Публикувано на 18.03.2008 / 11:42

Зам-шефът на антимафиотите закопчан, тропал на хора на Маргините

 

 

След възложената от прокуратурата проверка на ДАНС във връзка с получена информация за извършени от заместник-директора на ГДБОП Иван Иванов нарушения са били установени достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.

Вчера зам-шефът на антимафиотите Иван Иванов е бил привлечен като обвиняем за престъпления по чл. 357 и чл. 387 НК, за изтичане на оперативна информация към разследвани лица и злоупотреба с власт, уточниха от прокуратурата. Иванов е задържан за 72 часа.

Преди образуване на досъдебното производство заместник-директорът на ГДБОП е бил отстранен от длъжност от министъра на вътрешните работи Румен Петков.

Хронологията на събитията се разви така:

В студиото на “Коритаров лайв” ген. Атанас Атанасов размаха справка и диск със записани разговори посредством специални разузнавателни средства на висш полицай, който е бил засечен да предупреждава бизнесмени, търговци на алкохол за образувана срещу тях разработка за фалшиви бандероли.

Не е ясно как секретната справка е изляза от масивите на МВР и как освен това от ДОТИ са изтекли записи, осъществени със специално-разузнавателни средства. Засега този въпрос е обвеян в тотално мълчание и никой не търси поне официалното “къртицата” във вътрешното министерство.

В разговорите става ясно, че Иванов е осигурявал полицейски “чадър” над производители на алкохол, които нанесли щети за милиони левове на държавния бюджет от неплащането на акциз, чрез внасянето на фалшиви бандероли от Турция. Антимафиотът издънил разработки като си искал от разработваните пушка и лаптоп.

В справката на няколко пъти е споменато и името на Николай Маринов – Малкия Маргин.

След като получили информацията, разследваните лица незабавно предприели мерки по заличаване на следите от престъпната си дейност.

Дни по-късно пак в “Коритаров лайв” се появи и бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов, който каза, че висши полицаи от ръководството на службата са корумпирани и остро нападна сегашния главен секретар на МВР Валентин Петров.

Спореди източници на afera.bg арестуваният Иван Иванов минава за протеже именно на Валентин Петров.

Иван Иванов е бил назначен в службата след напускането на Ваньо Танов, в началото на лятото на 2007г. Дотогава той е на работа в Дирекция на полицията. Иван Иванов е сред най-приближените до настоящия главен секретар на МВР Валентин Петров.

Според запознати обаче Иванов ще изиграе ролята на “бушон”, като целта е да бъдат прикрити неговите покровители.

Миналата седмица ген. Атанасов предаде на Главния прокурор Борис Велчев "документи и диск със записани разговори между полицай и бизнесмени от "сивата икономика". Атанасов твърдеше, че е получил документите на личната си поща.

Веселина Томова

Иван Иванов е известен в ДНСП, където бе шеф на Икономическа полиция с прозвището Иван Рилски, тъй като е оперативен работник по икономическа  линия в РПУ-Рила. От там е близък приятел и с Кирил Георгиев от Кюстендил, който по-късно става шеф на РДВР-Благоевград, а оттам  и  шеф на ГДБОП. След като Кирил Георгиев оглавява антимафиотите, той си взема за заместник  Иван Иванов. Самият Иванов съответно веднага  заназначава  свои приближени в Сектор "Контрабанда" като  Стоян Темелакиев от Рила.

Именно Иванов е автор на разработката срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините. Разследването срещу босовете на бившата СИК е сред най-изтъкваните от ръковдството на МВР в последните години.А както е известно доказателствата на МВР срещу Маргините бяха толкова “желязни”, че делото отива към катастрофален провал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *