« Върни се назад Публикувано на 09.01.2014 / 17:28

ЕКСЛУЗИВНО! КОИ СА ПЛАТЕНИТЕ КОМЕНТАТОРИ: ТРОЛОВЕТЕ НА БСП СРЕЩУ ОРКИТЕ НА ГЕРБ

 

По правило в БСП винаги са разчитали на свои кадри в подобни инициативи. Но още по-интересен е случаят с онлайн-коментаторите на ГЕРБ, чийто ръководител е бившата водеща на TV7, близка до бившия министър председател Бойко Борисов Инна Пелева. На 26 август тази година Инна Пелева, която току що е прекратила телевизионната си кариера, открива фирмата „СоушълЮ“, чийто предмет на дейност според Търговския регистър е „Интернет комуникации (Анализ на нагласите и очакванията на потребителски групи в Интернет, Анализ на поведението на групи потребители в Интернет, Консултации по изработването и провеждането на рекламни кампании в Интернет, Контролни функции на действащи Интернет кампании).

В края на октомври миналата година Комисията по справедлива търговия в Тайван (FTC) наложи глоба в размер на $340 000 на един от големите производители на смартфони за астротурфинг. Какво е астротурфинг? Модерната дума за платените коментари в интернет. В България ситуацията е малко по-различна. Подобни инструменти за манипулация на общественото мнение се използват по-често за политически, отколкото икономически цели. В същото време, съд за подобно деяние няма, защото този метод за достигане до целевия електорат е използван от всички партии във властта. И докато писането на фалшиви коментари доскоро се случваше единствено на бойното поле на десетки информационни сайтове, отскоро от се премести и във Facebook.
През декември се появи списък с псевдоними на „червени“ коментатори в медийни сайтове. Оказва се, че активисти от софийската градска организация на БСП или т.нар. „червени тролове“, се изказвали в подкрепа на партийната линия по всички актуални обществени въпроси. Те коментират както енергетиката, кадровите решения на правителството, така и отмяната на забраната за тютюнопушене.

Псевдонимите им са обобщени в списък по медии. Командир на „отряда“ бил коментатор с име sofia12. В групата са изброени още: dimitrova77, dimitrova777, dimitrova05, shemet, pesho.i, doktora, evropeeca 78 и dimkov.
По правило в БСП винаги са разчитали на свои кадри в подобни инициативи. Но още по-интересен е случаят с онлайн-коментаторите на ГЕРБ, чийто ръководител е бившата водеща на TV7, близка до бившия министър председател Бойко Борисов Инна Пелева.
На 26 август тази година Инна Пелева, която току що е прекратила телевизионната си кариера, открива фирмата „СоушълЮ“, чийто предмет на дейност според Търговския регистър е „Интернет комуникации (Анализ на нагласите и очакванията на потребителски групи в Интернет, Анализ на поведението на групи потребители в Интернет, Консултации по изработването и провеждането на рекламни кампании в Интернет, Контролни функции на действащи Интернет кампании).
С тази фирма са свързани последните тролове в интернет, които работят по изчистването на имиджа на ГЕРБ и срещу техните противници. Общата характеристика на герберските интернет-защитници е – фалшив фейсбук профил, създаден специално за коментари през последната година; липса на други интереси на фейсбук профила, освен Бойко Бориков и враговете му; еднотипни харесвания на страници и групи. Всички тролове са задействани малко след регистрацията на фирмата на Инна Пелева.
Това не е голословно твърдение. Ето част от профилите, пряко свързани с фирма „СоушълЮ“, собственост на Инна Пелева.
https://www.facebook.com/elena.milanova.7
Elena Mi – профил във Facebook, който е създаден през 2011 г, но реално има активност чак след октомври 2013, когато е активиран. Зачислен за коментиране в сайтовете ПИК и Блиц.
https://www.facebook.com/nikoleta.veselynova
Николета Веселинова – профил, създаден през 2013 г. Единствената активност на профила, освен смяна на профилните снимки, са коментари в публикации в защита на ГЕРБ. Не особено много на брой. Един от многото профили, задвижвани от един и същи човек, за да не изглежда натрапчив присъствието му.
https://www.facebook.com/lubomir.manchev.5
Любомир Манчев – още един профил, създаден през 2013 г. Основна активност – публикуване на „опорни точки“ на ГЕРБ и коментари в сайтове в защита на ГЕРБ.
https://www.facebook.com/didi.spasova.10
Диди Спасова – профил във Фейсбук, създаден през 2010 г. С нулева активност до 2013, когато е активиран. Очевидно профилът е фалшив, собственост на фирма, която се занимава с реклама във Фейсбук. Пише по форуми за Бойко, против БСП и рекламира с типични фейсбук похвати промоции на турски и шуменски фирми.
https://www.facebook.com/antoniya.hristova.7
Антония Христова – профил, създаден през 2013 г., активиран през декември. Зад него се крие Sali Eminov. Единствена активност – споделяне и коментиране на новини, свързани с Бойко Борисов и ГЕРБ.
https://www.facebook.com/veronika.dimitrova.5623
Вероника Димитрова – още един профил, създаден през 2013 г. Единствена активност – споделяне на състояния на Бойко Бориков и коментиране във форуми в публикации срещу противниците на ГЕРБ.
https://www.facebook.com/mmasata
Цветомил Ангеловски – профил с очевидно фалшиви данни и снимка. Никаква активност във Фейсбук, с този профил обаче коментира новини в медийни форуми, защитавайки позициите на ГЕРБ, като повтаря постове.
https://www.facebook.com/doreto.kostadinova
Дорето Костадинова – влязла във Фейсбук за пръв път през 2013 г. Никаква друга активност, освен коментари във форуми в защита на Борисов.
https://www.facebook.com/stefka.jukrinova
Стефка Юкринова – профил от 2013 г., първа публикация – 21 октомври. Никаква друга активност, освен защита на ГЕРБ и оплюване на опонентите им. Човекът, скрит зад профила, работи в общината в район „Илинден“ в София
https://www.facebook.com/borislava.dineva.3
Борислава Динева – профил, създаден през 2009 г., активиран едва през 2013. Единствена активност – коментари в полза на ГЕРБ
https://www.facebook.com/yoanna.veskova.9
Йоанна Вескова – профил, създаден в началото на 2013 г. Активността се състои в публикуване на еротични снимки и коментари по медии в защита на ГЕРБ.
https://www.facebook.com/kiril.iliadis
Кирил Илиадис – профил, създаден през 2013 г. До активацията му през септември играе игри, след което става виден политически коментатор в публикации в защита на ГЕРБ и срещу противниците на Бойко Борисов. Според данните му работи в МВР.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100007257073569
Нелина Георгиева – чисто новичък профил, активиран наскоро с основна цел споделяне и коментиране на публикации в медиите.

Свидетели сме на епична борба на виртуален тепих. Троловете на БСП срещу орките на ГЕРБ.

Кой каза нещо за пръстена на властта?

Петър Добрев

 

«