« Върни се назад Публикувано на 07.04.2014 / 12:41

ЗА ОПЕРАЦИЯТА В ЛЯСКОВЕЦ ВИНОВНИ ТЪРНОВСКИТЕ ЧЕНГЕТА. А КОЙ НАЗНАЧИ ШЕФА НА ОД НА МВР – ВЕЛИКО ТЪРНОВО? ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ!

 

На пресконференция ръководството на МВР даде обяснения за провала в Лясковец. Министър Цветлин Йовчев рече, че: „Необходимостта от провеждане на операция в Лясковец е била на лице и е било необходимо наистина да се действа незабавно, тъй като е съществувал реален риск Петко Петков да използва притежаваното оръжие срещу български граждани, включително срещу деца.  Не е било възможно изчакване повече, тъй като рискът е бил сериозен наистина. Всички действия, предприети по планиране и провеждане на операцията са законни, това е абсолютно категорично.

При планиране и подготовка на операцията са спазени всички нормативни изисквания в МВР и те са водени съгласно добрите практики в министерството до момента. В проверката са изследвани 3 насоки – 1 – разрешението за носене на оръжие и последващите действия, след като е изтекло това разрешение. 2, изследвани са действията по планирана операция през 2012 г. и са изследвани всички действия по планиране и провеждане на операцията през 2014 г.,

В първата насока можем категорично да кажем, че след изтичане на разрешението за носене на оръжие на Петков, не са били предприети всички действия за изземане на оръжие, има подценяване на риска по повод един човек, за когото вече е имало сигнали, че може би е неустойчив психически. Пренебрегнати са сериозни сигнали за поведението на Петков, за да се стигне до 2012 г., когато е била извършена операция на СОБТ.

На място тогава са изпратени служители на СОБТ. Тогавашният главен секретар Калин Георгиев е указал да бъдат използвани методи и форми, за да може да се изземе това оръжие и да се реши този проблем. Да отбележим, че планирането на операцията през 2012 също е законосъобразно, няма нарушения тогава. Резолюцията на тогавашния главен секретар е правилна и адекватна. В резултат обаче на тези указания на Калин Георгиев не е произтекло нищо, не са били предприети необходимите действия, няма отворени оперативни дела, няма ползвани оперативни средства, единствено е изпратен районният инспектор, което е несериозно. Смятаме, че както тогавашният директор на ОДМВР не е изпълнил своите задължения, така и сегашният не са изпълнили действията на тогавашния главен секретар Калин Георгиев.

Едва на 20 февруари 2014 е запознат главният секретар на МВР с този проблем. Той е издал разпореждания, които са адекватни и е направил всичко, което е трябвало да направи, за да се реши проблема. О

Основната причина за случая Лясковец са действията на служители на МВР от ОДМВР –Велико Търново.

Неясно е защо те са отишли да заснемат дома на Петков, те са установили, че той ги е забелязал и те са предизвикали неговото подозрение. Този факт, те не са го докладвали на началниците си.

Проверката е констатирала неадекватни действия на служители на Областна дирекция на МВР Велико Търново, които са отишли предишния ден, за да заснемат дома на Петко Петков, който ги забелязал. И именно този факт те не са го докладвали на началниците си.

Втората причина е, че планът не е сработил. Те трябвало да проникнат през три места, те не са успели да проникнат през входната врата, като Петков е предприел мерки за барикадирането на тази врата.

Ако баретите са знаели, че Петко е предупреден и че ще действат от засада е щяло да има друг план за действие.

По случая в Лясковец ще има дисциплинарни наказания за бившия директор на ОД МВР Велико Търново комисар Живко Коцев, приемника му – главен инспектор Христо Христов, сегашен директор на ОД МВР Велико Търново, както и за двамата служители на ОД МВР Велико Търново, които са заснемали къщата на Петко Петков.

Ще има тежки дисциплинарни наказания за г-н Коцев и г-н Христов, който ще бъде свален от тази позиция, защото не е предприел необходимите мерки.

Двамата служители, които не са докладвали, че Петков ги е засякъл, също ще бъдат наказани. Служителите на отряда за борба с тероризма са се държали адекватно. Не предвиждаме никакви мерки спрямо отряда. Очакваме съвсем скоро да осигурим възможност за адекватно обучение, както и да направим преглед на оборудването, за да видим какво още е необходимо и да бъде доставено”.

Един от първите назначени нови директори на регионални дирекции на МВР беше в лицето на Христо Христов във Велико Търново.

НАЗНАЧИ ГО ИМЕННО ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ!

КАКВА Е ОТГОВОРНОСТТА НА ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ ОСТАВА ДА РЕЧЕ ГОСПОД, ЗАЩОТО МВР И ПРАВИТЕЛСТВОТО МЪЛЧИ.

КАКТО АФЕРА НЕЕДНОКРАТНО ПИШЕ, СЛЕД ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА РЕД Е ВАРНА – ТУК НЕЩАТА СА НА КОСЪМ ПРЕДИ ДА ГРЪМНАТ, ПРЕДВИД „ЮВЕЛИРНИТЕ” НАЗНАЧЕНИЯ НА ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ, ЗА КОИТО ТОЙ НЕ ПОЕМА ОТГОВОРНОСТ!

Afera.bg

«