« Върни се назад Публикувано на 10.06.2023 / 14:07

ЖEСТОК ЦИНИЗЪМ Е ПО ТЕЗИ ЗЕМИ. ПАРЛАМЕНТЪТ СЕ НАПЪЛНИ С ПРЕДАТЕЛИ. МУТРИЗАЦИЯТА В ПОЛИТИКАТА МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА, САМО АКО КРЪСТНИК И Е НАРОДЪТ

„Тази коалиция стана възможна благодарение на лепкавия страх на Бойко Борисов. Уплашен, че ще влезе в „Магнитски“, той реши да предаде интересите на своята партия и избиратели, на хората около него. Свидетели сме на коалиция от онези, които хората смятат за най-корумпирани, с онези, за които смятат, че са най-противни.

Ще направят три неща – да прокарат Истанбулската конвенция; ще изпратят за Украйна батальон, или рота; ще докарат достатъчно много американски войници и ще позволят бази. В момента виждаме как извиват ръцете на ВСС, за да отрежат главата на главния прокурор Иван Гешев. Ще превърнат прокуратурата в рупор на политическата власт, за да могат да отстрелват всеки неудобен. Прокуратурата ще бъде прислужница и ще се попречи на главния прокурор да взема имунитета на този, който заслужава.

Десните могат да преглътнат прегръдка с Борисов и ГЕРБ, защото те не са показали никаква ценностна система. „Демократична България“ са толкова десни, колкото БСП е лява в момента.  ДБ, ПП и ГЕРБ, които претендират да са десни, обслужват само бизнес интереси, но не създават бизнес среда. Не се интересуват какво се случва с малките бакалии, магазинчета, не им дреме. Те не знаят дори как да направят истински бизнес-реформи и истинска бизнес-среда. Как да стане, като нямат този капацитет и потенциал?

По отношение на Пеевски, Христо Иванов може и да не го прави този театър, защото започна да става банален. Колкото са банални с антируската си риторика, в която не вярват, защото всичките тези хора имат родствено минало с някогашните социалисти и комунисти. Така че, ако обичат, да не се превземат.

Жесток цинизъм е по тези земи. Парламентът се напълни с предатели. Този народ е достатъчно чувствителен, за да разбере когато го лъжат, но и достатъчно търпелив, когато го изнасилват. Мутризацията в политиката може да съществува, само ако кръстник й е народът“.

Какво ни чака от тук насетне? Ще видим ли съдебна реформа тип „Барни Ръбъл“? Защо се „прегърнаха“ довчерашни непримирими врагове, които днес отново не могат да се понасят? Защо беше смръщено лицето на президента Румен Радев в Народното събрание? И най-вече, кой ни е виновен, че върнахме политическата мутризация от 90-те години?

Отговорите на всички тези въпроси и още анализи на нашенската и международна реалност – журналистът и политически анализатор Валентин Кардамски пред LIBERTA.BG

 – Господин Кардамски, в деня на избора на правителство мнозина задаваха въпроса – лошо стана, какво ще последва ? Сега го задавам на Вас – как гледате на това зачатие и каква перспектива виждате между колалиционни ротационни партньори, които си нямат доверие, да не кажа не се понасят?

– Никакви перспективи за България, поради простата причина, че тази коалиция е сглобена, колкото и невъзможна да беше тази сглобка, от американското посолство. Невъзможно беше, защото и едната, и другата страна знаят много добре, че ще оберат изключително много негативи, тъй като всяка една правеше кампании и съществуваше през последните две-три години, обявявайки се против другата. Да, те се събраха, но за да се слепи това нещо, стана възможно благодарение единствено на лепкавия страх на Бойко Борисов. Уплашен, че ще бъде вкаран в „Магнитски“, той реши да предаде интересите на своята партия и избиратели, на хората около него. Безспорно и едната, и другата партия имат едни и същи цели и интереси. Те са псевдодесни, не са консервативни, по подобие са до голяма степен на Демократическата партия в САЩ, същевременно те не са леви, а псевдо такива. Борисов и ГЕРБ се опитват да го играят център, но това нещо не се случва досега. Всъщност, ние станахме свидетели до голяма степен на една коалиция от онези, които бяха възприемани от хората за най-корумпираните, с онези, за които хората бяха убедени, че са най-противни.

Питате за перспектива и реформи? Изобщо не ми се вярва да се правят такива. Тази коалиция има за цел да направи три неща: да прокара Истанбулската конвенция и това, че КС се бил произнесъл няма значение, защото виждаме в момента как извиват ръцете на ВСС, за да могат да отрежат главата на главния прокурор  Иван Гешев. Така че, в рамките на половин година, максимум, тя ще бъде прокарана. Второто нещо, което ще направят, е да изпратят за Украйна батальон, рота и да докарат достатъчно много американски войници и да позволят бази. Това е повече от ясно, защото в края на краищата, те представляват американските интереси. И продължавам да се питам, защо Народното събрание не е наречено филиал на Американското посолство?

– Ще дочакаме ли Конституция тип Данаил Кирилов, популярен с прозвището „Барни Ръбъла“, след като в комисията за промяна на Конституцията е прависта Делян Пеевски, а опита на Христо Иванов – депутатът от ДПС да бъде изваден, срещна яростен отпор от ДПС?

– По въпроса за „съдебната реформа“, която се гласят да правят, има само две цели. Първата е да отрежат главата на главния прокурор Гешев и да сложат „своя Гешев“. И второ, да превърнат тази прокуратура в рупор на политическата власт, за да могат да отстрелват всеки един, който е неудобен. Аз нямам никакво съмнение, че ще се развихри див маккартизъм по български, подобен на този от 20-30 г. в Америка, когато Маккарти намира начин да отстреля всички свои политически опоненти, твърдейки, че са комунисти и намирайки начин да докаже това с псевдодоказателства. Тоест, тук наратива ще бъде: „този е русофил, този е путинист“. Но друг е въпросът дали ще имат времето да направят това нещо, защото ние в България имаме изключително осакатен политически елит. Те не се интересуват какво се случва в чужбина. Мисля, че в момента единствено в ДПС и „Възраждане“ има хора, които следят международните процеси, а в останалите партии няма даже наченка и не си дават сметка какво се случва извън пределите на България. Даже в Сърбия не знаят за какво става дума.

Ние влизаме в много тежка центрофуга на международни, геополитически центробежни течения и  те ще започнат неминуемо да се усещат у нас. Дори само ако се има предвид факта, че в края на август ще се вземат много важни решения в  БРИКС за статута и международната игра, че ще сме влезли по това време в активна предизборна кампания на американците за нов президент. Ние виждаме в поведението на демократите, че си дават сметка, че губят изборите. Това ще промени до голяма степен играта. Виждаме, че американците започват да свиват разходите, след като разиграха този фарс с дефолта.

Но връщам се на онова, което ме питате за „съдебната реформа“. Тя ще бъде прислужница и може би няма да има никакво значение дали ще има кабинет на главния прокурор в сградата на Съдебната палата. Той просто спокойно може да бъде до, или срещу кабинета на министър-председателя, до мястото на секретарката му. И с това ще приключи тази така лелеяна „съдебна реформа“ и ще се попречи на главния прокурор да взема имуинтет на този, който заслужава. Тоест, ще имаме възможност, при желание на депутатите, да могат да опазят политическия живот на този, на когото решат. Ще имаме разправа с опозицията и дуло в лицето на прокуратурата в ръката на този, който държи оръжието.

По отношение на Пеевски, Христо Иванов може и да не го прави този театър, защото започна да става банален. Колкото са банални с антируската си риторика, в която не вярват, защото всичките тези хора имат родствено минало с някогашните социалисти и комунисти. Така че, ако обичат, да не се превземат.  Тези превземки на Иванов, че искал Пеевски да не бъде в комисията по конституционни въпроси, са доста непохватни, унизителни за гледане актьорски номера, а българския народ вече се нагледа на това. Той няма нищо против Пеевски, според мен, по-скоро журналистите от десните медии са се почувствали ужасно неудобно вчера, когато гръмна новината, че Пеевски ще бъде в две комисии.

– „Демократична България“ (ДБ)  не се ли поучиха след съвместното управление с партията на Борисов, че всеки доближил се до тях се опърля и ги занулява. Само зависимостта от външни сили ли играе роля тук, или е в комбинация със жаждата за власт и пари?

– ДБ като партия не може да бъде и по-голяма. Тя има лимитиран електорат и ще продължава в този дух. Даже ще Ви кажа, че на тези избори, в прегръдка с ПП, те имат повече депутати. Една такава прегръдка с Борисов могат да я преглътнат много бързо, защото десните не са показали някаква ценностна система. Те са готови на всичко за властта. Опасявам се, че същото поведение имат всички останали, с изключение на заявеното поведение на Костадин Костадинов, който е готов да не участва на всяка цена, и, донякъде, в тази хипотеза е и ИТН. Всички останали, които не са във властта, по-скоро страдат от това. А ДБ са толкова десни, колкото БСП е лява в момента. Не можем да говорим за принципни политики, а за някакви изпразнени от съдържание лозунги, в които най-обидното е, че самите лидери на партиите не вярват.

Жесток цинизъм е по тези земи. Парламентът се напълни с предатели. Никой не мисли за избирателите си. Сещат се само по време на избори. Но тези избиратели, които гласуваха за тези партии, си заслужават съдбата. ДБ, ПП и ГЕРБ, които претендират да са десни, обслужват само бизнес интереси, но не създават бизнес среда. Не се интересуват какво се случва с малките бакалии, магазинчета, не им дреме. Те не знаят дори как да направят истински бизнес-реформи и истинска бизнес-среда. Как да стане, като нямат този капацитет и потенциал?! Електоратът на тези партии си заслужава съдбата, защото в ръцете на ДБ винаги са стояли две теми – главният прокурор и антикомунистическото говорене. Но това прави ли ги десни?! Този антикомунистически сапун единствено има за цел да заслепи ококорените очи на електората им и те, независимо, че не са се случили обещаните неща, гласуват и гласуват за тях.

– Вашето тълкуване за намръщеното лице на президента Радев и напускането му на Народното събрание преди клетвата на правителството и химна? Никога не се е случвало това!

– Когато Радев получи папката с имената на министрите, обясни, че се надява всички да гласуват по съвест за тази власт, давайки си сметка какво иде. Тя е изключително безпринципна и няма намерение да защитава интересите на българския народ. И когато дойде химна, който институционализира, подпечатва, осмисля и дава правото на тези хора да бъдат представители на тази власт, той просто си тръгна и демонстративно излезе, за да не гледа това унижение в качеството си на държавен глава. Радев си тръгна с представителството на българските граждани и на всички, които  бяха омерзени да гледат този пошъл спектакъл. Той представляваше унизените и  затова си тръгна.

– Новата мантра, под която ще пребиваваме е, че довчерашните лоши днес вече са препрани и добри. Възможно ли е тази гавра да събуди остатъка от някакво достойнство на народа и от диванните ругатни да се роди нещо като съпротива?

– Никакъв шанс! За съжаление, този народ е достатъчно чувствителен, за да разбере когато го лъжат, но и достатъчно търпелив, когато го изнасилват. Ако погледне в съседна Сърбия, че по милион и половина излизат на протестите, той ще осъзнае, всъщност, какво представлява. На протеста, който „Възраждане“ организираха, излязоха 55 човека, примерно. Всички останали се оправдават, че бил в работно време. Но те имат близки, родители, деца, които могат да представляват неговите щения, протестирайки. Как другите народи не бяха на работа и под дъжд, студ и пек излизат да защитават интересите си. Не приемам оплакванията, че се е случило нещо много лошо. Този народ не може да си защитава интересите.

…Имам предвид и собственика на вашия сайт – Стоян Тончев. Този човек има смелостта да казва истината такава, каквато е! Веселина Томова също казва нещата такива, каквито са. И вместо срещу нейните твърдения да има контрааргументи и твърдения, ние имаме заплахи. Връщаме се, или не сме излизали никога от ударната политическа мутризация. И този народ е виновен, за да се случи това. Мутризацията в политиката може да съществува, само ако кръстник и е народът. В случая, българският народ е кръстник на българската политическа мафия. Когато видя площадите пълни не само с протест срещу войната, когато сме притеснени, че можем да загубим децата си, тогава ще повярвам, че България има бъдеще и осъзнат народ, а не просто псевдохъшове, които стоят на дивана, както споменахте, и дълбаят дупка.

www.liberta.bg

«