« Върни се назад Публикувано на 06.05.2021 / 13:31

ЗАЩО ОЖАЛИХ МАТА ХАРИ

Смея да твърдя, че пръв написах, че прекрасната госпожа от спалнята на Борисов е Мата Хари. Нямах представа, че тази героиня вече година няма да слиза от устата на българите. Че името й като ехо ще се мълви от селската кръчма до парламента.

Горкият аз! Посипвам си главата с пепел. Оказа се, че Мата Хари е просто една плеймейтка. За 5 000 лева на вечер. За сведение, допреди години най-известната кючекчийка на Истанбул взимаше по 5 000 долара за същата услуга. Но какво да се прави, той и калканът в бившия Константинопол е два пъти по-скъп от Рибната борса във Варна.

А аз си мислех, че Мата Хари е някакъв римейк на онази, опасната, спящата с мъже за информация, шпионка. Която обаче е възкръснала от Първата световна война в 21 век. Уви, тя само обслужвала високопоставени мъже, подарили я на премиера в за рождения му ден. А дали все пак, тя не е вербувана от някой, а?

Опасни съмнения. Но – съмнения. Къде ли е сега това момиче? Дали са го грабнали да гледа гърмящите змии в някой щат, или са го инсталирали при чукчите в Сибир да вечеря заедно с белите мечки? Не е ясно.

Карай си магарето, се казва мъдро в България. Какво те интересуват такива работи.

Пък тя, Мата Хари, ще си се оправи.

Цанко Цанев

«