« Върни се назад Публикувано на 23.10.2016 / 9:30

ЕХ, КАНАДА! ЧАЛГА ИЛИ ЛАМБАДА?

бойко борисовНовината, че може би, едва ли не, ще мога догодина безвизово да пътувам до Канада, ме свари неподготвен. Изненадах се, че управниците ми поднесоха една неочаквана и ненужна радост. За какво ми е да ходя в Канада? Аз съм на 62 години и вече ми е късно да ходя където и да е. Единствената ми детска мечта, която остана нереализирана, е Черна Африка, саваната, слоновете, жирафите, кафърския бивол и една бира на фона на един африкански залез.

Канада сигурно е прекрасна страна. Има езера, планини, водопади и интересни хора. Има и екзотични животни – лосове и росомахи, както и други забележителности. Но на мен не ми се ходи в Канада. И не мога да си представя просперирането на българската икономика да зависи от една държава, с която годишният ни стокооборот е в рамките на 300 млн. долара. А и който има потребност от такава виза, едва ли е човек, който да не е в състояние да си я плати и да прави бизнеса.

Аз се радвам, че синът ми не емигрира тогава, когато можеше да го направи и благодарение на това сега пък се радвам на внуците си не по скайпа, а на живо, почти всяка събота и неделя. Милиони са бабите и дядовците, които се радват на внуците си по скайпа и отдавна са забравили на какво точно миришат внуците им. Аз искрено съчувствам на тия баби и дядовци.

От друга страна си давам сметка какви препятствия и гадости очакват сина ми, снаха ми и техните деца, моите внуци, в тая дивашка среда, която обитаваме.

От трета страна се чудя колко би трябвало да си тъп и ненормален, за да залъгваш нещастните българи, че един ден, когато получат правото да пътуват до Канада без визи, това коренно ще промени бита им и ще направи живота им щастлив и безпроблемен.

От четвърта страна се чудя защо тоя народ позволява и търпи тая просташка и неграмотна наглост.

Сигурно мога да намеря още аспекти на чуденето си. И няма да ми е трудно. Няма да задълбавам. Не ми се участва в авторския колектив, който пише некролога на България преди тя, България, да е окончателно починала и да се е пренесла безвъзвратно в отвъдното.

Говори се, че в Отвъдното животът бил прекрасен. Но доказателства за това твърдение няма. Засега.

любо кольовскиЛюбо КОЛЬОВСКИ, нещастен късметлия

«