« Върни се назад Публикувано на 03.07.2011 / 11:59

Звезда си събу чорап, bTV новините мутираха

 

 

„За наше успокоение лошият късмет на фронтмена го е застигнал не в София, където е от снощи, а още в Загреб”, допълва Кадриев.

За bTV очевидно това е знаково събитие за страната ни. Точно в този ден. Кога друг път ще се случи изпълнител от ранга на Джамирокауй да е с травма и болно гърло и неговите фенове в България да изпуснат да го видят на живо на концерт? Никога. Я, дайте да взривим конкурентите с информацията, с която разполагаме. Тази новина е къде-къде по-водеща от всички останали, свързани с политически сътресения, корупция, престъпност, здравеопазване, социални проблеми. Няма как да не бъде отразена в плейлистата на информационния поток като гореща. Няма как, уважаеми зрители.

Джей Кей с навехнат глезен излиза от хотел. Репортерката го посреща учтиво. Взема историческо блиц интервю от него. Стотиците фенове на звездата разбират причината за отмяната на концерта. В материала ни се разказва как музикантът рядко свалял шапките си от главата, но „специално за зрителите на bTV”, си свалил… чорапа пред камерите на телевизията.

Певецът споделя, че е много разочарован от случилото се. Действа спонтанно. За да разсее всякакви съмнения. Събува си едната обувка пред бдителната репортерка. Показва травмата си, получена на сцената на концерт в Загреб. Имал и инфекция на гласа, признава Джей Кей. Дори се изкашля пред репортерката, за да увери аудиторията, че и инфекцията на гласните му струни е реална, а не блъф. Това е причината да отпътува спешно за Англия с частния си самолет. Показват ни се и рентгенови снимки на крака му. Направени не къде да е, а във Военно медицинска академия в София. Репортерката грижливо разпитва лекаря, а той споделя какво е мнението му, след като прегледал глезена на певеца. Разбираме, че е болезнена травма, но ще му мине на Джей Кей, ще му мине… До няколко седмици.
Шеговито поднесен материал. Новината обаче ни се поднася като твърде сериозна. Преди всички останали събития от деня. И това е смущаващото. След Джей Кей по
bTV ни съобщават за регистрирано земетресение на територията на страната, за жена, която получила инфаркт и паднала от дърво.

Не че е фатално за медия, когато занимава многохилядната си аудитория с пострадал глезен на знаменитост от световния шоубизнес, опаковайки информацията като първа в емисия. Би било елементарно и да обвиняваме двойката говорители на bTV. Редакторите са тези, които обикновено подреждат по важност и актуалност порциите новини в една емисия. Те трябва да си го отнесат, ако са сгазили лука. Но редакторите на bTV просто не са схванали хумора в обекта и са действали (умишлено, или не) като придатък на нечий пиар проект. Подут крак крак – провален концерт. Каква медийна драма, каква медийна драма! Това бихме си казали, перифразирайки култова реплика на наш спортен коментатор.

Буди наистина леко недоумение как професионалисти като Салич и Кадриев, които десетина години са на екран, хладнокръвно тръгват да четат за пострадалия глезен на Джей Кей и откриват емисия новини с него. Най-вече дълбоко се съмнявам, че за Салич това е логичната подредба на събитията от деня. А не – примерно – да ни трогне с анонс за изоставено в дом дете. Или за малолетна майка от ромски произход, която е на път да захвърли поредното си бебе в приют. Салич и бившата новинарка от БНТ Мира Добрева много си падат по социалните каузи и по-сърцераздирателни за зрителите теми, които касаят живота на българските деца, изпитанията пред българските жени, сурогатното майчинство и т.н. Теми, които измерват градуса на общественото мнение и показват доколко цивилизовани и емоционално грамотни сме. Не е като да няма поводи за по-важни новини в информационни емисии от тази за пострадал крак и болно гърло на певец, нали?
Помня, че преди време с подобаващо внимание в медиите беше отразен и навехнатият крак на Бойко Борисов. На челна страница на вестник беше увековечен подутият крак на днешния ни премиер (тогава още беше кмет на столицата и кандидат за министър-председател). Беше заснет от мобилния телефон на сподвижника му Цветан Цветанов, за да се докаже, че няма лъжа, няма измама. И това няма да се използва едва ли не като евтин пи ар ход в тогавашната предизборна кампания. Но както им е тръгнало на нашите медии да отразяват навехнати глезени, не знам докъде ще я докара родната журналистика.

Не че подценявам глезените на Джей Кей и на Бойко Борисов. Сигурно не е приятно да ти се подуе крака и да не можеш да се появиш в пълна светлина пред почитателите си. Само недоумявам настървението, с което се нахвърлят колегите журналисти, за да ни илюстрират факти, свързани от анатомията на популярни личности. Било то от световния шоубизнес, било то от политическото котило.

Гони се рейтинг, журналисти се правят на ловци на сензации, но и помен няма от ударни и реално обществено значими материали. А ако утре хемороиди, или някоя срамна болест, се окажат причина за провала на концерт на Джамирокауй, или в предизборната кампания на политик, какво? Пак ли ще го онагледим и излъчим като първа новина в ефира с неподражаем журналистически ентусиазъм? Пак ли ще опрем до медицинските изследвания и компетентните коментари на специалистите?

Само едно не ми е ясно. Защо свален чорап на знаменитост пред камера на телевизия и навехнат крак на певец могат да се превърнат в събитие номер 1 за нашата държавица, а всичко останало ни се поднася като информационна скрап? 
Защо?!!!

 

Петър Петров

«