« Върни се назад Публикувано на 26.01.2014 / 19:28

ЗАЩО БОЙКО БОРИСОВ ВЯРВА САМО НА АЛФА РИСЪРЧ

Преди време бившият премиер се изказа категорично – вярвам само на онази, как й беше името, социоложката Боряна от Алфа рисърч. Явно има защо. Днес социологическата агенция, заслужила доверието на лидера на ГЕРБ, излезе с очевидно поръчково изследване, което отчете несъществуващи факти, даде гласове на несъществуващи партии и очевидно е разпитало несъществуващи хора.

Защо изведнъж на фона на всички социологически изследвания – на Галъп и на Сова харис, излезли тези дни и регистриращи същия електорат в същия период – в изследването на Алфа рисърч се появи една огромна подкрепа за новия проект на Първанов.

Първо, този проект все още не е партия, а си е проект. Никой не знае как ще се развият нещата в столетницата. 7% за Първанов дни след като е обявил, че се отрича три пъти от партията-майка, означава, че някъде е спяла клетка старци, които изведнъж са се пробудили и са провидяли лидера си, а освен това всички са били на разположение на рисърчърите на Алфа рисърч.

Като погледнем на този абсурд, няма начин да не си зададем въпроса – какво стимулира тази агенция да плюе на и без това омърсеното име на социологията и да извиси солов глас в хора на ярко платените солисти.

Шеф и лице на Алфа рисърч е Боряна Димитрова – стабилна дама от типажа на Галя Прокопиева и Саша Безуханова. И не само е от същия тип, но е и от същия кръг. Боряна Димитрова е член на УС на „Училище за политици“ – широко рекламирания проект на същата тази Саша Безуханова, в чиито връзки с кръга около Прокопиеви никой не се съмнява. Забавното е, че в този Управителен съвет стои и името на още една личност от кръга на Прокопиев – Меглена Русенова, която от 2009 до 2011 г. е била административен директор на Алфа финанс холдинг – едно от основните дружества, собственост на Иво Прокопиев. Оттогава досега тя е управляващ директор на компании от ВЕИ сектора, също свързани с Прокопиев.

Ако се питате как човек става толкова висш ръководен кадър в такава огромна фирма при мултимилионер, да знаете, че е достатъчно да бъдете член на ЦИК по време на избори – за европарламент и за Народно събране през 2009 г. – и кандидатът на вашия покровител да ги спечели. Точно така е постъпила Меглена Русинова, добрата приятелка на Боряна Димитрова.

Освен това Алфа рисърч е пряко свързана (видимо в Търговския регистър) с Центъра за изследване на демокрацията. Единият от управляващите това НПО, за което отдавна се говори, че защитава интересите на западни финансисти в България, е Огнян Шентов. Въпреки сравнителната си неизвестност, г-н Шентов участва в УС на Българския съвет за устойчиво развитие – организация, контролирана от Цветелина Бориславова, която е в същия УС.

Излиза, че Алфа рисърч е марионетна фирма, управлявана от кръга около Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова и Плевнелиев. Напълно естествено е „вътрешното дружество“ да защитава „вътрешните интереси“. Затова е важно да се четат не просто изследванията на социологическите агенции, а да бъде ясно кой стои зад тях.

Веселин Антонов

«