« Върни се назад Публикувано на 23.10.2023 / 16:56

ЕТО КАК ПЕЕВСКИ И БОРИСОВ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ИЗНЕСОХА ЛЕКЦИЯ ПО ПОЛИТИКА НА „ПРОМЯНАТА“

Ето как Пеевски и Борисов за пореден път изнесоха лекция по политика на „Промяната“. От една седмица ГЕРБ и ДПС много бурно заговориха за отмяна на дерогацията за Лукойл и се обявиха за пълен отказ от руски петрол. В петък Борисов ескалира заплахите като обяви конкретна среща в Парламента за днес и внасяне на законопроект в НС до седмица. През тези три дни министри от „Промяната“ и „десни“ анализатори в медиите на „Америка за България“ се скъсаха да говорят и пишат, че отказът от руски петрол ще оскъпи цените и направо си застанаха на проруски позиции на четирихилядници (според собствените им критерии).

Днес Пеевски и Делян Добрев излязоха на брифинг и казаха, че резултатът от натиска са 500 млн. данъци, които Лукойл е обещал на премиера Денков да внесе в хазната и още 1 млрд. във фонда за енергийна сигурност. А дерогацията се отлага за догодина.

От целия театър стана ясно, че

– финансовият министър Асен Василев и протежето му в НАП Спецов не могат да се справят със събирането на данъци, а трябва Борисов и Пеевски да го правят.

– в преговорите между Лукойл и държавата премиерът Денков е само някакъв посредник, който оведомява двете страни за позициите им.

– ПП-ДБ и умнокрасивите скочиха да защитават руския петрол от евроатлантическите набези на Борисов и Пеевски.

Резултатите са, че няма да има дерогация, руския петрол пак ще се продава в България. И пак на високи цени.

Или както гениално отбеляза тези дни Бойко Борисов (българският Буда): Било каквото било, вече ще бъде, както беше!

Последното е български коан (просветление в дзенбудизма). Предлагам да го сложим като надпис върху сградата на новия парламент, който се намира в бившия партиен дом на БКП.

Било каквото било, вече ще бъде, както беше!

Явор Дачков

«