« Върни се назад Публикувано на 30.12.2014 / 8:43

ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ Е ДАЛАВЕРА, ЩЕ ПОДАРИ НА ПАРТИИТЕ ОЩЕ 150 МИЛИОНА

ИЗБОРИПредседателят на ПГ на ГЕРБ Цветанов обяви на 29 декември, че „законодателните промени в изборното законодателство са част от законодателните приоритети на ГЕРБ“, като уточни, че става въпрос за задължителното гласуване, за което настоява Патриотичния фронт, уж надявайки се да намали по този начин относителния брой на гласовете за ДПС на избирателите. Значи, очаква ни насилствено повсеместно гласуване на всички видове избори – местни, парламентарни, президентски и др.
Според мен задължителното гласуване е тъпа утопия, измислена от болен мозък. То е нов социален институт, напълно непознат у нас, който в същността си е чужд и ненужен, представлява пълна глупост, замислен е като поредна кражба на обществени пари, като грандиозна далавера.

Поставя и ред много любопитни проблеми и казуси.
Първо, никога на територията на България не е имало такова чудо.
То противоречи на свободния дух на българите, които никога не са били заставяни от властите, включително и през турското робство, да изразяват своите политически становища и предпочитания.
Второ, чл. 42, ал. 2 на нашата Конституция дава на пълнолетните български граждани ПРАВО, а не вменява задължение, „да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа“. Създаването по какъвто и да било начин на задължения в тази сфера определено би било брутален неконституционен акт.
Трето, както се вижда от днешната политическа ситуация, и без задължително гласуване избирателите изолираха етническата партия ДПС от властта, вероятно завинаги, което означава, че евентуалното въвеждане на задължително гласуване вече няма цел, би било безцелно в обществен и в политически план. В този смисъл то е тъпо и глупаво.
Четвърто, тъпо и глупаво е задължителното гласуване и в чисто практически план. То просто не може да се осъществи, тъй като за да има смисъл задължението да се гласува, то би трябвало да е снабдено със съответната санкция за този, който по една или друга причина не гласува.
Каква ще е тази санкция, кой ще следи за изпълнението на задълженията за гласуване на 7 072 000 български избиратели (според ЦИК), кой ще събира парите от глобените негласували избиратели-нарушители, какво ще стане с тези, които отказват да си платят за нарушението, предвижда ли се затвор за нарушители-рецидивисти и т.н. Тези въпроси звучат много особено и нямат разумен отговор.
Пето, Според официално изявление на ЦИК, в избирателните списъци са включени „мъртви души“, и те са между 850 000 и 1 000 000. Кой и как ще преценява дали лицето Х, което е български гражданин и живее в чужбина (Австралия, например) е изпълнило задължението си да гласува на местните избори в Полски Тръмбеш, как ще го накаже, ако не го е изпълнило – ще ангажираадминистрацията и полицията на Н.В. Кралицата на Великобритания ли? Кой и как ще установи, дали лицето Y, заминало преди 25 години за Нова Зеландия, но фигуриращо в списъците на ЦИК, не е напуснало междувременно и тоя свят и вече не е в Отвъдното, за да не го санкционира властта на ГЕРБ за негласуване, кого ще пита, тамошните погребални агенции ли?
Шесто, наличието на „мъртви души“ в системите на ЕСГРАОН и ЦИК в такъв обем е шокиращо само по себе си, но със закон да накараш същите тези „мъртви души“ и задължително да гласуват, вече си е чисто шизофренно издевателство, проблемът става медицински, разбира се, ако не е съвместен с преброителите изборен трик.
Седмо, ясно се вижда поредният замисъл за мащабна кражба на пари от бюджета, в размер на около 150 милиона. Тези пари ще ги вземат управляващите политически партии (а в момента всичките седем партии в Парламента са управляващи: едни (ГЕРБ, РБ, АБВ, ПФ) – пряко, в коалиция, а другите (БСП чрез Калфин и агента Гоце, братското ДПС и преориентиралият се БДЦ) – косвено и нелегално. При парламентарните избори тази година гласуваха 3 500 585 души. Това донесе на партиите общо около 150 милиона лева субсидия от държавния бюджет. С въвеждането на задължителното гласуване данъкоплатците ще предоставят на ГЕРБ и
компания още поне 150 милиона, значи общо над 300 милиона, защото избирателите ще са два пъти повече.
Това е истинската причина Цветанов опиянено и с влажен поглед да глаголи за промени в Избирателния закон, а всички политици до един да са за задължителното гласуване и да го аплодират. Добра си е далаверата, няма що?

акад. Петър Иванов,

Демографски институт при БАНИ

 

«