« Върни се назад Публикувано на 25.02.2014 / 21:05

ЕКСЛУЗИВНО! КОРЕНИТЕ НА ВЪТРЕШНОТО РАЗЦЕПЛЕНИЕ В ГЕРБ. КОЙ Е ГЛАСЕН ЗА СЛЕДВАЩ МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ

 

Привидно бравурната единност на мастодонта ГЕРБ е само камуфлаж. Това е видимо за въоръженото с опит в политическия пъзел око на анализаторите, но сравнително добре прикрито пред масата избиратели, на които се поднася само театър, добре изрепетиран и брилянтно изигран.

Какво всъщност се случва под повърхността?

Започнало е видимо разцепление в най-голямата „дясна“ структура. Опитът на Бойко Борисов да изчисти името на партията си, отстранявайки партийния архитект Цветанов сега, когато това е ключово за създаване на политически партньорства, се провали. Цветанов е вградил себе си в тъканта на партия ГЕРБ, подбирайки хора и създавайки структури, без които тази партия е само кух лидерски балон.

Речта на първия зам.-председател на ГЕРБ на Националната конференция беше ясен индикатор за това – Цветанов преброи армията си, като дори си позволи да спомене поименно на кого разчита, ако бъде предаден от началника си. Изброяването на структури и натвърдването на факта, че той познава лично хората, които ги оглавяват, беше размахване на пръст в лицето на Бойко.

Лидерът пък не пропусна да отвърне на удара, като в собствената си импровизирана реч скастри Цветанов и му отправи завоалирано предупреждение да не се закача със съдебната власт, както го е правил многократно.

Това всъщност бяха истинските акценти в уж формалните речи на 16 февруари.

Последваха действия.

Цветанов беше детрониран и влиянието му се намали с около 66%. ГЕРБ се сдоби с нови зам.-председатели – Йорданка Фандъкова, на която се разчита да удържи София – основния стълб и Димитър Николов – умен и пробивен кмет, на когото беше възложено да комуникира с регионите. Тоест, да поеме структурите на Цветанов и да ги овладее изцяло.

Хора от вътрешните кръгове на ГЕРБ твърдят, че схемата е вече узряла и стартирана – на президентските избори през 2016 лидерът Бойко Борисов ще се кандидатира за президент. Постът на премиер е отреден за Димитър Николов – приемлива фигура, интелигентен млад човек без милиционерско минало, верен на главата на партията.

До 2015 година той има задача да затвърди положението си в регионалните структури, да спечели местните избори и така да изгради образа си на ново успешно лице в ГЕРБ.

Първата стъпка в тази посока беше изненадващата награда за бургаския кмет, връчена от Владимир Путин за развитие на българо-руските отношения – лек реверанс към партньорите от АБВ, които трябва да припознаят Николов като приемлива и сговорчива опозиция.

Цветанов ще бъде държан на къса каишка с помощта на прокуратурата, която не дава сигнал, че ще намали броя обвинения, а напротив. Съдебните дела са дълга сага – те няма да бъдат приключени навреме, за да се изчисти името на Цветанов. Послушанието му пък ще определи изхода от тях.

Цветанов мълчи пред медиите, но неговите хора вече работят – в коментари и статии се появяват намеци, че ГЕРБ не може да съществува без бившия силов министър. Засега това са само предупредителни сигнали, защото евроизборите са ключови и демонстрацията на напрежение вътре в партията може да доведе до провал.

Наблюдавайте разцеплението обаче – когато хлябът се чупи, падат трохи.

Депутати на ГЕРБ, пряко обвързани с двамата на върха, излизат от партията и парламентарната група. Слушайте мълчанието на тези, които остават – цялата информация се крие там.

Димитър Симеонов

 

«