« Върни се назад Публикувано на 26.03.2022 / 15:17

ЗАТВОРИХА БОСФОРА ЗАРАДИ УКРАИНСКИТЕ МИНИ. НА НАШИТЕ МЕДИИ – ВЕЧЕ НИКАКВО ДОВЕРИЕ. НИЩО ЧУДНО ДО ДВА ЧАСА ДА ОБЯВЯТ МИНИТЕ ЗА РУСКИ

Обект, наподобяващ мина, е бил забелязан в района на Босфора, съобщава електронното издание на в. „Миллиет“. Предполага се, че може да става въпрос за плаваща мина, донесена от морските течения от пристанище в Украйна, отбелязва изданието. Обектът е бил забелязан от рибари в района Саръйер-Гарипче в Истанбул. 

Сапьори на бреговата охрана на Турция изследват устройството. Извършва се обследване на района за евентуални други обекти, които може да се окажат плаващи мини, посочва частната телевизия НТВ. Действията са подпомагани по въздух от хеликоптер.

В изявление днес министерството на отбраната на Турция съобщи, че обектът е бил забелязан от цивилен търговски кораб и на място незабавно са били изпратени екипи на Силите за подводна отбрана. Екипите работят по обезвреждането на наподобяващия мина обект, посочи министерството.

От съображения за сигурност Босфорът е бил затворен за движение, съобщи Главната дирекция по брегова сигурност. Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи тази седмица, че Турция взима всички необходими мерки срещу евентуални плаващи мини в Черно море, които може да са носени от течението от украински пристанища към турските брегове.

Федералната служба за сигурност на Русия съобщи на 21 март, че няколкостотин мини, поставени край украински пристанища като бариера след началото на руската инвазия, са се откъснали от въжетата си и дрейфуват в Черно море под въздействието на теченията, напомня „Хюриет дейли нюз“.

По „Планета RTR“ показаха в новините видео от Босфора.

Според информацията корабоплаването е спряно заради съмнителен предмет, приличаш на морска мина.

Турските военни са го взривили, но кораби още не се пускат.

Тези, които следят турските телевизии, могат ли да потвърдят информацията?

На нашите медии и на всичките  западни, които ни се даваха за пример на обективна журналистика, вече никакво доверие.

Нищо чудно до два часа мините да бъдат обявени за руски. Те нашенските лемури вече обявиха, че Украйна нямала вече кораби за поставяне на мини. Сега нямат, но когато минираха, още не ги бяха унищожили. И второ, нямало чак такава буря в Черно море, че да откъсне мините от котвите. А бурята почти унищожи пристанището на Новоросийск.

Богомил Бонев

 

«