« Върни се назад Публикувано на 13.11.2014 / 15:17

Журналистите пречат на взятките и на ти! – ГЕРБ готви закон за клеветата в медиите!

МедииГЕРБ подготвя закон за клеветата в медиите
Печатните медии да се саморегулират в специално разписан закон. Тази идея лансирал пред „Труд“ зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.
За да не бъде обвинен в желание за цензура, той бил готов да инициира поредица от срещи с двата издателски съюза. „Ако те напишат закон, аз ще го внеса“, обещал Велчев.
Той припомни, че преди около две години организирал кръгла маса по темата, но издателите не предприели нищо повече и въпросът останал висящ. Тогава зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ дори предложил ноу-хау – закон, който действал в Бавария, но не провокирал интерес. Това, на което той и колегите му държали, било в закона да има член, който регламентира какви санкции ще понесат журналистите, които пишат клеветнически материали.
Друга идея на Велчев е да предложи промяна в конституцията, с която медиите официално да бъдат признати за четвърта власт. За целта обаче ще трябва да събере 160 подписа от колегите си в НС.
Красимир Велчев се обяви и срещу свободното движение на журналистите в кулоарите на парламента, тъй като нарушавали драстично личното пространство на депутатите. Подкрепа по този въпрос той получи и от реформатора Корман Исмаилов, лидер на НПСД.
Още преди 3 г. шефът на СЕМ Георги Лозанов постави въпроса за законова регулация на печатните и електронните медии, които са изключени от обхвата на Закона за радиото и телевизията в момента. /Агенция БГНЕС
––––
Боже, боже, ‘що толкова много глупост си изсипал в България!
В закона да има член, който регламентира какви санкции ще понесат журналистите, които пишат клеветнически материали. Има наказателен кодекс, ако не знае – нЕкой да го светне (не свИтне)!
Да предложи промяна в конституцията, с която медиите официално да бъдат признати за четвърта власт. Гениално – частниците да станат държавна власт! ‘Що му е – Д.П. и сега си е власт!
Срещу свободното движение на журналистите в кулоарите на парламента, тъй като нарушавали драстично личното пространство на депутатите.
Пречат на взятките – трябва да се крият по тоалетните!

Иван ПетровИван Петров
Адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1998 – 2005/

«