« Върни се назад Публикувано на 27.10.2014 / 9:38

Закон за една банка – чудо, което светът не познава

КТБТрагикомедията с Корпоративна търговска банка /КТБ/ продължава или по-точно – не е спирала. От няколко дни имаме поредица от странни комични ситуации, а институциите, които трябва да вземат бързи решения се правят, че нищо не е станало.

Вторият одитен доклад, поредна серия от трагикомедията, е факт. До този момент БНБ „работеше денонощно“ по думите на нейния управител, но вече от няколко дни не знаем каква ще бъде стратегията на тази институция при тежките констатации. През това време върви насаждане на страхова психоза сред населението – ето, как ние сега ще платим тази огромна сума за „дупката“ в КТБ от 4.2 млрд. лв. Почти никой от коментаторите, обаче, не задава въпроса как се е стигнало дотам и кой носи отговорност за това. Не се говори и за причината за непълната или липсваща първична информация за досиетата на някои от най-големите кредитополучатели. При тази ситуация кой ще бъде този голям инвеститор, който ще отиде да инвестира в нещо със завързани очи? И да му обясняват, че тук, в една тъмна стая има черна котка, и той трябва да я улови. Всичко това ми прилича на съшита с бели конци история.
Чудя се на собственото ни търпение… Обикновено се дразним на зле режисираните театрални постановки, на повърхностната фабула на нискобюджетните филми. И в същото време виждаме едни самодейни актьори – финансови комедианти, които разиграват пред очите ни за пореден път театър на абсурда и пак търпеливо чакаме те да обявят финалните си думи, които ще се отразят на джоба на всеки от нас, че и на внуците ни. До този момент БНБ бе опънала административен чадър над закононарушенията на търговските банки, в които те прехвърлят риска на своите клиенти и на практика ги ощетяват. А с това поведение на БНБ към две от търговските ни банки – КТБ и банка „Виктория“, се опитва да ощети цялото население на страната, а не само клиентите на банковата система. И протестна реакция няма, тишина.
Отделни политиците вече от немай-къде взеха отношение, макар основното им внимание да е към властта, коалициите, бъдещото правителство. Не знам дали осъзнават, но проблемът КТБ ще стои пред тях с всичка сила, макар да е в правомощията на БНБ. Но, както видяхме, Централната банка не иска да го реши. Наблюдаваме мълчание и от Фонда за гарантиране на влоговете в банките и от Комисията за финансов надзор. Показателен е един случай, при който мой колега, финансов анализатор, пусна статия в пресата, в която се усъмни доколко са гарантирани влоговете на гражданите, при положение, че на Интернет страницата на Фонда стоеше информация за налични 2 млрд. и 100 млн. лв. И знаете ли какво стана? На другия ден, след публикуване на неговия коментар, тази информация бе изтрита от Интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете. Мисля, че това не е просто глупава линия на поведение, става въпрос за диагноза, благодарение на която те сами хвърлят съмненията върху себе си.
Успоредно с това един бивш и настоящ депутат от ДПС – Йордан Цонев, автор на уникално глупавите предложения за промяна в Наказателния кодекс за разпространяване на информация за банки, в тандем с гуверньора Иван Искров, сега писал с колегата си Делян Пеевски проектозакон за КТБ. За тях такива неща като конфликт на интереси май не съществуват – заради „котловинното“ мислене на тези хора изобщо не може да им светне „червена лампа“ в главата. Все едно са расли само в котловината и оттатък планините за тях май няма друг свят…
Кой пише закон за една банка – не го побира умът ми този абсурд!
По тази логика ще се наложи да пишем друг закон за някоя друга банка, примерно, трети – за трета и т.н., докато ни стигне мастилото. По начина на изказвания на Цонев имам чувството, че досега не е прочел нито един американски или западноевропейски закон в тази сфера, но чул за нещо такова. Да ме прощава, но това ми звучи като вица за чукчата, който не бил читател, а писател. И Цонев така – преди да се е научил да чете закони е тръгнал да ги пише. Чул също, че има решение на ЕК за падане на банковата тайна и сега ни обяснява как всичко в КТБ трябва да излезе и у нас наяве. Много хубаво, но в ЕС са взели това решение и то се отнася за всички, а не само за една банка и не знам кой трябва да обясни това на Йордан Цонев. От друга страна, въпросният законопроект за мен е тест на ДПС спрямо обществото – доколко то може да изтърпи авантюрите на политиците.
Наистина, никъде не е казано, че най-умните хора трябва да попадат в НС, но това пък съвсем не означава, че най-глупавите трябва да пишат законите. А кой ги съветва – за мен е тайна.
Да се върнем на т.нар. одитен доклад за КТБ и банка „Виктория“ – излезе и какво? Никой от заинтересованите не се стреми да спазва действащото законодателство, никой не иска да изпълнява професионално задълженията си. Очевидно, „който извади по-дългия нож, той ще спечели“, а колкото и смехотворни да са обясненията или липсата на обяснения за „дупката“ от милиардите – изобщо не ги интересува. Преди години един чужд посланик обърна внимание на БНБ за някои смущаващи банкови практики у нас и какво отговори Иван Искров – прати го на кино. Каза му да гледа американския филм „Вътрешен човек“. Друг от многобройните примери – застреляха банкерката от Бургас и … Искров се покри като розов домашен любимец. Е, днес трябва ли да се учудваме, че гуверньорът се държи по този начин? Нищо лично, но би било чудо да промени линията си на поведение.

Георги Атанасов, анализатор от Български финансов форум
Агенция БГНЕС
Колаж: Иво Ангелов, „Сила”

«