Публикувано на 05.01.2022 / 9:54

ЗАЩО МОРАТОРИУМА Е ПУНТА МАРА И ЗАЩО МОЖЕМ ДА УГАСНЕМ. МОРАТОРИУМА НА КИРЧО Е СМЯХ В ЗАЛАТА!

Защо мораториума е пунта мара и защо може да угаснем:

 1. БГ енерго система е вързана с Европейската. Какви да са цените се определя от борсите, ако там са високи и тук са.
 2. За утре цените в Европа са в космоса, съответно и в БГ са в космоса. Долу давам снимка на цените към дата 21 декември.
 3. Мораториума на Кирчо е смях в залата, щото … все едно да каже на Европа какви да са им цените на борсите. Не работи.
 4. Основната причина за тези цени е липсата на ядрени мощности, които да дадат евтин ток по дългосрочни договори и бизнеса да не е зависим от борси.
 5. Има и огромен друг списък от проблеми като зелена енергия, балансиране и т.н., но липсата на ядрена мощност, която НИТО ЕДНО правителство от 1989 г. до днес не построи, е основната причина.
 6. Нашия ток от Козлодуй би могъл да бъде даден на бизнеса и да го спаси, НО не можем да го спрем и не можем да забраним износа – против евро джендърските правила е. Не, че не искаме – не можем!
 7. Мораториума вреди на НЕК и ЕРП-тата да си покрият борсовите загуби и те ще си го изкарат на крайния потребител. Демек, ако ситуацията продължава ще почнем скоро да гаснем.
 8. Бизнеса в голямата си част ще фалира. Той няма полезен ход. Става въпрос за броени дни и месеци. На борсата се плаща ежедневно.
 9. Цената в европа е космос заради малоумието европейско и германско – основно! Защото до декември трябваше да тръгне Северен Поток 2 а беше отложен. И сега газ няма. Защо се простреляха в крака европейците е ясно, щото са американски пионки.
 10. Можем ли нещо да направим? Да, можем. Да спрем износа. Ама с полу-легални средства. Да постъпим леко курвенски към евро джендърите за да няма за нас последствия. Като намаление на капацитети по граница, извънредни ремонти, „сигурност на енергикната система..“ и т.н. Има си механизми и начини, няма да ги описваме подробно. Има и други методи, законни, но по-бавни.
 11. И не сравнявайте нашата цена с това какво плаща бизнеса в Германия или Франция. Там си имат дерогации, а ние нямаме! Евролицемерието и двойния стандарт не е нищо ново.
 12. Втория огромен проблем в системата е липсата на балансиране. Ние буквално сме зависими от Господ:

– ако има тежка зима ще угаснем.

– ако пролетта и лятото има силно производство на ВЕИ в чудо ще се видим коя базова централа да загасим и как да вържем почасовия баланс.

Та така.

А ако не се построят ядрени мощности, които да захранят индустрията по фючърсни и дългосрочни договори и ако не се вземат ред други мерки, които по-нататък ще разкажем, ще става още по – зле, ако изобщо сме живи.

И стига вече с европейци и евроатлантици, и американци. Те не мислят нашето добро, те мислят тяхното добро.

Тодор Ангелов

Коментари 11 за
“ЗАЩО МОРАТОРИУМА Е ПУНТА МАРА И ЗАЩО МОЖЕМ ДА УГАСНЕМ. МОРАТОРИУМА НА КИРЧО Е СМЯХ В ЗАЛАТА!”

 1. Щом нещо минава през Борсата, значи ще има губещи и печеливши, но не от коректен бизнес, а от мръсна и долна спекула, а кой е най-големият спекулант днес в Света ? ……… познахтееее, но както каза Дългия, ще се сдобием с безвизов режим за Спекуландия,….. „ама друг път“.

 2. Мораториума на КИРЧО ЛИ Е? ИЛИ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ?
  Дори ДЕЛАНЧО ДОБРЕВИЯ СИ ПРИЗНА, че грешката е ТЯХНА.. БОЧКО – ТОЖЕ..
  А мамин сладък Делянчо дори за бананови/динени кори говори.
  Ама тук си знайм – Кирчо и Радев..
  Ако Кирчо не бе изпълнил решението за мораториума. Кво ли щеше да се пише тук?

  1. Лично аз престанах да си губя времето със „зелените“ отдавна, ‘щото са много зелени. И не само не знаят физика ами си нямат понятие и от елементарна математика.

   А него имах късмета да го слушам на наколко метра от мен, преди няколко години, да изнася лекцията си от 3 часа свита в 40 минути. Направо бе бомбардировка от факти графики и т.н.

   https://www.youtube.com/watch?v=dCrkqLaYjnc&t=370s

   Когато една организация се изчерпи то тя става инструмент на задкулисието, без значение какво е било в началото. Те са поредния пример !

 3. С някои неща от написаното съм съгласен , но с други тези показват че автора не много запознат. България ЕСО) е член на на ENTSO -E и спазва общите правила в синхорнната зона-континетална европа -без Беларус, Украйна ,Молдова и РСФСР. По регламен 943/2019г. капацитетите се резпределят регионално ,така че няма как да оганичим капцитетие , освен ако не се симулира авария. Също така зада има дългосрочни и фючърси , трява да се преправи и чл100,ал4 от ЗЕ и КЕВР много стрикно да следи търговете, защото нашите „бизнесмени“ отвътре им идва да правят далавери за мига , въпреки че на по късен етап това ще се върне като бумеранг върху техните глави, което наблюдаваме в момента. ако не бяха настоявали цялата енергия да минава през бнеб , сега нямаше да са тези цени за тях. ама не слушат, към тогвашния момент се беше отворила ниша за далавера на някои и айде променяме закона.
  За това че Европа става дефицитна за баззова енергия е ясно и съм съгласен с автора ,но еврозелките (зелените) няма как това да го разберат (като са пропускали уроците по физика), то енергетиката се развива по природни закони-физични ,химически , а не по измислени иконмически такива.

  1. Природните са приоритет 1, а търговските са приоритет 2. Останалото е за дребни тарикати.

   Въпроса е вие къде сте. Айн Ранд добре го е разказала в „Атласа“ да не ставам досаден 🙂 .

   https://www.youtube.com/watch?v=zN6JV2GXyvg

  2. Привет Колега,
   За капацитети и аз това казвам в т.10 .
   Само с полу-легални методи и симулиране можем да ги спрем.
   ЗЕ и ПТЕЕ могат лесно да се променят и да се даде възможност на крайните клиенти да купуват от АЕЦ чрез търговец и през надзор на КЕВР за да няма „изкушили“ се.
   И ред други нещица има за правене.
   Съгласен с теб.

  3. Електроенергията е част от Националната Сигурност и независимост!!!Явно я НЯМАМЕ!!!
   Случайно да ви ПРИЛИЧА НА!?!?!?
   Нито една държава в ЕВРО-съюза не може да вземе ЗАЕМ от ЦЕБ директно с 1% лихва!!!Тя го взима чрез ЧАСТНИ БАНКИ на 5% а те го ВЗИМАТ на 1% от ЦЕБ!!! ародите ПЛАЩАТ 4% ВЪЗДУХ на ЧАСТНИТЕ ГУШКИ!!!
   С ТОКЪТ е още по-лошо ЗАЩОТО голяма част е ПРОИЗВЕДЕНО от Държавата…от ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ И!!!
   С НАШИЯТ ТОК едни ПЕЧЕЛЯТ и НАШИЯ ТОК си го ИЗКУПУВА ОБРАТНО НАРОДА но вече ПРЕСКЪП!!!
   Това за разни СИСТЕМИ…ФЮЧЪРСИ…и т.н. е ДОБРЕ измислена СПЕКУЛАТИВНА СИСТЕМА за ОГРАБВАНЕ!!!
   Господа …специалисти сте в СИСТЕМАТА за ОГРАБВАНЕ на НАРОДИТЕ!!!

  4. С последното което пишете за еврозелките -зелените не съм съгласен с вас! Те го разбират и са наясно, не го разбират тия които са на най-ниското ниво местинте НПО-та дето правят представленията по улиците. Та зад еврозелките стоят големи финансови фондове! Същите насочват цялата икономика и живот в Европа и в други части на света за да постигнат своите си цели и те не са свързани с въглеродния неутралитет, това е просто инструмент с който се зомбират и тормозят хората и цели държави. Сиреч да им се забави икономическото развитие например. Младите хора биват обърквани и манипулирани. Без въглерод и неговите производни окиси растенията немогат да съществуват. Та големите пари искат да изтеглят килимчето под краката на други големи пари. Отделените средства за нискоефективни методи за добиване на зелена енергия са толкова много че човек трябва да се попита а защо не се вложат в развитието и обновяването на старите технологии и съответно в възстановяването на горите и зелените площи на Земята!

   Е отговора е прост, капитализма в момента влиза в друга епоха, докато преди време нуждите на човека задвижваха капитализма, сега капитала иска да насочва човека и ето ви зелената енергия, като че ли на мен ми трябва и на вас също!??

 4. Не си прав друже има един Орбан който си гледа народеца и не му пука от еврочиновниците. Ние сма плазмодии с много ама с много големи усти и нищо повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *