« Върни се назад Публикувано на 20.04.2011 / 11:44

Ела с мен в Пещера(та)!

На училищно състезание в Пещера децата трябвало да словославят:“Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни”.Нарушени са законите за закрила на детето и за народната просвета, които забраняват агитацията на партии, религиозни и синдикални организации сред подрастващите. Намесени са кметът от ГЕРБ Стелиян Варсанов, депутатката Красимира Симеонова и местни активисти на властта.

От ДПС, където култът към личността на лидера им Ахмед Доган е отявлен рецидив на комунистическата традиция, се възмутиха и преиграха, че в Пещера бил избухнал “най-големият скандал на прехода”. Сякаш вождът им не е скандализирал многократно повече досега публиката с перманентното си отсъствие от парламента и с присъствието си в челните места на рубриките с предизвикателни към публиката цитати: за “правото” му да забогатява в качеството на политик, който можел и летяща чиния да си купи, както и за ролята му на разпределител на “порциите” в държавата.

Повишена чувствителност демонстрираха и от БСП, които облъчваха допреди две години с примитивна филмова пропаганда зрителите на държавната телевизия, въртейки до пълно наизустяване плакатните внушение на социзкуството чрез сериала “На всеки километър”. И така се захласнаха, че натрапваха в националния ефир рекламен партиен клип с участието на лидера си Станишев и министъра му Стефан Данаилов като римейк на старата комунистическа агитация за подвизите на “бате Серго”. Чий “бате” е той, ако не на подрастващите?!

Встрани от това суетене, към което се присъедини със заклеймяване на инцидента и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, остава обаче вторият план на ехото от скандала. Защото днес, когато се каже “Пещера”, се подразбират “пещаците”, а техният “случай” е неизмеримо по-значим като феномен в държавата, отколкото проявата на една партийна натегачка, накарала децата да славят управляващата партия.

От сайта Биволъ припомниха наскоро:
“…скандални сведения за „Пещаците“ излизат от справка, разпространена от бившия главен секретар на МВР Цвятко Цветков. Справката е предназначена за Сергей Станишев и в нея се прави „систематизиран хронологичен преглед“ на конфликти между висши ръководители и оперативни работници в системата на МВР и отдел „Вътрешна сигурност“ на Главна Дирекция Полиция.

В справката има и следната бележка:
Винпром „Пещера АД“ е сред спонсорите и на миналогодишната кампания на ГЕРБ – 200 000 лв, връчени лично на Бойко Борисов от Антон Щерев, един от собствениците на фирмата. Връзката Щерев – Борисов е изградена с посредничеството на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, близък приятел на Румен Петков.
Едвин Сугарев, който публикува справката в сайта си www.svobodata.com съобщава, че е бил удостоен с обаждане от „Пещера“ и е получил „много добро предложение“, за да я свали от сайта си. Той обаче не го направи.”

Това ли е “нещото”, което шумолящите възмутени гласове в столицата искат да заглушат, опитвайки се да привлекат на своя страна вниманието на все по-актуалните в навечерието на изборите гласоподаватели с обвинителните възгласи: “ела с мен в Пещера(та)”?!

Иво Инджев
www.ivo.bg

«