« Върни се назад Публикувано на 24.06.2017 / 10:52

ЗАПЛАХА, ДЕТО НЕ Е ЗАПЛАХА

БЕТИНА ЖОТЕВАВместо да се извини и да подаде оставка, Бетина Жотева продължава да ни плаши със съд. Очакваме това дело с нетърпение и се надяваме то да отговори на редица ключови въпроси за българската журналистика и обществото ни като цяло.

– Аз не съм я заплашвала!

– Но тя те пита дали е заплаха и ти потвърждаваш, значи е заплаха.

– Да, заплаха е.

– А защо я заплашваш?

– Не съм я заплашвала.

– Но нали току-що призна, че си?

– Да, така е.

– Защо я заплашваш?

– Не съм я заплашвала.

С този леко комичен, но до голяма степен достоверен разказ може да се обобщи участието на члена на СЕМ и бивш говорител на Министерство на външните работи (както впрочем и на кандидат-президентската двойка на БСП Иван Маразов и Ирина Бокова през 1996 година) г-жа Бетина Жотева тази сутрин в „Здравей, България“ по Нова телевизия. В рамките на около десет минути тя така и не успява да излезе на глава със себе си – заплашвала ли е, или не журналиста от „Барикада“ Къдринка Къдринова. Нека все пак го разкажем малко по-подробно.

Да започнем от там, че през целия ден г-жа Жотева така и не пожела да седне на една маса с г-жа Къдринова: в „Нова телевизия“ журналистката беше изпратена да изчака на дивана в другия край на студиото, въпреки че на микрофоните ясно се чува нейното мнение, че няма нищо против да остане. Зад кадър обаче Жотева изглежда дава знак, че е против, а водещият Виктор Николаев отпраща Къдринова да слуша отстрани. Същият сценарий беше разигран в студиото на „България Он Еър“ малко по-късно, а накрая завърши с гостуването на Къдринка Къдринова в Телевизия Би Ай Ти, когато Жотева беше включена по телефона. В момента, в който водещата Дияна Радева я помоли до остане на линия, тя благодари и затвори.

Участието на Жотева в „Нова телевизия“ започна с настояването, че е много важно да бъде прочетен въпросът, който е предизвикал гнева ѝ, но след като го стори, остана много разочарована от реакцията. „И какво, това е въпросът, какво нередно има тук“, попита я за нейна изненада Виктор Николаев, а след това водещият многократно настояваше да разбере защо Жотева заплашва, а просто не е отговорила отрицателно на зададения въпрос, с което темата щеше да приключи.

„Каква е заплахата, посочи ми я, какво съм заплашила“, чуди се Жотева, а когато и цитират собствените думи – „ще видиш какво става“, тя отвръща: „Да, ще види, защото вече съм завела дело, жалба в прокуратурата“. На включването на Къдринка Къдринова от дивана на студиото, че в самия разговор Жотева е попитана дали това е заплаха, което тя потвърждава, следва ново потвърждение: „Да, да, заплаха е“. Тук Николаев прави нов опит да попита защо Жотева заплашва, а тя отвръща, че причината е „фалшивата новина“. Но само секунди по-късно следва нов обрат. „Можехте просто да кажете, че не вярно, а не да заплашвате“, допуска Николаев, а Жотева отвръща: „Каква заплаха?“. Сценарият се повтаря, заплахата отново е потвърдена, а след това отново отречена, като Жотева пак пита „кое е заплахата“ и дори настоява към водещия, вече на малко име: „Няма да се разберем, Викторе, така“.

Вътрешните противоречия в самата Бетина Жотева оставиха доста объркан и водещия Виктор Николаев

И така нататък. Това шоу се разиграва още няколко минути и е толкова нелепо, че човек започва да се чувства направо абсурдно и неудобно, докато го наблюдава. Накрая Жотева твърди, че винаги е заплашвала единствено със съд, а не с нещо друго. Подобно изречение обаче не е изричано на злощастното заседание на медийната комисия, а беше измислено от члена на СЕМ днес. Може би, ако още на заседанието тя бе заявила, че ще съди Къдринова за въпроса ѝ (което е все така нелепо и абсурдно), последствията щяха да бъдат различни. Само че такова обяснение липсва, а вместо това има закани, че нашата колежка „няма да прокопса“, ако не внимава. Не звучи точно като „ще докажа правотата си в съда“, нали?

Умишлено или не, Жотева и повечето медии, които вече публикуваха стенограмата от заседанието на комисията, пропускат един важен факт. Според Жотева реакцията ѝ се дължи на „интригата“, в която бил замесен българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева. Само че в цитирания от самата нея в ефира на „Нова телевизия“ въпрос няма твърдение, че г-жа Захариева наистина е заемала позиция, а единствено, че Жотева е заявила това пред трето лице. Важно е да уточним, че ден по рано, на 14 юни, в „Барикада“ Къдринка Къдринова публикува материал, озаглавен „Каузата на „Радио България” печели подкрепа“. „Външната министърка Екатерина Захариева смята, че не е добре да се спира радиопродукцията на шест европейски езика, както е замислил генералният директор на БНР Александър Велев“, започва той. Именно поради тази причина, ден по-късно, след като е получила информация от свой източник, че Бетина Жотева твърди друго, Къдринова решава да постави въпроса вярно ли е това. Но в нито един момент тя не твърди, че Екатерина Захариева е „за“ затварянето на „Радио България“, а пита точно обратното – дали някой, в случая Бетина Жотева, не се опитва да заяви това пред трето лице. И отново – това е просто въпрос.

Това са важни подробности, но все пак подробности. Големият проблем е недопустимото поведение на члена на СЕМ. Както и беше казано не от нас, а от Виктор Николаев, най-вероятно случката нямаше да има никакви последствия, ако тя просто бе отговорила на поставения въпрос. И толкова. Но не би – минути след като той е поставен, а Къдринка Къдринова се връща на мястото си, започват заплахите към нея. Заплахи, които нямаше как да оставим без последствия. Нещо повече – късно снощи тя си е позволила и недопустими обиди по адрес на непознат човек във „Фейсбук“, част от които вече излязоха в някои медии, но ние все пак ще ги спестим.

Жалко е, че г-жа Жотева изглежда продължава да не разбира къде е сгрешила. Колко много работа би свършило едно простичко извинение и малко смирение. Вероятно дори бихме простили недопустимата ѝ реакция на заседанието на комисията, ако след публикуването на записа тя просто се бе извинила. Но в България „извинявам се“ са двете най-трудни за изричане думи. Уви, вече е твърде късно за извинения. Не и след днешните ѝ изяви. Впрочем, третата забранена думичка у нас е „оставка“, която от морална гледна точка би трябвало да последва първите две. Само дето г-жа Жотева няма сили нито за едното, нито за друго. И вместо това продължава да ни плаши със съд.

Държим да я уведомим, че очакваме това дело с огромен интерес. Надяваме се покрай него да разберем дали е нормално член на медийния регулатор да заплашва журналисти, които много питат. Дали е нормално след подобни действия този човек да има решаваща роля при избора на нов генерален директор на БНТ? Ще ни бъде крайно любопитно да се изправим в съда, за да обсъдим и решим – всички ние, като общество, част от което е съдебната система, дали в България през 2017 година журналистите все още имат право да задават въпроси. И дали наистина искаме изобщо да живеем в държава, в която да задаваш въпроси (при това – ако си журналист) е подсъдно? Публично, откровено и директно, като се позоваваш на свои източници. Дали правото тези източници да не бъдат разкривани (залегнало в ратифицираната от България Европейска конвенция за правата на човека) все още е валидно за една европейска държава, или, ако не го сториш, то ти си клеветник и манипулатор?

КЪДРИНКА КЪДРИНОВААко разберем това, може би ще стане ясно и дали изобщо имаме нужда от журналисти. Такива, които все още се осмеляват и да питат, а не просто да държат микрофони и да предават чужди думички едно към едно. Ако не се обединим във възмущението си, ако като общество не направим достатъчно, за да заявим ясно на г-жа Жотева, че тя трябва да подаде оставка по морални причини, тогава моля, нека повече никой не се възмущава, когато излязат поредните класации за свобода на словото, в които България логично е на дъното. Тя е там именно заради това – у нас просто почти не останаха журналисти. Къдринка Къдринова е сред малкото изключения. Но нейното име всъщност дори няма толкова голямо значение – казусът е просто повод да си зададем тези въпроси. И да им отговорим ясно и категорично, веднъж завинаги.

Като започнем с този: Кога ще подадете своята оставка, госпожо Жотева?

Николай Драганов

http://baricada.org

«