« Върни се назад Публикувано на 05.06.2022 / 19:12

ЗАД СМЯНАТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА ВМЗ СОПОТ ТЪРСЕТЕ КОЙ /НЕ/ ВЗЕ ПАРАТА! ЗАЩО НИНОВА ПРЕМЪЛЧА ЗА СДЕЛКА С БЕЛАРУСКИ ИЗДЕЛИЯ В ПОСОКА УКРАЙНА, ПОЗВОЛЕНА ОТ НЕЯ, И ЗАОБИКОЛИЛА ВМЗ СОПОТ?!

Държавната консолидационна компания освободи ръководството на ВМЗ-Сопот заради натрупани финансови загуби за повече от един милион лева само за три месеца, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на извънреден брифинг.

Освен това освободеният борд на директорите не е изплатил дивидента си към държавата, срокът за което е изтекъл още в края на април.

Министър Нинова изтъкна три причини за смяната на ръководството на ВМЗ „Сопот“ – влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество зад гърба на принципала, без да е уведомено ръководството на ДКК.

Нинова съобщи и кой влиза в новото ръководство на дружеството. Това са Иван Василев Иванов – доскорошен областен управител на София област, който е завършил Военната академия, гр. Раковски, Мариан Кънчев Йовчев, завършил в Долна митрополия, многогодишен служител и директор на Терем в миналото и Камен Николов Шаралиев, завършил Технически университет  – София, който работи във ВМЗ-Сопот като директор на индустриалното оборудване, инженер по електроника и автоматика.

Първо, изключително важно е да уточним, че освободеното ръководство на ВМЗ Сопот сега е назначено при същата Корнелия Нинова като вицепремиер и министър.

Какво наложи сега да отреже главите на собствения си избор? Зад официалните „мотиви“, изречени за ехалето, стои много по-сериозния мотив, наречен – кинти!

Онова, което не казва Корнелия Нинова е, че при това ръководство на ВМЗ Сопот, което сега тя отстранява, до този момент са сключени договори за 260 милиона евро!

Същото това ръководство, което гилотинира Корнелия Нинова, е в подготовка на сключване на договори за още 250 милиона евро!

Аргументът на Нинова, че не били плащали дивидент е несъстоятелен, още повече, че въпросния дивидент, вкаран още по времето на Лукарски, не е плащан от никой.

Корнелия Нинова премълчава и един изключително сериозен факт, с информация за който разполага АФЕРА.

Корнелия Нинова не обажда на обществото, за което иначе рецитира колко е загрижена, каква е съдбата на сделка за износ на Белоруски изделия в посока Украйна! Колко хиляди изделия са изнесени без да влязат във ВМЗ Сопот? С колко милиона е ощетена държавата след така позволената от Нинова сделка?

И много, много важния въпрос – кой и колко комплиментирана пара лапа, като печалбата от въпросната сделка, странно заобиколила ВМЗ Сопот, е над 100 милиона евро?

Така че зад смяната на ръководството на ВМЗ Сопот – търсете кой от приятелската компания /консолидирана/ „К&К“ /не/ взе парата!

Afera.bg

«