« Върни се назад Публикувано на 07.03.2022 / 18:29

ЗЕЛЕНСКИ – „ОТРАБОТЕН МАТЕРИАЛ“. НА СПЕЦ.ЕЗИК „ОТРАБОТЕНО ЛИЦЕ“ ИМАМЕ ТОГАВА, КОГАТО СЕ ПРЕВРЪЩА В ЗАПЛАХА НЕ САМО ЗА ОБРЕЧЕНА ОПЕРАЦИЯ, НО В ЗАПЛАХА ЗА САМИТЕ КУКЛОВОДИ

Евангелието казва, че човек трябва да се страхува повече от онези, които убиват душата, отколкото от тези, които убиват тялото.

Физическата смърт е по-малко ужасна от духовната.

Всеки следващ ден сякаш има за цел да убеждава в това.

За съжаление агресивното давление над душите на хората, в настоящия момент набира все повече сила.

Една от основните причини за това е формулирана прекрасно от Айн Ранд:

– Онова, което сега ни карат да почитаме е голата, сгърчена, безмозъчна фигура на некомпетентния човек.

Винаги има възможност за развитие в деградацията на продажната душа до степен, в която тя сама приключва „съдържателя“ си.

И причината за това е точно описаната от Ранд сгърчена, безмозъчна некомпетентност, съчетана с лакомата амбиция на кариерата и властта за превъзходство.

Както Бердяев отбелязва, всяка власт, явно или тайно, съдържа в себе си отрова.

Но понякога, дами и господа, отровата й е толкова токсична, че може да превърне самозабравилата се „безмозъчна некомпетентност“ в „отработен материал“.

„Отработен материал“ е термин в работата на някои специални служби, до който може да се достигне напълно умишлено, предвиждано във времето.

Но твърде често, той може да е резултат от явна, понякога, учудващо нагла некадърност, съчетана с нереална прогноза и напълно скопен анализ на оперативната обстановка.

Много хора трудно разбират, че порядъчност не означава някакъв героизъм, а едно единствено нещо, което е обгърнато повече в тишина, отколкото в триумф – да не участваш в подлостта.

„Отработеният материал“ винаги е оперативно лице, натоварено със специфични функции, които за съжаление не са лишени от подлост, даже и от нещо повече.

До „отработен материал“ най-често водят неуспешно планирани, широко мащабни операции, които са уродлив продукт на некадърност, проявена най-често в мощни специализирани структури.

Искам да избягам от определена терминология, за да е разбираемо за всички.

Едно лице се превръща в „отработено“ тогава, когато не подлежи повече на развитие, довежда планираните мероприятия до катастрофален резултат във времето, излиза от контрол (по ред причини) и най-важното: – превръща се в заплаха не само за обречената операция, но и нещо повече – превръща се в заплаха за самите кукловоди.

Заплахата е в информацията която носи, зададена от тях, в данните за обвързаността им с тях, компрометиращи ги тотално при неуспех, както и със самите ангажименти, които е изпълнявал за тях.

Ни най-малко желая да пророкувам, да гадая или нещо подобно.

Просто наблюдавам, опитвам се да разсъждавам и съм искрено състрадателен към всичко, което касае конфликта в Украйна.

Наблюдавайте внимателно поведението на Зеленски, релацията на отношенията му със Запада и Русия.

Това е напълно достатъчно, за да прецените трезво, при това с искрено съчувствие към всичко, което се случва.

Пак се сещам за Бердяев, според който съществува свобода, от която човек няма право да се отказва, ако иска да запази своето човешко достойнство.

Такава е свободата на съвестта, също и свободата на духа.

Отчуждаването на съвестта не може да бъде търпяно под никакъв предлог.

На нея – съвестта – принадлежи първенството.

Загубилият това първенство е „най-добрият“ материал за специализирани структури, с тесни амбиции и непристоен морал, от който те създават безценните си боевици.

По ирония на съдбата, на определен етап, за липсата на съвест – „отработеният материал“ е неизбежен.

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

«