« Върни се назад Публикувано на 21.10.2019 / 20:00

ЗДРАВКОВ И ФАНДЪКОВА С НОВ НЕБОСТЪРГАЧ. В „АРХИТЕКТУРА“ ВИЛНЕЯТ ДВЕ ДАМИ. ПРЕПЛЕТКИ: МАСОНИ, ПОЛКОВНИЦИ РАЖДА СИМБИОЗАТА – КОЯТО И ОТ ДВЕТЕ КАКИ ДА ВЗЕМЕ ВЛАСТТА В СОФИЯ, ЩЕ ЧАКАМЕ СЛЕДВАЩИЯ НЕБОСТЪРГАЧ В ПОЛИТЕ НА ВИТОША

ЗДРАВКОВ И ФАНДЪКОВА С НОВ НЕБОСТЪРГАЧ. В „АРХИТЕКТУРА“ ВИЛНЕЯТ ДВЕ ДАМИ. ПРЕПЛЕТКИ: МАСОНИ, ПОЛКОВНИЦИ РАЖДА СИМБИОЗАТА – КОЯТО И ОТ ДВЕТЕ КАКИ ДА ВЗЕМЕ ВЛАСТТА В СОФИЯ, ЩЕ ЧАКАМЕ СЛЕДВАЩИЯ НЕБОСТЪРГАЧ В ПОЛИТЕ НА ВИТОШАВ информационни сайтове излезе новина за нов „нзаконен небостъргач“ в столичния квартал „Кръстова гора“
https://www.abcnews.bg/bg/nezakonen-nebostargach-shte-se-stroi-v-kv-krastova-vada/

След преглед на поставената на сайта на Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична Община информация /заповед № РА50-165/23.02.2018 и заповед № РА50-455/21.06.2019/ се присъединяваме към направените изводи за незаконосъобразност на одобрените от главния архитект на общината проекти. Безобразието е очевидно. Нарушенията са многобройни. При одобряването на проекта са отворени всички тайни врати и прозорци в закона, които арх. Здравков и мадам Фандъкова вече три години твърдят, че затварят.

Позволяваме си да допълним колегите, разпространили информацията за новата строителна изцепка. По повод жалба на собственик на съседен имот е издадено Определение № 7631 от 10.10.2019 г. по административно дело № 5361/2019 на Административен съд – София град /съдия Дойчинова/, с което жалбата е оставена без разглеждане, като недопустима. Жалбоподателят не бил заинтересовано лице. Всъщност, има поне две основания да се твърди обратното, което, разбира се, трябва да прецени Върховния административен съд. Определението е подписано от съдия, но няма вид да е писано от съдия. Кой е чел поне малко съдебни актове, може да се убеди тук:

file///C:/Users/User/Downloads/Act Content%20(6).pdf

Нека изясним кой кой е.

В новинарския материал се споменава един от собствениците на проекта – Борислав Точевски.
В цитираното определение на съда се посочва и адвокат Станислава Лазарова – също като собственик на част от този проект.
Двамата са съпрузи.

Станислава Лазарова е в изключително близки отношения с директорката на правната дирекция на Направление „Архитектура и градоустройство“ Стела Щерева, като за втората даже се твърди, че е в зависимост от нея. Говори се, че Щерева дължи назначението си на Лазарова. Двете си правят каквото си искат в Общината. Лазарова е почти ежедневно в сградата на „Сердика“ 5 и командори наред. Щерева си позволява да блокира преписки, като за решаване на проблема притиска и изпраща хората при Лазарова. Лазарова в типичен ГЕРБ – стил, получавала не малко „комплименти“, но често не вършела обещаното.
Проектанти и строители в София много добре знаят рекетьорската схема, но си траят в БГ – стил. Само пъшкат и шушукат. Двете дами даже са поели и кадровата политика на Направлението, особено след уволнението на директора на строителния контрол – арх. Калинов.

Арх. Здравков пък изпълнява без да пита. И Фандъкова не пита. Защо?

Сестрата на адвокат Станислава Лазарова е съпруга на Санко Максимов Пешев. Санко е син на полковник Максим Пешев – в момента бизнесмен и виден масон. Полковникът е бил шеф на кабинета на Генералния щаб на армията. Твърди негова съпричастност към някогашните служби на НРБ.

Наскоро негова фирма в консорциума „Плобур“ взе голяма обществена поръчка в жп – транспорта за около 185 млн. без ДДС. В консорциума участват „ДжиПиГруп“ и клонове на „Бомбардие“ от Полша и Италия.

Контактите на тези хора налагат в Общината тандема Лазарова – Щерева като ментори на арх. Здравков чрез общинския съветник Орлин Алексиев.

Да, ама този Орлин Алексиев вече не е в листата на ГЕРБ за местните избори.

Нищо. Групата вече е заложила на Мая Манолова. Другото дете на полковника – Иван Максимов Пешев, е на четвъртото място в листата на БСП.

Борис Точевски, съпругът на Лазарова, е член на Националната асоциация на строителните предприемачи, в която са фирмите „Артекс“, „Тобо“, „Бигла III“ и „Феърплей“. Тази асоциация подкрепя кандидатурата на свидетеля Ваклин по делото срещу Иванчева за „независим“ общински съветник в столицата. Благодарение на тях в Общинския съвет в София може да се появи съветник от „прокурорската квота“.

Участието на тези и подобни родословни дървета и обвързаности в простотиите със застрояването, кражбите от обществени поръчки и административния рекет върху предприемачите, е обществена тайна. По-голямата тайна обаче е защо мълчи това наше „общество“.

Управлението на Фандъкова е белязано с разрешаването на множество високи сгради. На „Артекс“, на Николай Вълканов, на Гриша Ганчев, на Давид Михайлович – все наши хора „с чисти пари“.

В същото време се блокира всяка строителна инициатива на „случайни“ фирми или на „врагове“, като „НИКМИ“. Обикновените хора нямат шанс да пробият глухата отбрана на столичната администрация за каквото и да било, без да си платят. Дори и за елементарни технически услуги.

Която и да е от двете каки да вземе властта в София, ще чакаме следващия небостъргач в полите на Витоша.

Андрей Червенков

«