« Върни се назад Публикувано на 06.05.2014 / 18:37

ЗА МЕН Е ЧЕСТ, ЧЕ СЪМ СЛУЖИЛ ЗАЕДНО С ЧАСТ ОТ ВАС КАТО ОФИЦЕР!

 

Войни на България,   Поздравявам ви с деня на храбростта и празника на Българската армия!В днешния празничен ден поздравявам всички вас, които посветихте живота си в защита на нашата Родина. Всички вас, които бранихте и продължавате да браните свободата и независимостта на България. Всички вас, които служихте и продължавате да служите на Българската армия.

С постъпките и поведението си, вие доказахте, че интересите на Родината са по-важни от собствения ви живот – не само в мирно време, но и по време на бойни действия. Бих искал да подчертая големия принос на тези военнослужещи, които в момента изпълняват своя дълг зад граница – вие демонстрирате на света, че качествата смелост, доблест и професионализъм са определящи за Българската армия.

Храбри мъже и жени,

Вашата дисциплина, отдаденост и лоялност към Родината провокира всички нас да се чувстваме горди, че сме нейни граждани. За мен е чест, че съм служил заедно с част от вас като офицер.

Към всички войни от запаса и ветерани, които сте служили усърдно на Майка България – поздравявам ви за вашите услуги и ви почитам за вашата саможертва.

Приятели,

Настоящите условия, в които се налага да изпълнявате своя дълг към Родината, не са в улеснение на нелеките ви задължения. Недостатъчен бюджет, отделен от държавата за отбрана, липса на подобаваща социална политика, липса на дългосрочна визия в приоритетите, поставени от ръководните органи – все факти от днешната реалност. Но вие ги преодолявате с чест, достойнство и вяра.

Съвременният свят и международната обстановка също са далеч от спокойното и безопасно развитие. Към отдавна тлеещите познати военни конфликти се добавят нови, не по-малко опасни и сложни.

Искрено се надявам и работя за това, българското правителство да съумее да разреши тези конфликти по политически начин, а не по военен. Също така, правителството ни трябва да може да предвиди ситуацията в перспектива и съгласно нея да развие българския военен потенциал.

Необходимо е да насочим общите си сили към правилното прокарване на вътрешни и външни политики, които ще гарантират сигурността на България и нейните граждани и ще постигнат по-добър живот за вас, военнослужещите.

Войни на България!

Вие вече сте направили своя избор за цял живот – достойно да служите на България! Защитете този свой избор!

От сърце ви поздравявам с нашия празник – Ден на храбростта и на Българската армия!

06 май 2014г.                                                                                        

Николай Цонев

 

«