« Върни се назад Публикувано на 03.07.2022 / 11:06

ЗАРАДИ АЛЧНОСТТА НА НИНОВА И МЕТОДИЕВ ВМЗ – СОПОТ РАБОТИ НЕЛЕГИТИМНО И Е НА ПЪТ ДА „ХЛОПНЕ ВРАТИ“

Синдикалистите във военния завод сигнализират, че има липса на материали за основното производство и предприятието е изправено пред невъзможност да изпълнява договорите си

За мащабен скандал във ВМЗ-Сопот сигнализират от няколко дни бившите шефове на военния завод, както и синдикалистите от него. BIG5 научи от свои достоверни източници, че председателите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ във ВМЗ са изпратили на 28 юни писмо до Нинова в Министерството на икономиката и индустрията, както и до синдикалните си централи, в което подчертават, че са силно притеснени от действията на мениджърския екип на военния завод. Те визират факта, че при няколко срещи с назначения от Нинова изпълнителен директор са поставяли въпроси относно развитието на производството и обезпечаването му с необходимите материали, а Иванов е дал отговор, че това не било тяхна работа и не е въпрос, който може да се обсъжда с тях.

Лидерите и на двете синдикални организации във ВМЗ-Сопот алармират в писмото си, че вече има информация от техни членове, че в момента има липса на материали за основното производство, за чиято доставка няма яснота. Това, според тях, ще доведе до невъзможност военният завод да изпълнява договорите си, а от там – и по плащане на неустойки, като призовават Нинова да вземе спешни мерки.

Нека припомним, че преди около месец Нинова най-безцеремонно чрез Държавната консолидационна компания (ДКК) уволни цялото ръководство на ВМЗ. Причината, по нейни думи – заради натрупани финансови загуби за повече от един милион лева само за три месеца. Самата Нинова тогава обясни действията си, че видите ли – ръководство се е опитвало да разпродава активи на дружеството зад гърба на ДКК и на министерството – сиреч зад нейния гръб.

Почти веднага след този случай на мястото на прогонения Съвет на директорите Нинова спешно назначи за председател на новия Съвет на директорите Мариян Йовчев, а за негов заместник тя сложи Камен Шаралиев. Иван Иванов пък стана изпълнителен директор на ВМЗ Сопот. С това свое действие Корнелия Нинова реално си разчисти терена за бъдещи схеми покрай търговията с оръжие за Украйна, която държавата ни уж не практикува от началото на войната. И за да бъдем още по ясни, ще го кажем така – избраното от Корнелия Нинова ново ръководство на ВМЗ Сопот, дори не може да разпише заплатите на работещите служители в държавното предприятие! Камо ли пък да разписва документи с по-сериозно съдържание.

Последният етап за завладяване и съсипване на предприятието са откритите в петък следобед (1 юли) конкурси за нови шефове на предприятията от военно промишления комплекс на България със срок от 3 дни за подаване на документи – до понеделник (4 юли). За това съобщи в събота на фейсбук страницата си бившият изпълнителен директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов.

“Целта най-вероятно е Корнелия Нинова да бетонира свои верни хора в ключови предприятия. Всеки разбира, че за срок от три дни, които съвпадат с уикенда, външен човек, дори с късмет да разбере за обявения конкурс, трудно ще подготви списъка с документи, които се изискват за кандидатстване“, коментира Александър Михайлов.

“Предприятия с дългогодишна история явно ще бъдат подарени на верни другари, някои непознати дори за партията, която управлява министерството. Така каквото и да стане с правителството, военнопромишленият комплекс ще остане в ръцете на председателката на БСП“, допълва бившият шеф на “Кинтекс“.

Нека си припомним, че според куп медийни сигнали, именно началникът на кабинета на Корнелия Нинова Калоян Методиев е основното действащо лице в схемите на Нинова с оръжейните сделки. Твърди се, че чрез различни фирми Методиев и Нинова прибират огромни комисионни от бизнеса си с българска специална продукция.

Преди дни по този повод сайтът АФЕРА излезе с разследване, според което Нинова и Методиев „усвояват“ комисионна от 10% или 20 млн. лв. Визира се „Ал Гънс“ ЕООД (All Guns), която след среща с Лена Бориславоваспешно внася в Министерството на икономиката документи с искане за възлагане на поръчка за износ на оръжие, техника и боеприпаси за съседна Румъния. За всеки е ясно, че изделията, които попадат в специалния списък за възможна двойна употреба, са предназначени за износ за Украйна, но през Румъния.

Още на същия ден– 20 май, Нинова парафира документите на посредническата фирма, с което „Ал Гънс“ ЕООД експресно получава разрешението за доставка на оръжието, техниката и боеприпасите за Румъния. Става въпрос за сделка, възлизаща на колосалната сума от 200 млн. лв. „Афера“ огласи още, че към момента всички сделки на „ВМЗ-Сопот“ минават през следните три търговски дружества: „Булкомерс КС“ ЕООД, „Армстехно“ ЕООД и „Булкомерс СБ“. Всичките собственост Калоян Станиславов. Медията поставя и въпроса каква е ролята на началника на кабинета на вицепремиера Корнелия Нинова – Калоян Методиев, в координирането на сделките между държавния завод и едноличните търговски дружества.

Преди дни бившият вече директор на Съвета на директорите „ВМЗ-Сопот“ Никола Стоянов също потвърждава, че вече има нови фирми, които са стъпили на входа и изхода на държавната оръжейна индустрия, която пряко се контролира от Корнелия Нинова и нейния партньор във властта – Кирил Петков.

Това, което се случва в системата на Министерството на икономиката и индустрията е скандално, пише бившият шеф на „Кинтекс“ Александър Михайлов и посочва мащабите на индустрията:

„Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) е държавно предприятие с 4000 работници и е вторият по големина оръжеен производител у нас. От началото на годината новите договори на дружеството надвишават половин милиард лева (по информация разпространена от дружеството за медиите).

„Кинтекс“ е единственият държавен търговец в областта на отбранителната индустрия, дружество с 55 годишна история. В добрите си години предприятието изнася и реализира продукция за няколко стотин милиона лева годишно.

Нека отново припомним, че според разпространено писмо на бившите директори на ВМЗ, Украйна се появи като дестинация за износ на оръжия именно по времето на Нинова.  В своя позиция Иван Гецов (изпълнителен директор на „ВМЗ“ ЕАД 2015 – 2022 г.) и Никола Стоянов (председател на Съвета на директорите на „ВМЗ“ ЕАД 2021 – 2022 г.) пишат: „Заявяваме, че бяха направени редица манипулации. Наистина „ВМЗ“ имаше сключен договор с крайна дестинация Афганистан, който в последствие клиентът поиска да бъде пренасочен за Украйна. Договорът обаче е от 2021 г. и до началото на 2022 г. е изпълняван за там. Искането за пренасочване на изделията за Украйна дойде във ВМЗ на 28 януари 2022 г. Същото ясно се вижда от документа, който министър Нинова представи на медиите днес. Така че тук е първата голяма манипулация, направена от Корнелия Нинова – Украйна се появява като дестинация, когато тя е министър, а не по времето на Служебното правителство“.

Историята с овладяването на ВМЗ-Сопот от Корнелия Нинова напомня защо преди години покрай приватизацията на друго ключово предприятие – „Техноимпекс“, настоящата министърка придоби прозвището „царицата на приватизацията“. Нека припомним на по-късопаметните, че в края на 1999 г. Нинова е придобила дружество с активи от близо 3 милиона лева срещу скромната сума от 70 000$. Сделката е част от приватизационната сага на държавното предприятие „Техноимпекс“, на което самата Нинова е била изпълнителен директор преди приватизацията. Тогава Нинова е 28-годишна, но явно със замах като предприемач. Данните от няколко доклада тогава показваха, че Нинова е успяла да придобие дружество с финансова наличност от над 1.8 млн. лв. и общи активи близо 3 млн. лв. срещу сумата от 70 000$.

„Техноимпекс“ много напомня на ВМЗ по това, че и двете предприятия имат добра печалба преди да попаднат в ръцете на Нинова. И ако „Техноимпекс“ е в историята на „предприемачеството“ на Нинова, то сега военните заводи и това, което се случва с тях, са в ръцете ѝ, като министър на икономиката и индустрията.

www.big5.bg

«