Публикувано на 04.03.2008 / 20:01

Златни пясъци пред екокатастрофа, с опасност да потъне във фекалии

 

 

Както вече писа afera.bg в свое журналистическо разследване скандалната приватизация на туристическия комплекс “Златни пясъци” е осеяна с минирано поле, което може да срути окончателно туристическия имидж на България.

При осъществяването на приватизацията на Златни пясъци, правителството на Иван Костов подарява заедно с хотелите и цялата инфраструктрура на курорта на богопомазаните негови “велможи” начело със Славчо Христов.

Новите господари на комплекса притежават както улиците и пътищата, наречени от тях витиевато алеи, така и ВиК и Енерго съоръженията.

На Златни пясъци не може да бъде построена нова пречиствателна станция, а тръбата, която отвежда отходните води и фекалии е заустена на 500 метра от плажната ивица в морето, а не както е по норми – на една миля разстояние.

Това ознавача в прав текст, че туристическия комплекс Златни пясъци може да предизвика екокатастрофа и да потъне целия във фекалии.

Испанска фирма е проявила интерес да построи пречиствателна станция на комплеска, и то за шест месеца, но това няма как да се случи, тъй като всичко е собственост на новите чорбаджии на Златни пясъци, които до този момент всеки сезон живеят с този проблем като на магия. И категорично са отказвали какъвто е разговор с общинските власти за връщане на инфраструктурата.

Вчера в кабинета на председателя на Общинския съвет – Варна Борислав Гуцанов бяха поканени представители на Министерството на благоустройството и регионалното развитие, както и шефът на ВиК – Варна Валентин Вълканов, и лицето на приватизирания туристически комплекс Николай Недков.

За afera.bg Борислав Гуцанов каза: “Доброто от срещата е, че теренът, върху който е пречиствателната станция Златни пясъци са готови да го предоставят на общината и да се откажат от този терен, с цел началото на изграждане на нова пречиствателна станция, или подобряването на тази, която е в момента. Нещо, което до този момент от Златни пясъци не бяха готови да направят. Оттук нататък трябва да бъдат набавени и осигурени средствата, да започне проектирането, като на първи етап трябва да бъде изградена тръбата. Предстоят разговори с министерството и се надявам от там да получим разбиране, така че  наистина в началото на сезона да имаме що-годе едно решаване на целия този проблем.”

На въпрос на afera.bg как е възможно до този момент собствениците на комплекса да не са си мръднали пръста да решат проблемите с инфраструктурата на Златни пасъци, Борислав Гуцанов отговори: “Този въпрос е много сериозен и е изтърван за решаване през годините, мините са заложени още в приватизационния договор. Затова трябва спешно да бъде намерен начин да се реши , защото туристическия имидж на страната може да се срути. Цялата приватизационна сделка е много странна, защото има заложени много мини. Много е странно как там е написано, че улиците и пътищата са алеи. Много е важно да бъдат овладяни процесите, които текат на Златни пясъци – от една страна строителството и презастрояването му, и от друга – всички тези временни обекти, които са разположени на територията на комплекса също трябва да се намери начин да бъдат овлядани. Обектите там трябва да бъдат силно ограничени и в переспектива да бъдат премахнати, тъй като никой не желае да вижда битпазар. Като председател на Общинския съвет съм готов Съветът да вземе решение и да изиска тази инфраструктурна собственост на Златни пясици, и да бъде предоставена на общината.”

Afera.bg научи, че на проведен председателски съвет в Общинския съвет – Варна е взето единодушно решение на предстоящата сесия на 19 март да се гласува решение, с което т.нар. алеи, според приватизационния договор на Златни пясъци, които всъщност са улици, да станат публична държавна собственост, както и общината да може да упражнява тротоарното си право там.

Общинският съветник Веселин Данов от своя страна каза за afera.bg, че още днес ще сезира Областния управител на Варна за евентуалната екокатастрофа, която може да възникне в туристическия комплекс, както и че, ще сезира съда в Страсбург за затваряне на плажната ивица.

 

Веселина Томова

Още по темата четете в “Разследване”  – “Феодалното царство Златни пясъци”  

Коментари 0 за
“Златни пясъци пред екокатастрофа, с опасност да потъне във фекалии”

  1. Tomova, Gutsanova li da ti vikame veche? Mai vzeha da ti snasiat, za da gi galish taka veche. Kakvo stana s danki, sashovci, zhekovci?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *