« Върни се назад Публикувано на 04.01.2009 / 14:02

Елате и проверете как мафията във Варна работи, пазена от полицаи

 

 

С цялото си уважение към институциите в държавата и подкрепяйки битката им с корупцията и усилията им да изчистят образа на правораздавателната ни система от нечисти контакти и сделки, предлагаме този материал на вниманието на:

Министър – председателя на република България Сергей Станишев,

Президента на България – Георги Първанов

Комисията по вътрешна сигурност към Народното събрание,

Комисията по корупция към Народното събрание,

Главния прокурор на република България Борис Велчев,

Инспектората на Висшия съдебен съвет,

с настояване да бъде извършена цялостна и безпристрастна проверка по всички сигнали.

На 13 май 2008 година при полицейска акция на ОДП – Варна е задържана нарко-бригадата на Красьо Дългия. Красимир Кирилов – Дългия, Стилиян Георгиев, Иван Янков и Николай Хаджимихалев – Найка са обвинени, че като организирана престъпна група са държали и разпространявали в морската столица различни наркотични вещества в големи количества. Арестуван е и Ивелин Митев – Дългия, обявен от полицаите като счетоводител на организираната престъпна група.

Красьо Дългия по оперативна информация минава за “дясна ръка” на боса на групировката “Фирмата” – Веско Жеков, занимаваща се в продължение на десет години с разпространение на наркотици и бизнес, свързан с проституция.

В продължение на десет години, време, през което варненската вътрешна дирекция се ръководи от ген. Веселин Петров срещу оглавяваната нарко “Фирма” на Веско Жеков няма нито една полицейска операция. Всички опити за разбиване на нарко-мафията са насочени срещу конкурентна групировка на “Фирмата”, наречена от местните антимафиоти “Монопола”. В резултат на множество акции на варненските антимафиоти от сектор БОП, с дейното съдействие на определени лица от “Фирмата”, “Монопола” е разбит. Така на пазара на дрога и женска плът необезпокоявано остава да се вихри единствено “Фирмата”, оглавявана от бившата барета Веско Жеков.

Седмици след акцията срещу бригадата на Красьо Дългия, босът на нарко “Фирмата” Веско Жеков е обявен за общонационално издирване.

В продължение на пет месеца издирването на наркобоса Веско Жеков от страна на полицаите се движи с печален резултат. “Откакто напусна града, Варна се успокои”, коментира по това време директорът на ОДП – Варна комисар Митко Димитров.

През времето обаче, в което държавата пръска ресурси по издирването на Веско Жеков, той се появява в морската столица поне четири пъти, в които е засечен и за това са дадени сигнали на местните полицаи – посещава майка си, извършва финансови операции в клон на ОББ – Варна, ръководи наказателна акция на свои приближени лица, които с фалшиви значки на “Криминална полиция” изваждат от домовете им съдружници в дискотека “Магура” на Златни пясъци за да бъдат изнудени да припишат дяловете си на Жеков /престъплението така и не е регистрирано в ОДП – Варна/, появява се и на метри от полицаите при извършената полицейска акция срещу офиса на Веселин Данов при задържането му. През всички тези месеци Веско Жеков се разхожда спокойно и из страната, а на подадените сигнали в ОДП – Варна за точното му местонахождение в определени моменти, не е отреагирано професионално. Дори напротив – полицаи сигнализират Жеков, че ще бъде ударен, покрай приближено негово лице в Шкорпиловци и той успява да се укрие.

Докато е на общонационално издирване, Жеков твърди пред свои приближени, че 27 полицаи от варненската вътрешна дирекция от години са при него на заплата и, че през есента “ще се върне на бял кон”, поради връщането на “негов човек” на много силна позиция във властта на града. Впоследствие прогнозата му излиза брилянтно точна. Есента той е вече е сключил сделка с прокуратурата и полицията, и без да лежи и ден в ареста е поставен под “домашен арест”, а месец по-късно като зам-кмет на Варна е назначен бившият директор на РДВР – Варна ген. Веселин Петров.

През летните месеци, в които Веско Жеков не се крие особено усърдно, а полицаите не могат да го открият, във варненската вътрешна дирекция постъпват множество сигнали за нерегламентирани контакти на висши местни антимафиоти с представители на наркогрупировката “Фирмата”, оглавявана от Веско Жеков. Сигналите са подавани лично на директора на ОДП – Варна комисар Митко Димитров, а след това и в ДАНС.

Седмица след подаване на информация в ДАНС за корупция и нерегламентирани контакти на висши офицери от ОДП – Варна с лица от наркогрупировката “Фирмата”, на 12 септември 2008г. е арестуван Веселин Данов и синът му Христо Данов.

Седмица по-късно срещу базата “Спартак” на екссъдружника на Веско Жеков – Иван Славков е проведена полицейска акция. Три часа преди нея Славков успява да напусне България, а месец по-късно се завръща и е арестуван.

Варненската окръжна прокуратурата обединява дознанията по случаите в едно т.нар. “мега”дознание под номер №130/2008 година, образувано първоначално заради задържането на групата на Красьо Дългия.

По т.нар. “мега”дознание, в ареста лежат уличени като “босове” Веселин Данов, Христо Данов, Иван Славков, както и още десетина лица, всеки от тях с обвинение за организиране и участие в престъпна група.

“Мега”дознанието е удължено с разрешение на главния прокурор до 24 март 2009 година.

Зад кратката фактологична история обаче се крият редица факти и обстоятелства, които, меко казано, будят абсурдно недоумение и подлежат на незабавна проверка.

1. По образуваното “мега”дознание №130/2008 като обвиняем е привлечен и наркобосът на “Фирмата” Веско Жеков. Той обаче нито за миг не надява белезниците. След като месеци наред е безуспешно издирван от полицаите, тихомълком на 23 септември 2008 година /по наши данни той сам е осъществил контакт с полицаите/ е изправен пред Варненския окръжен съд и по искане № 1157 от 23 септември 2008г. на варненската окръжна прокурорка Стефка Якимова му е наложен “домашен арест” заради “безупречно добро процесуално поведение”. Вместо да бъде арестуван след като месеци наред е бил обявен за общонационално издирване, Жеков моментално е въдворен под “домашен арест” дори без да е преседял в ареста с 24-часово полицейско или 72-часово прокурорско задържане. Според запознати с разследването абсурдният термин, нововъведен от варненската окръжна прокурорка Стефка Якимова – “безупречно процесуално поведение”, включва в себе си направена сделка между Жеков и обвинението за да дава показания, обслужващи обвинението. Като “сделката” включва евентуална ниска присъда, която ще изтече по времето на “домашния арест”. В българският Наказателен кодекс обаче няма обозначено подобно понятие – “споразумение”. Споразумение се прави единствено пред съда и то след приключване на разследването. Подобни негласни сделки от типа “давай показания” срещу обещание за по-ниска присъда, която на практика вече тече под формата на мярка за неотклонение “домашен арест” са абсолютно недопустими за родното правораздаване.

2. Същата огледална процедура е приложена и спрямо друг обвиняем – Иван Янков, хванат с един килограм хероин. На същата дата – 23 септември 2008 година Варненския окръжен съд му налага мярка за неотклонение “домашен арест”, тъй като имал болки в опорно-двигателния апарат. Прокурор Стефка Якимова казва пред съда: “споделям становището, че болките в колената са от съществено значение и нека мярката да бъде променена в “домашен арест”. Така Янков се прибира вкъщи след очевидно сключено поредно негласно “споразумение”.

3. Съдружникът на наркобоса Веско Жеков – Янко Колев – Каратиста също без да лежи в ареста е с моментално наложена мярка за неотклонение “домашен арест”. Мотивът на прокуратурата за исканата мярка е отново “добро процесуално поведение”. Докато е под “домашен арест” Янко Каратиста се разхожда из Варна, играе билярд и посещава в дома му наркобосът Веско Жеков. При една от проверките на полицаите дали стриктно се спазва мярката за неотклонение /след вдигнат шум след публикации/, Янко Каратиста не е заварен в домът му. По телефона го търси съпругата му и му съобщава, че полицаите са в жилището им, той спокойно отвръща да го изчакат като през това време се свързва с другите “ключови фигури” по “мега”дознанието – Светлин и Красен – Близнаците, които пък от своя страна алармират директора на ОДП – Варна комисар Митко Димитров. След разговор с него по мобилния телефон, Каратиста е посъветван любезно “да не я прави толкова много”. Това не пречи на Каратиста да продължава не спазва стриктно мярката си “домашен арест”.

4. Години наред двамата братя Светлин и Красен, известни като Близнаците, работят за нарко “Фирмата” под ръководството на Веско Жеков, а след това по техни думи за съдружника му Иван Славков. Близнаците са ползвани нееднократно при осъществяването на акции на местните антимафиоти, когато трябва да бъдат ударени конкуренти на “Фирмата” за да бъдат разчистени териториите и на улицата. Години наред в морската столица бе обществена тайна, че “Фирмата” е с плътен полицейски чадър и всички акции доказваха на практика това. По т.нар. “мега”дознание Близнаците играят ключова роля в почти всички арести като свидетели. От датата 12 септември, която варненската полиция обяви като сакрална за “разбиването на мафията в морската столица”, Близнаците са на свобода без нито ден арест и се водят със странния статут на “защитени свидетели”, въпреки че са лицата, под чийто пряк контрол се извършват всички сделки с женска плът и наркотици. Те се движат с полицейска охрана, но това не им пречи да ръководят бизнеса с проституция и дрога на варненска територия. Стига се дотам, че преди два месеца двамата си купуват и незаконни пистолети. Пети месец, докато продължава да тече разследването по дознание №130/2008, именно Близнаците контролират бизнеса с женска плът и дрога в морската столица. afera.bg извади наяве четири пъти промяна на мястото на отчитане на пари от мръсния бизнес с проституцията след арестуването на Иван Славков, пари, които се събират от Светлин и Красен – Близнаците. Реакция от правораздавателните органи не бе отбелязана. Петата промяна в място, където се отчитаха парите бе регистрирана като парите от района на Аспарухово и прилежащите му околности се събираха вече на футболното игрище, в петък, до гората, в местността Джанавара. Парите се отчитаха от сутеньорите на Киро, приближено лице до Близнаците. Той бе и човекът, който непосредствено ги взима. С него е и Коджата, който върши до скоро “черната работа”, но вече е “издигнат в йерархията” като старши или наблюдател на работата на Киро. Оттам парите отиват при Близнаците. В района на Автогара – Варна пък парите се събират от брата на свидетел, който е ползван срещу задържания Веселин Данов. Свидетелят се казва Пейо Пеев и има условна присъда, висящо дело и в момента е под домашен арест. Както е под домашен арест, именно той отговоря за района на Автогарата. Пейо от години работи за Близнаците и Веско Жеков. За отчитането на пари от проституция се ползват и казина в града. През годините Близнаците фигурират в куп дознания като свидетели и действащи лица, които са ползвани пряко от висши антимафиоти, които са заподозрени в нерегламентирани контакти с групировката. Схемата, по която са ползвани обикновено Близнаците е следната – единият от тях отива при антимафиотите, пратен от покровителите си от нарко “Фирмата”. Обикновено твърди, че носи някакви пари, които трябва да даде на някой конкурент, който трябва да бъде закопчан от ченгетата. Антимафиотите действат първосигнално – бележат парите, карат Близнаците, или техен човек, доведен от тях, да напише жалба и показания срещу тоя, който трябва да изгърми и ги пращат при жертвата. Следва моментална акция и шумотевица в медиите. “Операции” под индиго с участието на Близнаците вървят безотказно. Две от тях са емблематични. Едната с ареста на Александър Цанев – Сашко. Близнаците водят при бопаджиите лице на име Хари, който носи 250 лева и твърди, че трябва да ги даде на Сашко, понеже му ги дължал за кока. Антимафиотите бележат парите и за десет минути Сашко е арестуван и отстранен от терена на групировката, владееща града. В него няма никаква кока, но пък ченгетата държат дежурната “златна мина” показанията на Близнаците. По-късно в ареста след четири месеца, по време на съдебно заседение за промяна на мярката му за неотклонение Александър Цанев твърди, че при него в ареста е дошъл военният прокурор Данчо Славов заедно с единият от Близниците за да го уговарят да сключи “сделка” и даде показания, каквито му бъдат посочени, срещу това, че Близнаците ще отеглят своя човек, натопил Сашко. Александър Цанев отказва. До този момент нито една правораздавателна институция не е проверила казаното от Цанев, а приключването на дознанието му се влачи необяснимо. Още по-куриозна е ситуацията с участието на единият от Близнаците в обвинението за “пране на пари” срещу Веселин Данов. Единият от Близнаците отива в БОП-Варна и носи 2000 лева като твърди, че тези пари били от проституция и той трябвало да ги даде на г-н Веселин Данов. Антимафиотите го карат да го напише писмено, взимат парите, спрятат обвинение за “пране на пари за 2 пъти по 1000 лева” и забележете, няколко дни след ареста на Данов, връщат с протокол надлежно двете хиляди лева на единият Близнак. Под полицейска егида, Близнаците контролират бизнеса с проституция и дрога като дори се стига до куриоза към настоящия момент това да става с уговорката и съдействието на двама други обвиняеми под “домашен арест” – Веско Жеков и Янко Каратиста. От една страна Близнаците имат изключителната протекция в качеството си на “защитени свидетели” да бъдат пазени от полицаи, докато извършват дейността си, от друга страна полицаите имат перфектното оправдание, че въпросните лица са под полицейски контрол и не би трябвало да вършат престъпления. Бизнесът с проституция и дрога обаче не е спрял, напротив, на практика се контролира от хора, които са “защитени свидетели” и под “домашен арест”.

5. Години наред именно Близнаците и Янко Каратиста са лицата, които подържат “топлата връзка” между висши полицаи и наркогрупировката “Фирмата”. Самият наркобос на “Фирмата” пък Веско Жеков оцелява десет години като бос на мръсния бизнес именно с протекцията на висши полицаи. Пред близкото си обкръжение той се хвали, че 27 ченгета са при него на заплати. След многократните сигнали подадени до ОДП – Варна за тези връзки между полицаи и мафия и след проверка на Инспектората на МВР, без да бъдат оповестени резултатите от проверката, висши офицери от сектор “Противодействие на тежката и организирана престъпност” /бившата БОП – Варна/ бяха кадрово разформировани. Шефът на сектор “Противодействие на тежката и организирана престъпност” Емил Михайлов бе преназначен като началник на отдел “Криминална” в Трето полицейско управление в морската столица. За да му намерят място обаче трябваше да преместят някъде досегашният началник на сектора – Свилен Аврамов. И той неочаквано стана шеф на Второ полицейско управление. Шефът пък на Второ полицейско Чавдар Нанков го направиха шеф на антимафиотите, на мястото на Емил Михайлов.Дясната ръка на Емил Михайлов, антимафиотът Добромир Досев, също бе преместен в Пето полицейско управление като командир на взвод на “Охранителна полиция”. Другият от “великолепната антимафиотска” четворка – Димитър Панайотов, известен като Митьо Окото, е изстрелян в райнното в Аксаково. Една култова двойка във варненската вътрешна дирекция, известна като “Кремена и Нишад” и още по-известна с близките си контакти с Близнаците, отговаряща за наркоконтингента в “Криминална полиция” също бе разкъсана. Кремена Кючукова е изпратена като оперативен работник в Девня, а Байрям Нишад остава на бойния си пост в “Криминална полиция”. Повечето от подадените сигнали за корупция във висшия ешелон на ОДП – Варна бяха осуетени и впоследствие за тях бе алармирана ДАНС. На бял свят излезе и диагноза на антимафиот №1 Емил Михайлов, който е лежал в психиатрично заведение и незнайно как е минавал през регулярните психоподбори в МВР, но това остана без никакви последици. На практика чрез кадровата въртележка дългогодишните покровители на Близнаците и нарко “Фирмата” бяха спасени, а новите висши полицаи днес пазят тях и бизнеса им в качеството им на “защитени свидетели”.

6. Друга фигура от “мега”дознанието в лицето на Ивелин Митев – Дългия, арестуван заедно с бригадата на Красьо Дългия, който е счетоводител на нарко “Фирмата” също получи подобаваща “награда” за “добро процесуално поведение”. Ключовата фигура, свързана с нарко”Фирмата”, минава за счетоводител и човек, през който минават финансовите операции на групировката. Лежи в ареста, задържан покрай бригадата на Красьо Дългия. Наскоро бе възнаграден с мярка “парична гаранция” и дотолкова стана симпатичен с бедността си на съда, че тя бе намалена от 50 000 на 10 000 лева. Иво Дългия също е сключил сделка и най-вероятно присъдата му ще влезе в рамките на “пролежаното” и “домашния арест”.

7. Румен Тревненския, част от нарко “Фирмата” е задържан след операцията срещу базата “Спартак”. Тревненския е отговарящ за проституцията в комплекс “Златни пясъци”, която се държи от “Фирмата”. Влиза в ареста, но веднага го хваща “страхова невроза и клаустрофобия” и е преместен в болница. Тревненския също е арестуван, благодарение на дейната намеса на Близнаците, които искат от него да отчита 50% за … наркобоса Веско Жеков, който е под “домашен арест”. След като отказва Тревненския е задържан след акция на полицаите, в която човек на Близнаците подхвърля пачка с пари в жабката на автомобила му.

8. Един от свидетелите по “мега”дознанието Николай Тодоров – Киреча е известен с факта, че от години държи публичен дом в района на новия Хлебозавод в морската столица. През всичките тези години срещу публичния му дом няма проведена нито една полицейска акция, дори и при масираните показни проверки на подобни заведения, хотелът на Киреча остава недосегаем. Публичният дом на Киреча се намира под опеката на Второ полицейско управление и има сигнали, че неведнъж там полицаи се събират за да играят комар. И до този момент публичния дом на Киреча не е пипнат от полицаите.

9. На 4 юли 2008г. в 19,30 часа пред блок 405 в кв. “Владиславово” в морската столица в маслено зелено Рено е отвлечен нарко-дилъра Юлиян Петров – Пелтека. Минути по-късно мобилния му телефон дава свободно, след което е изключен. Пелтека потъва вдън земя. В Трето полицейско постъпва жалба от приятелката на Пелтека, която описва обстоятелствата, при които е изчезнал приятелят и. Полицаите уверяват, че работят по случая. При докладването на случая на по-висшите началници, той в известна степен е неглижиран – че жена се жалва, че приятелят и го няма, още повече, че сам се е качил в автомобила. Пелтека обаче не е кой да е. Той е наркодилър, който е вътре в играта около наркоразпределението на територии в морската столица. Братът на Пелтека, който се оказва служител в Първо полицейско управление във Варна получава обаждане, че Юлиян е жив, малко е бит и, че не трябва да се подава жалба, ако искат да се върне. Впоследствие обажданията секват. Случаят не е докладван веднага на Криминална полиция, нито на БОП. Антимафиотите обаче знаят за отвличането на Пелтека. И въпреки, че един от приоритетите им на работа е наркобизнеса и всички схеми в него, никой не си мръдва пръстта за да се разрови защо изчезва един от наркодилърите в града. Никой не го прави официално, естествено. Истинското разследване на случая започва едва на четвъртия ден след отвличането, след като е огласен от медиите. И до този момент Пелтека не открит – нито жив, нито мъртъв. Любопитно е да се провери докъде е стигнало разследването по случая и как, и работи ли се усилено по обстоятелството, че последните свидетели, които са били видени с Пелтека са именно Близнаците.

Водени от убедеността, че властовите институции в държавата ни са призвани да водят непоколебима битка с организираната престъпност във всичките и разновидностти, включително и по висшите етажи на властта, настояваме да бъде извършена проверка по всички сигнали за да бъде установено може ли едно дознание да се гради върху негласни обещания и сделки, както и допустимо ли е лица, които са пазени от полицейските органи да извършват мафиотска дейност.

Веселина Томова

«