« Върни се назад Публикувано на 19.03.2011 / 11:27

Живеем под българско робство, твърди бивш кукувец

Депутатът си спомни и думите на бивш депутат, който е казвал, че ние не сме под чуждо, а под българско робство. Здравеопазването и образованието в България са в състояние на свободно падане, коментира народният представител.

"Аз бих ви попитал за едно малко населено място у нас – вземете им на хората болницата, училището, не им поддържайте инфраструктурата, не им сменяйте асфалта и направете експеримента колко години могат да живеят там", запита Курумбашев.

ЕС ни дава пари, за да се приближим до техния стандарт, от т.нар. кохезионни програми, а ние на държавно ниво провеждаме точно обратната политика. "Държим се като състезатели от професионалния бокс – победителят взема всичко, а за останалите не остава нищо", добави той.
"Имам чувството, че провежданата политика от това правителство е на принципа – очевидно, че за 7.5 милиона българи няма пари, може би, като останат 5 или 6 милиона души ще стигат", отбеляза левият депутат.

Антисоциално е, според него, да не компенсираш поне най-бедните българи с размера на инфлацията. А нивото на здравеопазване или образование дори в окръжни градове слиза на опасно равнище, смята той.

Изненадващо е, че Световната банка не си позволява да провежда такава политика дори в някои африкански държави, казва депутатът. А, все пак, ако с нещо се гордее Европа, това е нейната социална роля, отбеляза Курумбашев.

"В много селища в Средна Европа няма такива драстични разлики с градовете – разбира се, по-бедно е, но там спокойно може да се живее. Лошото у нас е, че се казва само какво се закрива, но не се дава никаква алтернатива", посочи той.

"Кога в речника на левите политици ще влезе понятието "геноцид", с което ще се описва състоянието на живота у нас", попита Петър Курумбашев. Депутатът си спомни за скорошното си посещение в столичния ромски квартал "Факултета", където живеят над 40 хиляди души.

Той разказа, че там няма канализация, няма водопровод, на ромските деца се отказва прием в училище с аргумента, че те не били за нормално школо.

Преди 20 години бяхме ликвидирали неграмотността, а сега – в 21 век, сме на път да я създадем не само при ромското, но и при българското население, посочи Кукрумбашев.
Още не можем да кажем, че си прилагаме геноцид, но сме на път да стигнем дотам, заключи той.

afera.bg

«