« Върни се назад Публикувано на 16.02.2011 / 11:39

Заден ход за Трактора – на ход е премиера

Трактора дори замеси Бойко Борисов в покушението срещу него, извършено през 2002 г. Така той настъпва, а правосъдието дава на заден. Което е констатация без грам злорадство.

Предлагам тези факти на вниманието на всички, които забелязват сходство в позициите на онези, които …забелязват фактите и поради тази причина биват обявявани за съмишленици в заговор срещу властта. През по-голямата част от годината, през която Трактора беше паркиран на топло и обявен за Октопод, лицето на кампанията с уж успешния улов на мекотелото с железния ( направо сталински) прякор, беше министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Родило ми се трето момиче и с основание приема поздравления – да му е живо и здраво! Но като му казват “поживо – поздраво” във връзка с очевидния провал на основната сюжетна линия в неговата дейност, непредубедените наблюдатели изразяват логиката на политиката. А тя предполага амортизираният елемент от правителствената машина да бъде подменен.

Къде е здравият разум в твърдението, че вицепремиерът Цветан Цветанов е ключова фигура във властта и без него тя едва ли не ще рухне? Тъкмо обратното е: ако г-н Цветанов се е превърнал от най-успешния, в най-губещия престиж ( именно за такова махало става дума!) министър, значи е антиреклама на управлението. Ако то се държи на антирекламата, това говори много зле за този “католически брак”, който едва ли не не подлежи на разтрогване.

Вярно е, че червената опозиция или търсещите собствен път коалиционно сини казват нещо подобно, но кой може да ги вини, че играят своята игра? Докато задачата на властта е да бъде убедителна в действията си и да не дава поводи на участниците във въпросната (легитимна по правилата на демокрацията) игра да се възползват от слабостите й.

Ако Цветанов е толкова непрежалим за Борисов, значи нещо не е наред. Може ли да се каже, че историята с гръмкото залавяне на Трактори и шумното му коментиране като небивал успех в борбата с престъпността може да бъде наречена към днешна дата успех? Опитите на самия Цветанов да обясни този провал през успеха в която и да е друга област( като компенсация ) напомня по някакъв крив начин на смехотворното “универсално” извинение за всичко чрез вица с въпроса “ а вие защо биете негрите” – това е израз на безсилие.

И е само един от многото гафове на министъра. Да не ги изреждам всичките , но е достатъчно да спомена, че ръководи институцията, която не може да каже кой подслушва самия премиер на държавата, човека с най-много власт и отговорности в републиката. Мнозина ( и явно се множат) схващат това като нежелание, защото е трудно за вярване, че с такава задача МВР и ДАНС не могат да се справят. Щом като “големия бос” могат безнаказано да го “сготвят” ( изразът е на самия премиер) на бавен огън с много медийна мерудия ( а той вътрешният министър не е способен да загаси пожара, на който пекат началника му), какво остава за всички останали малки човечета, от които се състои този народец?!

Ама щял Трактора да злорадства, както и опозицията? Сигурно, но това едва ли трябва да е толкова важно, колкото е задачата към обществото да бъде даден знак за отговорното поведение на премиера Борисов в изпълнение на собствените му закани да бъде кадрово безкомпромисен в случай на провал. Правил го е с други, трябва де е възможно да преглътне и този случай. Иначе самият той ще бъде “глътнат” от Октопода (който и да е той) заедно със смаляващия се рейтинг.

Иво Инджев
www.ivo.bg

«