« Върни се назад Публикувано на 16.05.2021 / 20:35

ЗА КАКВО ЩЕ СЪВЕТВА ГЕОРГИ ВЕЛИКОВ ПРЕМИЕРА СТЕФАН ЯНЕВ – КАК ЧРЕЗ „ЧЕРВЕИ“ СЕ ТОЧАТ МАСИВИ ОТ МВР И ДАНС ЛИ?! КОЙ ГО НАЗНАЧИ ЗА ПРЕМИЕРСКИ СЪВЕТНИК? „БИБЛИОТЕКАРСКИЯ КРЪГ“ ЛИ!

Георги Великов – назначен за съветник на рДуменрадевия премиер Стефан Янев.

Радев, отговори! За какво по-точно ще съветва Георги Великов премиера ти – как се точат масивите на МВР и ДАНС чрез „червеи“ ли? И кой го назначи – „Библиотекарския кръг“ ли!

Кой е Георги Великов.

Ако напишете горе вдясно в сайта АФЕРА в полето с лупичка: „Георги Великов, ДАНС, МВР, „Червеи“, Цветлин Йовчев“ ще ви излязат купища разследвания на АФЕРА за тази потресаваща фигура.

Ето малка част от масивите на АФЕРА:

Георги Великов е бивш началник кабинет на министъра на МВР Цветлин Йовчев, при премиер Сергей Станишев.  И Йовчев, и Великов са видни представители на т.нар. „библиотекарски кръг“, бъкащ от спец. ченгета на Сараите. Всичките обаче изкласили в кариерата точно по времето на Бойко Борисов.

И двамата са основни „играчи“ по ужасяващото източване на масиви от МВР, известно като делото „червеи“, по което обаче бяха спасени и единствено пешкира опра бившият шеф на Вътрешна сигурност Тодор Костадинов и то със смешна присъда.

И цялата случила се мерзост с източването на МВР беше забравена.

Из книгата на Веселина Томова „Този живот е за смелите“:

„…Какво се случваше? Станишев, който громеше уж ГЕРБ, допусна и назначаването за директор на кабинета на министъра на МВР Цветлин Йовчев – Георги Великов – друг скандално известен герой от ДАНС по времето на Бойко Борисов. Тогава Георги Великов е шеф на контраразузнаването в ДАНС. Името на Великов е забъркано в грандиозен скандал преди правителството на ГЕРБ да го направи контрарарузнавач №1. Тогава в Инспектората постъпва сигнал, че в дирекцията в ДАНС, ръководена от Георги Великов, са извършвани купища нарушения и злоупотреби с пари. Тогавашният шеф на ДАНС Петко Сертов назначава проверка във връзка със сигнала. Проверката установява, че от началото на 2008 година до ноември същата година са били отклонени държавни пари за около 30 000 лева.

Злоупотребите само за периода април 2008 година – ноември 2008 година са били 23 000 лева. Парите били отпускани на оперативните работници от ДАНС за конкретни цели, те обаче ги предоставяли на ръка на своите началници, след което сумите стигали до Георги Великов. Парите били нужни на Великов за погасяване на заем към банка. Заемът бил теглен от жена, с която по това време Великов живеел на семейни начала. Великов принудил подчинените си да станат поръчители на заема. След това Великов се разделя с жената, с която живее, тя заминава за чужбина, а Великов престава да обслужва заема. Банката започва да удържа пари от поръчителите, подчинени на Великов.

Цветлин Йовчев, по онова време шеф на Контраразузнаването, а по-късно – шеф на ДАНС, дава благословията си вноските да бъдат погасени с държавни пари. След направената проверка Георги Великов подава рапорт и напуска ДАНС, а констатациите на проверката се укриват от Цветлин Йовчев и не стигат до прокуратурата.

Великов бе навързан и с друг скандал за 10 000 долара, който взел на заем, но по-късно натопил „бившата” си, че е предоставил парите на нея и тя трябвало да ги връща. Човекът, който дава 10 000 долара на Великов, в момента е в САЩ и нарича Георги Великов „мъжка проститутка”. След всичко това Георги Великов не само е върнат в ДАНС по времето на правителството на Бойко Борисов, но и оглавява най-важният сектор „Контраразузнаването”. Назначен е от новия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, който пък е назначен от Бойко Борисов.

Същият Георги Великов бе назначен от правителството на Орешарски с мандата на БСП, оглавявана от Станишев, като директор на кабинета на вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Когато гръмна скандала с парите около Георги Великов, с мен се свърза бившата жена на Георги Великов Мариана Николова. Тя бе изключително наплашена, че е следена и подслушвана, и че дори скайпа и се контролира, но въпреки това изрази позицията си:

Казвам се Мариана Николова и съм така наречената от Георги Великов “КОНТРАРУЗАЗНАВАЧ-N1″ – “бивша” втора жена. Когато се запознах с Георги Великов, той завършваше 6-месечен курс в Симеоново за НСС. Години наред след това съм се шегувала с думите: „когато се запознах с теб, беше едно “нещастно капитанче”.

Живяхме заедно от 1993 до края на септември 2004 г. През 1999 г. Великов пожела да отиде да работи в НСС София. Няма да изпадам в подробности, но това упражнение, което се нарича “спускане с парашут”, му го уредих аз. Напуснахме Пазарджик и заживяхме в София. През 2000 година се постараха да ми спрат бизнеса, защото с приятел работещ в НСС – София станах опасна за контрабандистите и тяхните покровители. Задоволен финансово и той по-трудно можеше да бъде манипулиран. През 2002г. наех ресторант в кв.Изток, но нещата не потръгнаха, както си мислех. Явно не съм била родена за кръчмарка. А и след като докарахме сестра му да ни “помага, а тя се е усъвършенствала само да прибира”. Мария просто ни “разказа играта”. По това време беше разделена със съпруга си и доведе със себе си и любовника си. Живееха на втория етаж на ресторанта, където имаше малко апартаментче. Само че за кратко време Мария си намери друг любовник и една неделя, пазарджиклията, който се казваше Бойко, след като разбрал, решил да се обеси в склада на ресторанта. Дойдоха репортери, полиция, на следващия ден се появи статия във в. “Нощен труд” придружена със снимка на колата ни и малко след това “бизнеса” с ресторанта западна.

Решихме с Великов да направим салон за красота. Имах обзавеждането от салона ми в Пазарджик, така не бяха необходими средства, но не много.

Тогава се разбрахме аз да му прехвърля апартамента си “про-форма” и той като държавен служител да тегли кредит срещу него от 28000 лв. Уговорихме се след това да ми върне апартамента по същия начин. Вноските по кредита, разбира се плащах аз. Той да е вземал 400 лв заплата, не повече. Плащахме квартира 160$, наем на Салона за красота, парно, телефон, ток и разбира се, всички останали разходи: пътуване до Пазарджик всяка събота да заредим хладилника на родителите му, защото там живя и синът му, докато завърши 4-ти клас. Надявам се да си спомнят колегите му, че само мобилния му телефон струваше 1400 лв. Да не говорим за костюмите, ризите, парфюмите.

На 22 август 2003г. при катастрофа почина единственият ми син. Беше само на 27 години. Това, разбира се, ме съсипа. През октомври или ноември се наложи да теглим потребителски заем от 10 000лв.Тогава Великов предложи да го изтегля аз, а поръчители да ми станат негови подчинени. Така и направихме, поръчители ми станаха Диана, Петър и Илиян.

Започнах да изплащам и тези 156 или 176лв, вече не си спомням. Междувременно след като почина синът ми, сменихме квартирата и новия апартамент в Изток вече струваше 175 евро. Аз трябваше да поема наема и телефона, а Великов парното и тока. Синът му дойде при нас в края на май 2003г. Той и синът му посещаваха учител по английски език два пъти седмично, което ни струваше 60 лв. на седмица. Година преди да почине синът ми, също със семейството си дойде да живее в София, в апартамент в близост до нас. Преди да се разделим с Великов се разбрахме да направим отново смяната с апартамента ми и аз отидох при адвокат, уредих банката. Когато му казах, че всичко е готово, той ми заяви, че няма да ми върне апартамента.

За това и поради една друга причина на 22.09.2004.след скандал се разделихме. Потребителският кредит изплащах до декември 2004 или януари 2005г. Той продаде моят апартамент за 44 000лв. Имал е прекрасната възможност да плати остатъка от 26 000лв.на банката за апартамента, както и остатъка от тези 10 000лв. Точно поради тази причина аз спрях да плащам тези 10 000лв. Напуснах апартамента под наем и се преместих при внук ми и снаха ми. Оказа се, че Великов не е внесъл и 1 лев за парно и сумата възлизаше на 2400 лв. А документите за наема съм запазила. Там всичко, което е било мое задължение беше точно. Изпратих хазяина при Великов да се разправя с него. Не зная какво е станало. Опитах се да започна нов бизнес с внос на строителни материали от Турция, Украйна и Русия и се свързах с фирми производители от тези страни. До Турция отидох да се запозная на място, но за Украйна и Русия се обърнах към посолствата в София, за да уточня актуалността на фирмите. По това време не знаех, че ми подслушват телефоните.

Веднага след обаждането ми за среща в посолството на Русия, ми се обади Цветлин Йовчев, когото познавам достатъчно добре, за да не му сбъркам гласа и ме заплаши, че ще пострада семейството ми.

Представяте ли си, каква наглост! Те ме заплашваха, че ще пострада единственото живо същество, заради когото аз останах жива! След това обажданията се повториха няколко пъти и аз реших да зарежа всичко в София, да бъда далеч от внук ми и заминах за Пазарджик. Там не отидох в бащината си къща, а наех апартамент. След 2 седмици срещу входа започнаха да се появяват някакви тиквеници с явната цел да ми покажат,че ме наблюдават. Нищо! Да ме наблюдават! Бях ги отдалечила от внук ми. Това беше по-важно! По едно време започнах да им махам приятелски и след това въобще вече не се оглеждах!

Реших, че каквото е рекъл Господ, това ще се случи!

Да ,ама не! Един ден забелязах доста симпатичен костюмар, който не беше пазарджиклия и си четеше вестника случайно обърнат на долу на един метър от мен в едно кафене. Тогава реших да напусна страната.

На 28.12.2006г напуснах страната.

Георги Великов е извършил злоупотребите от 04.2008 до средата на 2009г, така че, „теглила пари и заминала, за да не плаща”, просто не отговаря на истината! Заблудил е и проверяващите!

За подадения сигнал от човек, който е в Щатите за сума от 10 000$, пък прочитам във в. ”Галерия”, камо ли да ми е дал на мен! За какво да ми прави такъв “подарък”? Та той е женен от 2005г. и има и други деца! Изглежда го е налегнала склероза! Ако не си спомня, мога да го подсетя, че и книжката му за членство в БКП е в мен! Скоро установих, че се контролира и “skype” ми, чрез skype “irinaneicheva”. Написах им няколко мили думи и се скриха веднага. Предполагам, че Великов си е създал умишлено от моята особа някакъв “шпионин”. Какъв, само той си знае! Смешно!

Един шпионин ще работи като детегледачка ли? Убедена съм, че точно като такава ме е качил на разработка, защото от Великов не става КОНТРАРАЗУЗНАВАЧ, камо ли N1! Това е най-малко смешно. Той няма този умствен капацитет! Все едно аз да кажа, че съм КОСМОНАВТ N1. Всеки, който го познава от години, като изключим близкият му кръг колеги в момента, с две ръце ще се подпише, че съм абсолютно права! Колкото до определението, че е “мъжка проститутка”, който го е определил като такъв е уцелил в десетката. Великов е доказал с годините тази си черта на характера! Госпожо Томова, заставам зад думите си и мога да докажа всяка една от тях! Искам да го попитам чрез вашият сайт или в предаването Ви по СКАТ: той може ли да докаже помията, която излива върху мен вече шеста година?”

Георги Великов е известен с прякорите си в ДАНС „Мангасариян” и „Мармалада”, а в ДС е с псевдоним „Кирязов”. В ДАНС Великов се слави с това, че никой не знае колко жени и деца има, живее скитнически живот и е завлякъл много хора с пари. При връщането си като председател на ДАНС от Бойко Борисов – Цветлин Йовчев се опитва да принуди служителите да оттеглят показанията си срещу Великов, че уж били давани по принуда. Повечето от служителите отказват да го направят и напускат Агенцията. Сега в спецслужители се шегуваха, че всички, които имат работа в кабинета на министъра на МВР Цветлин Йовчев трябва да не носят пари и ценности, защото Великов завличал всичко, което не е заковано.

На 22 август 2004 година в хотел в Сандански за два дни се провежда сбирка, на която присъстват Иван Драшков, Веселин Марков, Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев, заедно със семействата си. Контактът със „сър Джон” и хора от американското посолство е маскиран като фриволен уикенд. Георги Великов отсъства, тъй като точно тогава се пада година от смъртта на сина на „бившата му” Мариана Николова и са на помен.

Според конфиденциални източници „зарибяването” от американските „партньори” става още през януари – февруари същата година. Вербовчикът на „партньорите” е „сър Джон”. Внесена е и техника, предоставена от „партньорите”. Пак „партньорите” започват да плащат телефоните на нашите „спецове”, както и паркинга пред хотел „Москва”. Микробусът с техниката от началото на 2003 година е оборудван, както впоследствие нашумелите „крайслери” с избухналия скандал за нерегламентирано подслушване по времето на Цветан Цветанов.

Микробусът се води на името на Мариана Николова, „бившата жена” на Георги Великов, както я определя той, но след странната смърт на сина и, който впрочем става свидетел на това, което съдържа микробуса с техника, предоставен от „партньорите”, тя го прехвърля на … Цветлин Йовчев.

Странно, но синът на Николова, станал свидетел на тази техника, предоставена от „сър Джон”, загива при катастрофа, точно както професорът, правил експертиза по делото, в което обвиняем е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов за незаконно подслушване.

Онзи уикенд белязва любовта на „сър Джон” към вечния кръг на Драшков и клетвата им за вярност към „сър Джон”, което прави всички тези лица залепени за върховете на службите – без значение Станишев ли е на власт, или Борисов.

За делото „Червеи“…

… На пръв поглед нещо не се вързваше.

300 дни да разработват Информационна система ИИС – справки, които на практика има всеки мобилен оператор, а в МВР имаше далеч по-ценна информация в други масиви на МВР!  Освен, ако някой не е свалял информация за себе си или за големи престъпни структури! А „големите престъпни структури“ не са само обичайните подземни бандити. По-страшни са „големите престъпни структури“ овластени и с бели якички.

Преди време, по времето на Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев в ДАНС, най-важната информация в Агенцията е изнесена на флашки с „мотива“, че „се създават „изнесени звена“.

Какво означава „изнесено звено“?

„Изнесено звено“ е офис извън службите /в случая ДАНС/ с лица, свързани със службите, в който офис тече „някаква дейност“ „за прикритие“. Прокуратурата трябваше  да провери дейността и на тези „изнесени звена“ – само частна ли е и има ли връзка с „търговия с информация“, но не го направи.

На практика в аферата „червеи“ от МВР отново е изнесена и копирана информация. Самият Бойко Борисов веднага след избухването на скандала изрече, че е потресен какъв пробив в системата е направен, но после замлъкна окончателно по темата.

Мои източници имаха информация какво е  онова, което е „дръпнато“ от масивите и защо е толкова ценно, но не смееха да го изрекат публично. Употребяваха само знаковия термин – „легендирани контролирани пратки“, но  не ставало дума за наркотици, а за „осребряването с голяма сума“, което е дошло през 2013 година.

Дали историята с „изнесените звена“ в ДАНС се повтаряше? И дали този път някой дръпна информация от цяла информационна система в МВР? И дали тази информация се продаваше и на кого?

В основата на шокиращата разработка „Червеи“ стояха и бившият шеф на ОД на МВР – Варна Чавдар Нанков – „Барби“/“Чавката“ и настоящият шеф на ДАНС – Варна Цветан Панайотов.

Чавдар Нанков, известен като „Барби“ или „Чавката“, бе назначен за шеф на ОД на МВР – Варна от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Цветлин Йовчев го държа с „временна заповед“ повече от година на поста, а на финала „тихомълком“ Нанков бе отстранен, но с „изписани вежди“ и върнат като началник на Второ районно управление в морската столица. Другият корифей на „оперативната мисъл“ – шефът на ДАНС – Варна Цветан Панайотов бе назначен от председателя на ДАНС – Владимир Писанчев, близък до Цветлин Йовчев. Близостта между Чавдар Нанков, бившият шеф на „Вътрешна сигурност“ – Варна Валентин Тренев – „Ебати“ и шефа на ДАНС – Варна Цветан Панайотов бе очевадна.

Справката, писана от „директор на ОДП на МВР“, за която  споменава вътрешният министър Веселин Вучков по разработката „червеи“, е писана от бившия шеф на ОДП – Варна Чавдар Нанков („Барби“/ „Чавката“). Тя е в отговор на писмено запитване на бившия шеф на „Вътрешна сигурност“ в МВР – Тодор Костадинов, приютен по-късно като шеф на „Сигурност“ в ДАНС от Владимир Писанчев.

Прокуратурата иначе проверяваше кой от описаните лица е дал (писал) анонимния донос на анонимната телефонна линия – за да има втори сигнал. А какво точно означава да има „втори сигнал“?

Онагледявам с пример: когато някой каже за някого, че е продажник или „къртица“, може да се сметне, че е злонамерен или има интерес от дискредитирането му. Когато има втори „независим“ сигнал, тогава има степен на достоверност. А когато се разберат /същите тия „играчи“/ да има и сигнал от ДАНС за едно и също нещо, схемата заработва „перфектно“. Така и  шефът на „Вътрешна сигурност“ Тодор Костадинов си измива ръцете като защитен от разкриване на порочната комбинация.

Шефът на „Вътрешна сигурност“ – Варна Валентин Тренев – Ебати в случая осигурява един и същи сигнал – и от трите места.

Това на оперативен език в МВР му казват „да те сготвят“.

Един от мотивите на варненското „изпълнение“ е да се „укрепи“ властта на тогавашния шеф на ОД на МВР – Варна Чавдар Нанков. Шефът на ДАНС – Варна пък Цветан Панайотов е приятел с „основния двигател“ на изфабрикуваните СРС-та – Тодор Костадинов.

На практика е сътворена една боза и поръчка срещу неудобни лица. Групата е легендирала анонимния донос срещу служител на „Информационни системи“, за да могат да имат основание да закачат същите „Иформационни системи“ и да притискат, или отмъщават на „врагове“  вътре в МВР, отвън, както и конкуренти за постове.

Освен във Варна, закачвали са системите и в още три града – София, Шумен и Бургас.

Сайтът АФЕРА влиза в тази безумна полицейска разработка, за да успеят ченгета да си разчистят сметките със собственичката му Веселина Томова, която следи ежедневно безумията, които вършат, както и корупционните им схеми. Иска се покрай престъпната разработка искане за следене и контрол на трафичните данни на сайта АФЕРА и контролиране на разпечатките на телефона на Томова.

Впрочем, знакова бе една реплика на депутат от ГЕРБ, който изрича, запознавайки се с резултатите от проверката по аферата „червеи“: „В момента съществува реална заплаха за националната сигурност на република България и тя се нарича ДАНС“.

Разработката, която се е водила в Дирекция „Сигурност“ на МВР, сред оперативния състав е била известна като „Директорското дело“. Всички документи са се писали и съхранявали от директора Тодор Костадинов. Лошото е, че в това дело няма нито една справка, докладна записка, писмо или друг документ, съдържащ информация от проведените СРС срещу системите на МВР. Няма и да се намери, защото не е съставян, изтичаше информация от МВР.

Целта на мероприятията е била съвсем друга и тя е част от широкомащабна разузнавателна операция, провеждана от ДАНС в условията на дълбока секретност. Костадинов е знаел за тази операция и е изпълнявал действия по нея вътре в системата на МВР. Точно заради това след избухване на скандала той се страхува за живота си и се говореше, че предприема действия, за да се застрахова, като евентуален „бушон“, който ще изгори при изтичане на информация и разкриване на действителните цели на операцията. Мълвата в определени среди на МВР тогава носеше, че той се среща в гр. Пловдив с чуждестранен адвокат, чиято кантора е в гр. Цюрих. На него предава нотариално заверени показания, дадени в присъствието на друг адвокат, с договор, същите да се използват, ако на него му се случи нещо. Тези опасения той бил споделил и със свои близки от гр. Пазарджик, още повече, че едва ли ще проговори пред прокуратурата за ролята на поръчителите. Така твърдеше мълвата, каква обаче е била истинската операция и защо Костадинов се страхува за живота си, така и остана табу за обществото.

В средите на службите се говореше под сурдинка, че е трябвало да бъдат източени информационните системи на ДАНС и МВР, като информацията се изнесе и структурира в две независими звена, извън държавните структури. В. е отговарял за тяхното изграждане и обезпечаване. На него е трябвало да се предава информацията в електронен вариант. К. е трябвало само да подсигури достъп на служителите на Дирекция „Технически операции“ на ДАНС до сървърите в МВР. И той го е направил. Точно с тази цел той е назначен от висока позиция в ДАНС във висок подходящ пост в МВР, а и защото е от доверените хора на В. Замисълът за тази операция е съществувал много преди това назначение. Функциите са били разпределени и за тях са подбрани само верни и предани изпълнители.

Другият удобен изпълнител е назначеният за шеф на Специализир а на административна дирекция в ДАНС Н. Н. Неговата задача е била да се добере до съхраняваната в дирекцията информация от делата за проучване за надеждност на кандидатите за достъп до класифицирана информация. Тази информация се съхранява в секторите С-21, С-22 и С-23 на неговата дирекция. В събирането и изнасянето на данните в електронен вариант Н. е ангажирал специален агент Б. И. и специален агент Н. С. от същата дирекция. Те, под претекст, че проверят делата, са сваляли информацията от тях и са я предавали на Н. Запознати с действията им твърдяха, че около 150 000 лица, получили достъп до класифицирана информация от 2008 година има за какво да се притесняват. В тези дела има както лични данни, така и информация за финансово състояние, банкови сметки, извлечения от имотния регистър за имотите на лицето и неговите близки, както и за елементи от здравословния му статус, сексуалната ориентация, извънбрачни връзки, съжителство на семейни начала и пътуванията в чужбина.

Така се стигаше и до играта с флашките, която течеше от доста време, и то успешно.

Какво направи прокуратурата?

Единственият, който бе оставен да опира пешкира бе шефът на „Вътрешна сигурност“ Тодор Костадинов. Останалите „вип“ „спец“ шефове очевидно бяха спазарени за спасяване.

А те бяха оплетени като свински черва:

Бившият шеф на „Вътрешна сигурност“ Тодор Костадинов бе човек на Георги Великов. Костадинов става и директор в ДАНС. По това време в ДАНС, ръкоположен от Борисов, властва целия „библиотекарски кръг“, начело с Цветлин Йовчев. Когато Цветлин Йовчев става вътрешен министър, той моментално взима Георги Великов от ДАНС като свой началник кабинет в МВР. Георги Великов пък дърпа Тодор Костадинов като шеф на „Вътрешна сигурност“. С идването си на власт служебният вътрешен министър Йордан Бакалов ги освобождава. Но! Назначеният за шеф на ДАНС Владимир Писанчев ги връща в ДАНС. Георги Великов става съветник в ДАНС, а Тодор Костадинов става замдиректор на дирекция „Сигурност“ в ДАНС.  Мълвата в службите носеше, че преди бившият шеф на „Вътрешна сигурност“ Тодор Костадинов да бъде освободен от поста при служебния министър Йордан Бакалов през 2013 година, Костадинов и шефа на „Оперативен анализ и логистика“ (ОАЛ) във „Вътрешна сигурност“ – Красимир Косев се затварят в една стая и започват „да режат“ документи, свързани и с разработката „Червеи“. На тяхно място се сътворяват „нови“ документи със стара дата. Следите обаче остават.

Мерзка роля в разработката „червеи“, стартирала легендирано уж като гонитба на „къртици“, играе и бившият варненски шеф на „Вътрешна сигурност“ – Валентин Тренев, който отговаря и за цяла Северна България. Именно той е подавал имена на неудобни служители на МВР, за да бъдат разработвани, следени и подслушвани. Всички те са ченгета, които са борели корупцията в МВР – Варна, която опъва чадър над СИМБИОЗАТА между полицаи и бандити, толерираща връзката „ченгета – Веселин Жеков, бос на нарко – „Фирмата“. Така Тренев – „Ебати“ вместо да гони истинските корумпирани ченгета, свързани с нарко-мафията във Варна, е подлагал и набутал умишлено в изработената като схема разработка „червеи“ точно качествените полицаи, неудобни обаче за мафиотската полицейско-бандитска симбиоза.

Делото по разработката „червеи“ заведено от спец.прокуратурата бе срещу неизвестен извършител. И докато не търсеха „неизвестния извършител“ до мен достигаше информация, че в ДАНС, които са „експлоатирали“ с подпис на Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев „мероприятието“ по разработката „червеи“, е абсолютно мазало по отношение на прилаганите СРС. И те са унищожени. В 10 дневен срок по ЗСРС техническите служби на ДАНС унищожават всички материали от експлотацията на СРС и събраните данни. След като изтече срокът за СРС, има 7 дни да се поиска изготвяне на веществени доказателства или, ако няма такива, срокът е 10 дни да се унищожи всичко.

Дали умишлено или не, никой от прокуратурата не се сещаше какво да търси като документи за да се проследи какво точно е ставало и се е случвало. А това бяха и доклади от анализ на постъпилите по експлоатация на СРС данни. Такива доклади има и съгласно заповед на главния секретар на МВР те трябва да се правят на всеки 30 дни. Тези материали не се унищожават, а се съхраняват, съгласно грифа за сигурност, като за „Секретно“ той е 15 години, а за „поверително“ – 5 години.

Прокуратурата търсеше „неизвестния извършител“, а в средите на службите се знаеше какво е било унищожавано в онзи кабинет при встъпването на власт на служебния кабинет – тогава се унищожават документи и се създават обезличени документи, като се регистрират със същия номер на документ, който съществува, а другият се унищожава. Никой не търсеше и не ровеше по това престъпление – подмяна на документи.

Аферата по разследване на разработката „червеи“ навлизаше в още по-взривоопасни и шокиращи дълбини. Източването на информация от МВР се е провеждало безпрецедентно и скандално. В самата „разработка“ „червеи“ има само 12 листа. Легендирането на „разработката“ е било, че уж се търсят къртици в МВР. Истинската цел обаче е била източването на огромни информационни масиви, които са класифицирана информация, и която вече може би бе в извънсистемни „изнесени звена“. Още по времето на реализирането на „червеи“ до вътрешния министър и вицепремиер Цветлин Йовчев е имало надлежно изпратени докладни, които са изготвени и в които е описвано как се извършва самото точене на информация.  Тези докладни останаха скрити, от тях умишлено или не – пак не се интересуваше прокуратурата. Йовчев не е реагирал на докладните, а в тях е сигнализирано, че ДАНС превишава правомощията си и „одитира“ не само работни места в МВР, където има класифицирана информация, но и такава с данни от други системи.

Точещите информация са имали достъп и до целия личен състав на МВР, което е взривоопасно, защото в системата има и данни за самоличността на служителите от СОБТ, което вече е държавна тайна, а тези хора е могло да бъдат използвани за да арестуват и лица от ДАНС.

И ако всичко това, което четете ви звучи апокалиптично за аферата „Червеи“, развръзката бе печално „традиционна“ за нашите български ширини – условна присъда получи единствено съдия Владимира Янева, а Тодор Костадинов бе освободен от наказателна отговорност и му бе наложена единствено административна глоба. По-късно ексшефът на „Вътрешна сигурност“ Тодор Костадинов даже осъди прокуратурата за 80 000 лева, заради това какви вреди са му били причинени.

Докато разследвах и публикувах истинските цели на разработката „Червеи“, изпращах линкове от материалите си към Малина Александрова, близкият човек до главния прокурор Сотир Цацаров, отговаряща и за медиите.

Малина бе бивш служител на ДАНС и докато яростно се карах с нея, че „изпират“ истинските виновници за аферата „Червеи“ Цветлин Йовчев, Георги Великов и Владимир Писанчев, тя ми обясняваше колко „добър човек бил Цветлин Йовчев“.

Както и прогнозирах, единствен, който опра пешкира бе Тодор Костадинов и то така го „опра“, че осъди прокуратурата.

Всички истински виновници бяха спасени, потулени и пожалени. Делото естествено, заради класифицираната информация, не видя бял свят и всичко потъна в забвение „пито, платено“.

Бяхме се изпокарали с Малина Александрова за „прекрасния човек“, според нея – Цветлин Йовчев и не общувахме, докато много по-късно, изненадващо Малина ми написа:

Весе, дължа ти едно извинение. Навремето, включително и като се запознахме на живо, може би помниш ти колко мразеше Йовчев, а аз ти казах, че е свестен човек и го защитавах, и имахме пререкания по темата. Наистина вярвах в това, което ти казвах. Докато не дойде „делото Червеи“.

Тошко Костадинов се държа мъжкарски и пое цялата вина, а можеше да каже, че Йовчев го е карал. За Тошко обаче подобно предателство е недопустимо.

В следствие на всичко той остана сам, без работа, с малко дете. Минаваха на другия тротоар, като го видят. Само аз останах до него, щото моето приятелство не зависи от процесуалното качество на човек. ЙОВЧЕВ ДОРИ НЕ МУ СЕ ОБАДИ! Не да му предложи работа или подкрепа, ДОРИ НЕ СЕ ОБАДИ ДА ГО ПИТА КАК Е! РАЗБИРАШ ЛИ???????

Нещо повече – навремето, когато го търсех Тошко да му помогна, Йовчев му беше казал да не влиза в контакт с мен, щото аз съм на Цацаров и ще го излъжа.

Цяла година той (Тошко) не ми вдигаше телефона, като го търсех. Видяхме се малко преди края на делото… Аз се разплаках и му викам – защо, защо, защо.  Исках да ти помогна, защо не ми вдигаше, той вика – аз вярвах на Йовчев…

Та, така, де, много се разводних. Извинявай. Рядко греша за хората, но за Йовчев сгреших. Извинявай.

…Те с Драшков се скараха далеч преди той да стане министър, още беше съветник в МС, но не знам защо. Драшков писал някакви доноси за Йовчев, май и обратното се е случило, но каква е истината, не разбрах. Хубавото е, че поне лъсва. И още по-хубавото е, че целият ДАНС го разбра, щото, нали се сещаш, че той се опитва да влияе и там. Или по-точно – опитваше се.“

Така приключи аферата „Червеи“. В която мерзките „спец“ пръстчета и мене ме забъркаха с миксера си.

Горчиво ми бе след извинението на Малина. Бях излязла права, бях написалата истината, докато ТЕ я потулваха – да, но какво от това?

Поредното торпилиране и поредния пробив на националната сигурност на държавата бе останало без виновни. Нещо повече! Същите тия, които навсякъде другаде, щяха да трият наровете, ги правеха посланици и не слизаха от телевизорите да проповядват морал как „се пази“ националната сигурност.

А мен и моята „банда“ от малцина мърцина ченгета, останали чисти, се чудеха как да ни „сготвят“ в ОПГ.

И не спряха мерзавците му, не спряха…

По-късно въпросната Цветлин Йовчева капия Георги Великов бе уреден и в БЕХ, името му изплува и покрай „Южен поток“.

„Библиотекарите“ никога не оставят кадрите си да продават семки. Особено пък такива около Цветлин Йовчев, като Георги Великов.

Въпросът е сега – кой пак набута „библиотекарския кадър“ Георги Великов при премиера на Румен Радев.

Кой ти кадрува, и Кой те кадрува, а, Радев?!

Веселина Томова

«