Публикувано на 22.11.2020 / 9:52

Е, ТАКА И ТРЪГНА БИЗНЕСЪТ НА ТАЗ ШАВРАНТИЯ. А СЕГА УСТАТА И НЕ МОЖЕШ ДА ЗАТВОРИШ.

В началото се криеше по кюшета на къщата, а най-любимото й място бе зад телевизора.

Слабичка, дребна, непретенциозна, седеше си кротко в дъното на стаята, заровена до ушите в някакви бумаги, прелистваше, цъкаше чат-пат с език, от време на време сваляше вехтите си очила с рогови рамки и се втренчваше някъде отвъд печката, някъде отвъд материалния и физически свят, захапала цигара в уста, тази възрастна дама всъщност бе един доста поносим съквартирант.

В последните месеци обаче нещо в нея се промени.

Първо си купи компютър. Твърдеше, че е втора ръка и го ползва още от времето на Хор Сехемиб. Намести се на масата, извади някакво хендсфри и като заломоти, та не е спряла и до днес. Говори на някакъв непознат език, както се пее в песента, и дими като фабрика на Ковачки. Почна да се облича все по-елегантно, а наскоро дори си записа час за ботокс. Щрака с новите обувки на високи токчета по цели нощи из хола и отмята имена от своя тайнствен и безкраен списък.

– Добре де, ти няма ли да си ходиш?! Цъфна у нас, ей така, от Нищото, настани се без покана, дори Тоби не те харесва, а сега и от кухнята гардеробна искаш да си правиш! – осмелих се да повдигна болната си тема веднъж аз.

– То, мен, никой по презумция не ме харесва. Откакто се помня, все е така.

– Е, добре де, докато ще я караме по този начин? Поне, някакъв наем трябва да почнеш да плащаш – продължавам да недоволствам, за тоя дето духа, аз.

– Пари няма да ти дам, но ще ти кажа числата от лотарията за следващата седмица – намига ми хитро не поканената в дома ми тунингована вещица.

И така, месец след месец, та цяло лято.

После една сутрин изчезна. Барабар с компютъра и безкрайния списък. Преди седмица чух, че била станала някакъв голям шеф в статистиката. Щяла дори да почва свое предаване в глобален ефир. Била наела куп служители за новия си офис. Все хора на високо държавно ниво. Направила си била фирма и имала клонове по всички краища на света. Клиентите й били милиарди.

Е, така й тръгна бизнесът на таз шаврантия Смъртта. От хола, зад телевизора. А сега устата й не можеш да затвориш. Всеки ден е в световен ефир. Модерна, нагла, арогантна. Като всяка класическа медийна звезда.

Васил Петев

Коментари 9 за
“Е, ТАКА И ТРЪГНА БИЗНЕСЪТ НА ТАЗ ШАВРАНТИЯ. А СЕГА УСТАТА И НЕ МОЖЕШ ДА ЗАТВОРИШ.”

 1. Аз предлагам всички български несретници да се фанем за ръце и да скочим колективно от някоя скала. Така или иначе,като не знаем да крадем,от глад ще умрем. Поне да не се мъчим,да умрем бързо.

 2. Желаещ да инвестира на Тиквата в ауспуха каза:

  Рецептата за ликвидирането на „пандемията“ е следната: 300 разпорени шаврантии и 300 разпорени ибрикчии след разпорването на г*за на Тиквата и всичко ще е ОК.
  Който не вярва, нека да пита Муамар Кадафи.

 3. Министерството на здравеопазването на Р България и Асоциацията на погребалните агенции в България създават обща организация за обслужване на българските граждани под името „ЗПА“ – ЗДРАВНА ПОГРЕБАЛНА АГЕНЦИЯ. Поради голямото търсене на услугите й същата е открила офиси в цялата страна.

 4. Съюзът на Погребалните Агенции подаде ИСК срещу редица ТВ канали и МЕДИИ за изземване на функциите им от горе посочените…Съюзът на ПРОФИ-траурнитеопевачки също срещу ЖУРНАЛИСТИ…ДОФТОРИ и ПОЛИТИЦИ …заради НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ…

 5. За свободата на словото съм! Не за слободията. Има СЕМ, има МК, има журналистически съюз…… Но никой не се сеща, или не иска, да има някаква човешка отговорност при медийното отразяване на пандемията. Медиите се надпреварват във всички емисии и предавания да говорят и да канят гости за пандемията. И това вече е 25 часа в денонощието. Да, информация трябва да има, но не информационен и не винаги верен
  терор!

 6. могили от трупове…жертви на КОРОНАТА…но СТАТИСТИКАТА не мърда от СТАНДАРТНАТА бройка за починали на ДЕН…в България от години просто ЯКО СЕ МРЕ…но нали ВИНАГИ трябва НЯКОЙ друг да е ВИНОВЕН…е…СЕГА е КОРОНАТА…НАГЛЕДНО източване на ЗДРАВНИТЕ БЮДЖЕТИ в СВЕТОВЕН мащаб…а ние БЯХМЕ ПЪРВИ …още през 2012 г. започнахме ИЗТОЧВАНЕТО…може би СВЕТЪТ се учи от НАС…аве ВОЖДЕ…

 7. КОРОНА ШЪРФЪНТИЯТА,и БЕЗУМИЕТО НА ДЕБИЛИТЕ ДА ВЯРВАТ В ТАЗИ ИЗМАМА!!!
  Кога от свят светува не е имало БОЛЕСТИ,ВИРУСИ И ПРОЧЕЕ….
  Ако не беше КОВИД ИЗМАМАТА,никога нямаше да разбера колко дебили живеят на тази планета….
  КЪДЕ ОСТАНА ВЯРАТА В БОГ???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *