« Върни се назад Публикувано на 01.02.2022 / 9:21

ЕЛЕОНОРА МИТРОФАНОВА: НЕ РУСИЯ ИСКА ВОЙНА. САЩ И НАТО МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКАТ ПРОВОКАЦИЯ

Посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова пред Нова телевизия:

Прекият въпрос е свързан с истерията, която се нагнетява в медиите, че Русия е събрала сили и по тайни пътеки се промъква към Украйна. Украинският президент вече каза, че не вижда никаква заплаха, секретарят на съвета по сигурността на Украйна смята, че няма опасност. Но въпреки това САЩ и Англия, преди всичко НАТО, усилено въоръжават Украйна, предават смъртоносно оръжие – нещо, което е изключително небезопасно за в бъдеще.

Някой се опитва да провокира, ако не война, то някакви военни действия, след което може да има „много сериозни санкции”.

Русия смята за неприемлива дори мисълта за война с Украйна. Бих искала да обясня на гражданите на България, че не става въпрос изобщо за Украйна. Става въпрос за построяването на европейска система за сигурност. Украйна се използва като предлог за напрягане на обстановката и ако разгледате историята – и вие, и европейците чудесно знаете, че Украйна и Грузия бяха една червена линия за руската федерация, след която последва този отговор.

Важно е да се постави основният въпрос – за какво ни е на нас Украйна? За какво ни трябва да започнем война срещу Украйна? Какъв е смисълът? Какви задачи ще решим с тази война? Никакви задачи не решаваме. Украйна е наш съсед. Ние трябва да живеем мирно с тях. Какво може да стане според мен днес? Може да стане някаква провокация. Провокация по отношение на Донецка и Луганска република.

Ние провеждаме учения, защото се страхуваме от провокации от Украйна и НАТО. Русия никога не е била против членството на Украйна в ЕС, но сме против членството й в НАТО. Това е една демонстрация на сила, за да се успокоят онези, които биха искали да провокират.

Възможна провокация са действия срещу Донбас. Защо се доставя там смъртоносно оръжие – за да се стрелят едни други ли? Там има хора, които не се подчиняват на правителството. В това виждам опасност. Виждам решението в спазването на Минските споразумения.

Ще се върна към източниците на днешната криза, за която предупреждавахме още през 90-те години. През 1994 г. бе прието решение за приемането в НАТО на бившите съветски републики и страните от Източния блок. Още тогава Бил Клинтън каза, че това може да се превърне в сбъднато пророчество. След 2000 г. ние ясно определихме границите на разширението на НАТО – Украйна, Грузия. От тогава НАТО се придвижи с хиляди километри. Пренебрегнаха споразуменията. Сега се планира посещението на министъра на отбраната и външните работи на Великобритания в Русия. Предстои среща с Блинкен. Но тези неща ще продължат да стоят на масата за преговори. Вярвам, че решението е в дипломацията.

Искам да поясня какво означава връщането към границите – не става въпрос страните, които са влезли през 1997 г., да излязат от НАТО, а за извеждане на стратегическите оръжиа и базите. Не става въпрос България или Румъния да напуснат НАТО, това е ваше суверенно право.

Всякакви военни бази, които заплашват нашата стгратегическа сигурност, вече са мишени. Затова не бива да се изправяме един срещу друг. Затова се изненадвам, като чувам такава риторика от благоденстващи страни в Европа.

Ако в България бъдат разположени овенни бази и стратегически оръжия, тогава Русия ще реагира. България не е мишена.

Русия винаги е била един сигурен външнотърговски доставчик. Ако говорим като цяло за проблема -, да си спомним „Северен поток 2“ – като не го пуска, Европа сама се наказва. За Русия това не е проблем – като не иска да го пусне, ще насочим нашите потоци на Изток.

Втечненият газ е много по-скъп и американците не са надеждни доставцичи. Трябва да се мисли сериозно за това. Европа да мисли.

Санкциите винаги са нещо неприятно. Но тези, с които сега заплашва Европа, са удар по икономиката и финансовите пазари по целия свят и всички ще пострадат. Трябва добре да се обмисли.

Не приемам образа на Русия като агресор. Ние сме загубили 27 млн. граждани във войната. Аз съм родена в Сталинград. Децата си играеха в пясъка и там имаше гилзи. Ние никога няма първи да започнем войнва. А да бъдат изгонени дипломати – какво ще се реши с това? Ще припомня песента по стихове на Евгени Евтушенко – „Искат ли руснаците война“.

Аз съм посланик в България от почти година. На практика не съм се срещала с вашите политически партии. България и Русия имат обща история. Това е главният инфлуенсър в нашите отношения. Ние много дълбоко сме свързани. Дори при някои недружески постъпки от последните години, никой в Русия не би казал: България е наш враг.

Трябва да се придържаме към тези отношения. А останалото се решава на масата на преговори – с чаша добро вино.

Afera.bg

«