемите на лекарите са към средствата предвидени за помощи за лечение на граждани за 2014г.

По отношение плащането на „наемите на жилищата на уникалните специалисти, които болница Света Марина и ВМИ Варна са привлекли да лекуват варненци и да обучават кадри“ искам да уточня следното: Безспорни са качествата на въпросните лекари. Точно толкова, колкото е безспорен факта, че ВМИ-Варна и Университетската болница са изключително печеливши учебно и лечебно заведения, за което поздравявам успешния мениджмънт. Те не само могат да си позволи тези 20 000 лв. годишно, но и много повече. За разлика от общинския бюджет, който е в тежко състояние.

Второ: Ивайло Бояджиев разпространи и документ от общинската администрация, който според него доказва, че пари за наеми няма предвидени и ще се похарчат от помощите.

Отговор:

Никога не съм казвал, че парите за наеми не са предвидени в бюджет 2014. Те са в дейност „Други дейности в здравеопазването“ параграф 42-14, там където са и еднократните помощи за лечение на граждани и средствата за двойките с репродуктивни проблеми.

Трето:Съветникът Бояджиев не се заинтересува от професионалните качества предложени за членове на управи в Търговските дружества на Община Варна, а само от тяхната партийна принадлежност.

Отговор:

Естествено е да се интересувам от политическата принадлежност на предложените лица, заради факта, че тези промени се правят единствено и само по политически причини. Чрез вкарването на един или друг човек в съответното управително тяло се оформят конкретни мнозинства в Общинския съвет. Дори в случая става дума за предоставяне дори не на политически сили, а на привилегировани семейства. Целият град знае, че Янко Станев и брат му Валентин Станев командват в „Пазари“. Сега си направиха и удобни промени в дружеството. Доказателство за това, което говоря е фактът, че Валентин Станев не участва в гласуването, за да не го обвинят в конфликт на интереси. Когато става дума за общинското дружество „Пазари“ няма никакво значение квалификацията на членовете на управителните органи. Там се разпореждат братята Станеви.

От цялата нервност, която съветникът демонстрира през цялата сесия и от отговорите, които получи станаха ясни няколко неща.

Първо: Зам.-Кметът по финанси Пейчо Пейчев изчете приложение към бюджетните сметки в сектор Здравеопазване и на всички стана ясно, че парите за наеми на жилищата на медицинските светила са предвидени в Бюджета . Така истината излезе наяве.

Отговор:

На това вече отговорих.

Второ: Оказа се и от изказването на съветничката на ГЕРБ – Марица Гърдева, че документа, който скандално размахваше Бояджиев е подписан от г-жа Бояджиева – Директор на Дирекция Здравеопазване и меко казано е въвеждащ в заблуждение. Както се казва семейна драма в стил Биг Брадър, тъй като е известно, че г-жа Бояджиева е съпруга на г-н Бояджиев.

Отговор:
Нищо скандално няма в това да предоставя на общинските съветници и на медиите докладна, която хвърля светлина по темата, както и извадка от самия бюджет за 2014г.
Нищо срамно няма в това съпругата ми да се яви и да спечели конкурс за Директор на Дирекция Здравеопазване.
Семейна драма липсва, защото по този въпрос имаме пълно единомислие.
Опитите да се прехвърлят проблемите от болната глава на здравата са ялови.

Трето: Ивайло Бояджиев не е изяснил, може би за себе си, въпроса на коя партия е член и кое политическо пространство подкрепя. Що се отнася до неговата принадлежност в левия или десния политически сектор, стана ясно, че Бояджиев не подкрепи избирането за шеф на Комисията по ОВОС на кандидатурата на ГЕРБ в лицето на съветника Байчев.

Отговор:

Тук се намеква, че щом съм декларирал подкрепа на управляващото мнозинство, съм длъжен винаги да вдигам ръка за всяко предложение, което бъде внесено.

Не подкрепих избирането на г-н Байчев за председател на комисията ОВОС по простата причина, че никой не намери за уместно да аргументира защо се налага смяната на предния председател г-н Христо Атанасов. Моето лично мнение е, че г-н Атанасов беше сменен, защото спря да изпълнява нарежданията на Янко Станев. Да гласувам неговата смяна, означава да подкрепя засилването на влиянието на Янко Станев над ГЕРБ и кмета Портних. Много от решенията на сесията бяха безспорно отстъпление на ГЕРБ пред Янко Станев. Засилващото се влияние на този човек над общинската администрация и над общинския съвет е голям проблем за ГЕРБ. И аз заявявам, че няма да участвам в опитите да се постави на колене както кметът Иван Портних, така и целия общински съвет. Тук ще плагиатствам малко с думите.
„Ако ДПС е проклятието на България, Янко Станев е проклятието на Варна.“

Остава да изясним и дали Бояджиев си плаща редовно наемите за кабинетите на ДКЦ -тата на Община Варна, които ползва за нуждите си като джипи.

Отговор:
Към 13.11.2014г. нямам задължения към Общинските лечебни заведения за наеми на двата лекарски кабинета, които ползвам.

Следва…
Отговор:
Със сигурност ще има продължение…
И тъй като в Днес плюс и Снайпер Янко Станев има безспорно влияние, не съм сигурен, че ще бъде публикувано правото ми на отговор.
По тази причина ще го изпратя на всички варненски медии. Не знам кои от тях ще имат смелостта да го публикуват.

Д-р Ивайло Бояджиев – общински съветник

 

«