Публикувано на 21.06.2020 / 17:52

ЕТО ГО ЦЕЛИЯ УБИЙСТВЕН ОДИТЕН ДОКЛАД ЗА СПОРТНИЯ ТОТАЛИЗАТОР! ГЕШЕВ НЕЗАБАВНО ДА ПОДХВАЩА КРАЛЕВ И КОМПАНИЯ, ЗА ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ НЕ „СЕ ПРАВИ НА ЛУД“!

ЕТО ГО ЦЕЛИЯ УБИЙСТВЕН ОДИТЕН ДОКЛАД ЗА СПОРТНИЯ ТОТАЛИЗАТОР! ГЕШЕВ НЕЗАБАВНО ДА ПОДХВАЩА КРАЛЕВ И КОМПАНИЯ, ЗА ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ НЕ „СЕ ПРАВИ НА ЛУД“!

Тук можете да прочетете пълният текст на Одитния доклад на Сметната палата по проверка на дейността на Спортния тотализатор за две годишен период – 2017-2018 година:

ODITEN DOKLAD TOTO

Одитния доклад е от 164 страници и надлежно дава да се разбере как „златната кокошка“ на Министерството на спорта, респективно на спортния министър Красен Кралев, е пред реална заплаха от фалит.

Преди години АФЕРА писа как „детската мечта“ на Красен Кралев е била да владее „Тотото“.

Е, прочетете този одитен доклад и вижте каква нефелност е сполетяла Спортния тотализатор при властването на ГЕРБ чрез министъра на спорта Красен Кралев.

Купища нарушения, нередности, неспазени правила при управлението на Спортния тотализатор, абсолютна липса на ефективност, тотално некадърен мениджмънт, както недопустимо бездействие на Министерството на спорта и министъра Красен Кралев.

Одитния доклад завършва с купища препоръки, които трябва да изпълни Красен Кралев, както и изпълнителният директор на Спортния тотализатор.

Действащата през одитирания период нормативна и стратегическа рамка не осигурява в достатъчна степен ефективното и ефикасно набиране на средства за подпомагане на физическото възпитание и спорта, и за спортна инфраструктура в държавните и общинските училища„, пише в доклада на одиторите.

Кралев дори не си е направил труда да създаде наредба и според доклада липсата на наредба на Кралев и Спортния тотолизатор не кореспондира с една от основните цели на Националната програма за развитие на физическото възпитание и спорта 2018 – 2020 г.

Неизползването през одитирания период на нормативно регламентираната в ЗХ възможност за подобряване на условията за спортуване и физическа активност на учениците от една страна не осигурява условия за максимизиране на резултатите (ефектите) от използването на средствата, осигурени от ДП БСТ„, е констатирано в доклада.

И още:  „Идентифицираните пропуски в правната рамка и слабостите при нейното прилагане влияят неблагоприятно на пазарните позиции на предприятието, респективно на възможностите му за ефективно и ефикасно осигуряване на средства за развитие на спорта, а в по-широк контекст и за култура, здравеопазване, образование и социално дело“.

Стратегическите цели на предприятието не се изпълняват, има индикации за неикономично и неефикасно разходване на публични средства, системата за заплащане на труда на касиерите в пунктовете е „неприложима в предприятието“, а дейностите по организиране на хазартните игри „не са достатъчно ефективни и ефикасни“.

Българският Спортен тотализатор е похарчил общо 1,830 млн. лева за дарения (376 400 лв.) и спонсорства (1 454 400 лв.) за 2017 и 2018 г. Парите са били „за сметка на разходите за издръжка на БСТ“. С основната част от тях са финансирани различни спортни мероприятия за младежи, организирани от общини и спортни клубове. Освен това са се давали пари на федерации, треньори и спортисти за високи постижения. Всички тези разходи са извършени „без предприятието да има финансова възможност за това, което не кореспондира с принципа за икономичност при разходването на публични средства“.

Освен всичко друго БСТ е предоставил 5 автомобила за безвъзмездно ползване на министерство на младежта и спорта, което „не защитава в достатъчна степен интересите на предприятието и не е ефективно, предвид неговите мисия и цели“.

Изпълнителен директор на Спортния тотализатор е Дамян Дамянов към времето на проверката на Сметната палата.

Затлаченият Спортен тотализатор е доведен до крушение от този директор. Той обаче очевидно е на сърцето на Красен Кралев и Кралев го прави на всичкото отгоре и консултант на новия Управителен съвет на Спортния тотализатор, който бе спретнат в края на февруари 2020.

За петгодишен период от 2014 г. до 2018 г. Спортния Тотализатор непрекъснато отчита загуба, която е нараснала около 3 пъти – от 3.6 млн. лв. през 2014 г. на 10.2 млн. лв. през 2018 г.

През 2017 и 2018 година, според доклада на Сметната палата, от преведените отчисления от Спортния тотализатор към Министерството на спорта НИТО ЕДИН ЛЕВ НЕ Е  ПРЕВЕДЕН ЗА ФИЗКУЛТУРНИ САЛОНИ В УЧИЛИЩАТА, КАКТО Е ПО ЗАКОН.

Според доклада ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА УЧИЛИЩА В СТРАНАТА НЕ МОГАТ ДА ПРОВЕЖДАТ НОРМАЛНО ЧАСОВЕ ПО ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ, ЗАЩОТО ЛИПСВАТ СЪОРЪЖЕНИЯ.

Министър Кралев е правел със свои решения и недопустими спонсорства и дарения към определени организации и спортисти.

АФЕРА пита: защо още прокуратурата не е влязла в Министерството на спорта и Спортния тотализатор, който е под шапката на министър Красен Кралев?!

Докога Сметната палата ще прави доклади, които „ще увисват“ и прокуратурата ще жуми, и ще се прави „на луда“ /по думите на Бойко Борисов от записа/, и ще проспива очевадно източване на държавни структури?!

А това е само видимата част от айсберга на вършеното в Министерството на спорта и Спортния тотализатор!

Главният прокурор Иван Гешев незабавно трябва да влезе в Министерството на спорта и Спортния тотализатор и да подведе под отговорност довелите до източване и фалит Тото-то. Начело с Кралев!

И ако не го направи, ще означава, че тия двамата от снимката не само го правят на луд, но са му и стъпили на врата.

ЕТО ГО ЦЕЛИЯ УБИЙСТВЕН ОДИТЕН ДОКЛАД ЗА СПОРТНИЯ ТОТАЛИЗАТОР! ГЕШЕВ НЕЗАБАВНО ДА ПОДХВАЩА КРАЛЕВ И КОМПАНИЯ, ЗА ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ НЕ „СЕ ПРАВИ НА ЛУД“!

Afera.bg

На снимката: Недялко Недялков /“Пик“, Бойко Борисов и Красен КралевЕТО ГО ЦЕЛИЯ УБИЙСТВЕН ОДИТЕН ДОКЛАД ЗА СПОРТНИЯ ТОТАЛИЗАТОР! ГЕШЕВ НЕЗАБАВНО ДА ПОДХВАЩА КРАЛЕВ И КОМПАНИЯ, ЗА ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ НЕ „СЕ ПРАВИ НА ЛУД“!

 

 

Коментари 33 за
“ЕТО ГО ЦЕЛИЯ УБИЙСТВЕН ОДИТЕН ДОКЛАД ЗА СПОРТНИЯ ТОТАЛИЗАТОР! ГЕШЕВ НЕЗАБАВНО ДА ПОДХВАЩА КРАЛЕВ И КОМПАНИЯ, ЗА ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ НЕ „СЕ ПРАВИ НА ЛУД“!”

 1. Нито едно безскандално министерство ! Това си е за гордост…..

 2. Това е ясно!Тотото много отдавна, се краде и манипулира. Но сега е,повече от всякога. Тия гербери се оказаха, по алчни и от комунягите.

  1. Че то цялото ГЕРБ са бивши комуняги, справка Л. Павлова и мноого други……Добро утро мутриленд!

 3. Докато не излязат еднакви числа в 5 последователни тиража и то във всички тегления,продължавам вярвам в българсият тотализатор.

 4. ДАЙТЕ СПОРТНИЯ ТОТАЛИЗАТОР НА БОЖКОВ. ТАКА ЩЕ ИМА ПРИХОДИ ЗА ДАРЖАВАТА. И ЗА БОЖКОВ РАЗБИРА СЕ. ТОВА СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПЕЕВСКИ И ИРЕН КРЪСТЕВА.

  ВЪРНЕТЕ МУ И ХАЗАРТА.

 5. Още преди 2014-та година Българският спортен тотализатор (БСТ) започна постепенно да се превръща във финансова пирамида.
  Дълги години Тотализатора е управляван от хора със съмнителна грамотност. Основните му ръководни документи за условията и организирането на различните игри граматически и смислово са някакъв невъобразим езиков буламач.
  Всеки, който се интересува, може да отвори официалния сайт на БСТ.
  Като начало прочетете какво пише в чл. 9, ал. 5 на един от нормативните документи с оригиналното заглавие ИГРАЛНИ УСЛОВИЯ И ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ИГРА „ТОТО 2 – 6 от 49”.
  Ето линка:
  http://www.toto.bg/content/files/2019/11/20/38fc13ed45f78178a9da0697f9fd7e0f.pdf
  Ако имате търпение, прочете целия „документ“.
  От май 2015-та големите печалби се изплащат на части, което противоречи на каквато и да е икономическа логика.
  Има поне две големи печалби (по над 5 мил. лв.), за които не са обявени имената на съответните тото милионери, чийто брой към момента е 109.

  1. Има, Илияна. Има и бездомни. Дотам ли я докарахме? Това са нашите предци.

  2. И най обидното е, че те са ни СЪЗДАЛИ. А най-благородното е, че те ни прощават, дори не зная поради каква причина. Надявам се просто да ни обичат.

 6. 21 юни 2020 г. – Васил Божков:
  „Нагли са и не подават оставка. Трябва ли лицата Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов да бъдат отстранени от длъжност във връзка с разследване за рекет и злоупотреба с власт? #БъдетеСмели“
  Има огромен интерес към анкетата като 95% са отговорили с „ДА“.

 7. Пунктовете на БСТ бяха отворени и работеха, когато всички други физически хазартни оператори бяха затворени по време на извънредното положение.
  Цената на комбинация на най- масовата игра на ТОТО 2- 6/49 е вдигнаха на 1.20 лв.
  В лотарийните игри от близо половин година са държавен монопол.
  И па нЕма пари. И спорт също нЕма.
  P. S
  Малко след като ДКХ отне лиценза на Ню геймс, Красен Кралев смени тихомълком като принципа старият УС на БСТ, който беше назначил с нов УС. На някой ако не му е известно БСТ има в баланса си ДМА за десетки милиони лева-сграден фонд и терени на атрактивни места в Областните градове и курортните комплекси, модерно обзаведено ТВ студио и др.Сега хващам бас, че за да подобрят финансовото му състояние, новото ръководство в Лицето на куцият КОН от ФК Левски Бижутера може да обявят някои активи като имоти с отпаднала необходимост и да ги „обявят“ на „търг“.
  Не че не се е случвало и друг път-който се интересува може да провери как бяха разпродадени имоти, пристанищни терминали и плавателни съдове на Българско Речно Плаване(БРП)

 8. вицовете продължават този път от ЕВРОмисир-КОМИСАР….

  Мария Габриел: Европа ни уважава заради Бойко Борисов

  1. Хайдеее! И тъз госпожа ги взе да ги приказва таквиз- като другата госпожа (Сачева)!
   Дубайското лято ще да е виновно…

 9. Сметната палата мачка само непослушните. Тоест който не пее според партията. Нали тъй мистър суджук?

 10. Тези тримата от снимката могат да ги използват за реклама на несъществуващата „РОДОПА“. Прекрасно угоени, тъпи и мазни прасета.

 11. И к’во от това ? Кой ще го прочете”убийствения доклад” ? Каскетурата ?(Смях) Тиквата ?(Умрях от смях). Брюксел? Е, да те ни мониторингуват( наблюдават). Голям праз! … „Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.”

 12. А Недялко Недялков и другият Асен Йорданов, дето като падне това правителство, само ще си сменят местата….
  И двамата платени драскачи.

 13. Ослушвай се още Гешев, но чл. 288 от НК, няма да го дочакаш.Един контролен, ще да е.Няма да се харчат излишни пари от бюджета,а и се печели време.

 14. На тоя шопар КРАЛев самото име показва що за птица е, но и колко ли пачки за заминали без дрон по предназначение? А не беше ли варненски лешпер източилият спортния тотализатор, където и днес дъждът наводни пътища и подземни паркинги, строени от фирмите на властимащите герберасти като са нанесени големи поражения и придвижването към центъра е на практика блокирано от огромните задръствания? Не е ли илюзорно очакването прокуратурата да влезе във ведомства на мафията, когато предназначението й очевадно е съвсем противоположно?

  1. С бездействието си по определени случаи и активното си противозаконно действие в други прокурорите също вършат престъпления.Съветвам ги добре да помислят преди да сложат подпис или дадат съгласие.Времето всеки да отговаря за постъпките си не е далеч…..
   Румяна Ченалова

 15. Защо шефка в Тотото е жената на боса на “Агромах” (сега Громахолд)?

 16. Упоменатият директор на Тотото -Дамян Дамянов е с квалификация „Треньор по кану- каяк“ ,който по странен и „магически“ начин беше катапултиран за директор на едно предприятие, което има за цел да носи приходи на държавата и спорта.Личните качества на Дамянов са доста скромни, като дори уменията да му да води разговор са в крайният долен ъгъл .Той присъстваше в бившето БСФС още от времето на Терндафил Мартински ,, без да има някакви значими успехи в спорта си дори.Просто висеше във федерацията по Кану – каяк.Какви връзки е намерил за да се изкачи до поста директор на Тотото , само той си знае, но може би точно такъв персонаж са търсили.Не разбира от нищо, не схваща нищо, но изпълнява точно каквото му кажат.С този доклад Дамянов си е направо за панзида , но много се съмнявам, че ще го приберат.Явно е каширал доста и може да се разплати.

  1. Ми ирен кръстева от де ги намери, връзките де? Вазелин му е майката! Още колко КОЙ-човци чакат зад ъгъла…

  2. Толкова е бил“умен“ , че даже и пари не са му плащали 😉 🙂 🙂 ….. Казвали му че „така се прави“

  3. Естественно, че ще сложат такъв „спортен деятел“, доказал се със „спортно-организационна“ работа в БСФС и Федерацията . То затова и спорта е на такова ниво и масовият и олимпийският. БСФС преди 89-та имаше доста имоти, сега къде са?
   Дамянов е идеалният кандидат-изпълнител и бушон който докрай ще изпълнява заветите на Партията-Майка. Този същият след като го махнаха от УС на БСТ, стана „консултант“ на новия УС, където набутаха нови „заслужили кадри“ като куцият кон Бижутера.

  4. Да ама брат му, „голямата Маца“ беше режимен офицер в посолството ни в Москва, до пенсионирането си през 1993г….А той беше офицер, в ЦСКА като треньор….

 17. „Умният човек не прави всички грешки сам, той дава шанс и на другите.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader56940"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/fc82c3993bd1e575e9e7935e29e432c3.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); */?>