« Върни се назад Публикувано на 19.03.2014 / 14:00

ЗАКОНОПРОЕКТА НА „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА” „ЧИСТИ РЪЦЕ” – ВИЖ КОЙ ПАДА ПОД НОЖА!

 

„Да отпадне на банковата и търговската тайна за кръга на лицата, попадащи в обсега на закона за „чистите ръце“,  като те ще са длъжни да декларират още, че не участват в управлението и с дялове в офшорки, а проверката може да се разпростре и 10 години назад във времето” е записано законопроект „Чисти ръце”, който „България без цензура” чрез своите депутати ще внесе в четвъртък в парламента.

Декларация, че са съгласни да проверят сметките им, ще трябва да подават при встъпването си в длъжност лицата, заемащи публични длъжности, както и досега, но с много по-разширен списък.

Освен президент, вицепрезидент, депутати, премиер, министри, висшите магистрати, ВСС, областни управители и други, това ще са длъжни да правят и шефовете на Сметната палата, на Комисията за защита на конкуренцията, на КРС, членовете на СЕМ, генералните директори на БНТ, БНР и БТА, ръководството на НОИ и НЗОК, шефовете на НЕК и БЕХ, БНБ и др.

На проверка на имущество и сметки подлежат още шефове и ръководства на агенции, сред които на ДАНС, Митниците и НАП.  В кръга на проверката влизат още евродепутатите, представителите на страната ни в ЕК и НАТО, както и посланиците ни зад граница, предвижда законът на ББЦ.

Освен въпросните политици и длъжностни лица на висши постове, ще бъдат проверявани и техните половинки, както и роднините им по права линия и по съребрена линия до четвърта степен.

Органът, който ще извършва проверките на имането на публичните личности, ще бъде комисия „Чисти ръце“, а петимата й членове ще се избират от парламента с петгодишен мандат без право на преизбиране, е записано в законопроекта. В нея нямат право да са партийни членове. Членовете на комисията „Чисти ръце“ ще се ползват и с депутатски имунитет, предвижда първоначалният вариант на закона.Комисията ще може да изисква информация от Сметната палата, НАП, Агенцията по вписванията,

както и, ако се наложи, от ДАНС, от Комисията за финансов надзор, МВР, Прокуратурата, НАП и Агенция „Митници“.

Проектът е наречен Закон за проверка на имуществото и доходите на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, и свързаните с тях лица.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че този закон е закъснял с 20 г., а самият Бареков не скри, че не го смята за достатъчно суров и рестриктивен, но вероятно редакцията му ще остане за следващия парламент.

Лидерът на ББЦ заяви още, че не е съгласен с коментарите, че падането на банковата тайна нарушава човешки права, защото, когато си решил да ставаш политик, си се съгласил да бъдеш осветлен във пред обществото във всеки план.

Afera.bg

«