« Върни се назад Публикувано на 18.10.2016 / 10:50

ЗА КАКВО ДА ВИ ПОДКРЕПЯ, ПРОКУРОРИ? ЧЕ СГОТВЯТЕ ПОРЪЧКОВО? КОГА ПЕРСОНАЛНО ЩЕ ОТГОВАРЯТЕ ЗА МАНДЖИТЕ, КОИТО ЗАБЪРКАХТЕ!

сотир цацаровАсоциацията на прокурорите в България /АПБ/ написали писмо в отговор на откритото писмо на Румяна Ченалова до главния прокурор Сотир Цацаров:

По повод разпространените в медиите части от т.н. „открито писмо“ на Румяна Ченалова, УС на АПБ изразява своето категорично несъгласие с поредните безпринципни и недостойни атаки към прокуратурата.

Отхвърляме внушенията, че прокурорите действат под команда и в защита на нечии лични или престъпни интереси и определяме тези твърдения като манипулативни и популистки. Чрез тяхното разпространение в обществото умишлено се насажда усещане, че прокурорите са безволеви и инертни личности. Изразяваме нашето категорично несъгласие срещу този манипулативен подход, избран от автора на откритото писмо. Тези внушения не кореспондират с хилядите случаи, когато прокуратурата се е намесвала решително и е защитавала обществения интерес и закона.

Твърдим, че прокурорите изпълняват стриктно и безпристрастно своите професионални задължения, които Конституцията и законите им вменяват. През 2015 г сме внесли в съда 33 411 наказателни дела, като 97 % от тях са приключили успешно с влязла в сила осъдителна присъда.

Отправяме апел към медиите да дадат своята подкрепа на прокуратурата и съдебната система, защото само с укрепване на общественото доверие към институциите можем да постигнем успехи в борбата с престъпността – било тя битова, организирана или корупционна.

Не приемаме хора със спорна професионална репутация да поемат знамето на борци с неправдите и да атакуват безскрупулно и манипулативно нелекия труд на стотици прокурори!“

Апел към медиите да ви подкрепят, „защото само с укрепване на общественото доверие към институциите можем да постигнем успехи в борбата с престъпността – било тя битова, организирана или корупционна“?

За какво да ви подкрепи АФЕРА, господа и дами прокурори?

Преди ОСЕМ ГОДИНИ „АФЕРА“ изнесе потресаващи факти и данни как се прави „мега“ скалъпено дело – в лицето на т.нар. „мега дознание“ във Варна. Веселина Томова написа книгите „Бандитска Варна“ и „BG Афери. Алексей и останалите“, в които бяха изнесени – С ИМЕНА И ФАКТИ ЗЛОВЕЩИ СХЕМИ за това как се прави „мега дознание“ ПО ПОРЪЧКА. Единственото, за което се бори АФЕРА бе разследването да бъде безпристрастно, справедливо и стриктно.

ВСИЧКИ ВИЕ, ГОСПОДА ПРОКУРОРИ, В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГОДИНИ СЕ ПРАВЕХТЕ, ЧЕ НИТО „АФЕРА“ Я ИМА, И ЧЕ НИЩО ОТ ТОВА, КОЕТО „АФЕРА“ ЕДИНСТВЕНА ИЗНАСЯШЕ НА БЯЛ СВЯТ, НЕ СЪЩЕСТВУВА!

Още преди ОСЕМ ГОДИНИ алармирахме, че т.нар. варненско „мега дело“ БЕ ПЪРВОТО, КОЕТО ПОЛОЖИ И НАЛОЖИ МАТРИЦАТА ЗА СКАЛЪПЯВАНЕ НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ „ЗНАКОВИ“ „МЕГА“ ДЕЛА. Нататък се нароиха редица подобни „упражнения“, които са ПОЗОР ЗА ПРОКУРАТУРАТА И РАЗСЛЕДВАЩИТЕ ОРГАНИ, В ЛИЦЕТО НА МВР И СЛУЖБИ, В СИМБИОЗА СЪС СЪЩАТА ТАЗИ ПРОКУРАТУРА.

Знаете ли какъв е резултатът от тези ОСЕМ ГОДИНИ, господа и дами от Асоциацията на прокурорите?

Така нареченото „мега“ варненско дело, „гордост“ на прокурори, МВР и служби, СЕ СГРОМОЛЯСА В СЪДА И БЕ ВЪРНАТО ОТНАЧАЛО ЗА НОВО РАЗСЛЕДВАНЕ!!! Случи се точно това, за което АФЕРА крещеше осем години! Никой от „сготвилите“ прокурори това безумие, наречено „мега“ дело, не пое ПЕРСОНАЛНА отговорност. Нещо повече – „мега“ прокурорката Стефка Якимова бе издигната в длъжност и бе  ПОЛЗВАНА С МЕРЗКИЯ ДЕЖУРЕН СВИДЕТЕЛ БЛИЗНАКА И ПО ДРУГОТО УПРАЖНЕНИЕ „КИЛЪРИ“, А И ПО ДРУГИ „ЗНАКОВИ“ ДЕЛА! Другият „готвач“ – симбиозният и авер – бившият шеф на ОД на МВР – Варна Димитър Димитров, вместо да бъде разследван, стана … СЪДИЯ!!!???? А журналистката Веселина Томова, изнесла безумията на БОП – Варна, бе дадена на съд, след СЕДЕМ ГОДИНИ, от ексшефа на БОП – Варна и компанията му, защото е КАЗАЛА ИСТИНАТА ЗА ОНОВА, КОЕТО СА ВЪРШИЛИ!

Отхвърляме внушенията, че прокурорите действат под команда и в защита на нечии лични или престъпни интереси и определяме тези твърдения като манипулативни и популистки.“, пишат от Асоциацията на прокурорите по повод писмото на Ченалова.

Елате и вижте Варненската Окръжна и Районна прокуратури, бре, „НЕКОМАНДВАНИ“!

Рано или късно истината винаги излиза на бял свят!

На АФЕРА това и е мисията, харесва ли ви или не.

А истината не е тази, за която пишете! И трябва да си сляп, глух и безчувствено говедо, за да се правиш, че тя е такава, каквато е описана във Вашето „писмо“, дами и господа прокурори!

Вероятно за пореден път си осигурихте комфорта под шлифера и на главния прокурор, и на министър-председателя. Да сте живи и здрави!

Ние продължаваме да сме в окопите. И войната продължава. Защото си заслужава да бъде дадена битка, заради истината. Такава, каквато е. А не такава, каквато я описвате.

Веселина Томова

«