« Върни се назад Публикувано на 07.05.2014 / 19:48

ЕКСЛУЗИВНО! ИСТИНАТА ЗА БЯГСТВАТА ОТ БУРГАСКИЯ ЗАТВОР

 

В тази връзка не мога да не задам и този въпрос – какъв е принципът на сваляне на режима от строг в най-лекия в Бургаския затвор – както е според закона или според „заслугите“ към полицията и прокуратурата?!? Според отлично запознати източници Иван Радев – Монката е получил като награда този лек режим за неговото съгласие да стане кошаревски свидетел срещу Георги Вълев по така наречено дело „Килърите“. Можем само да гадаем кой стои зад този заговор, но обичайните заподозрени са едни и същи стари познайници… Публична тайна в Бургаския затвор е, че лишеният от свобода Иван Радев с прякор Монката, е един от най-големите шпиони на полицията, в частност на БОП в този затвор.

В последните няколко дни след бягството на Шливата и опита за бягство на Монката от затворническото общежитие от открит тип „Строител“ към Бургаския затвор по някои национални медии упорито се внушава на обществото, че охраната на затворите в България е недостатъчна и определения за това щат далеч не бил запълнен, дори се пласира: „затворници били давали наряд по вишките“. За посветените в тази област е ясно, че това е поредния опит за манипулация на общественото мнение с определена цел, защото такова едно твърдение просто не е вярно и ще ви обясня защо:

На 6 май 2014 г. например, по Нова телевизия бе показано интервю на бивш служител на ОЗ Бургас „със скрита самоличност”, който неслучайно внуши, че на 100 затворника се падал един надзирател, което било крайно недостатъчно.

Интересно защо никой не обясни на обществото, че режимът в затворническото общежитие от открит тип дава възможност на лишените от свобода да избягат от там по няколко начина, злоупотребявайки с доверието, което им гласува този режим – като отидат в града на работа и просто не се върнат, като излязат в отпуск и не се върнат или просто като прескочат декоративната ограда.

Сами разбирате, че висока ограда и голяма охрана в случая не е необходима, след като самият режим ти дава възможност да избягаш, просто минавайки през вратата, а не преодолявайки охрана или прескачайки висока ограда.

Целта на тази манипулация е прикриване на истината и натиск към управляващите чрез обществото за разкриване на нови работни места за безработни некадърници на държавните службички -надзирател и съдебна охрана, като поредните хрантутници на бездънната хранилка, наречена държавна хазна, тъй като ах, горките, те били малко и не можели да се справят.

Следващият въпрос е кои затворници се ползват от този лек режим – това са тези с малки присъди до 5 години, както и такива с големи, но в голяма степен вече изтърпени, които с поведението си са доказали, че заслужават по-лек режим във връзка с ресоциализацията и връщането им в социалното общество, според принципите на пенитенциарното право. Т. е. този режим е за тези, които видимо явно са се поправили и превъзпитали.

Наказанието, предвидено от закона за бягство от изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“, е до 3 години, като се изтърпява в пълен размер. В този случай няма кумулация или предсрочно условно освобождаване, т. е. разпоредбата на самия закон пази осъдените с лек режим от бягства, тъй като няма никаква логика да рискуват да лежат при едно бягство допълнително повече, отколкото е основната им присъда.

Нормално е, когато има нарушение, да се търсят виновници и да има проверки. Задържаният при опит за бягство от затворническо общежитие „Строител“ към Бургаския затвор  е Иван Радев с прякор Монката. В тази връзка трябва да бъде зададен и още един въпрос, може би към вр. и. д. началник на ОЗ Бургас Стефан Лазов, а именно – КОЙ ПРЕДЛОЖИ ЛИШЕНИЯ ОТ СВОБОДА ИВАН РАДЕВ, КОЙТО Е НАРКОЗАВИСИМ И СИСТЕМЕН НАРУШИТЕЛ НА ВЪТРЕШНИЯ РЕД И ДО МИНАЛАТА ГОДИНА БЕ НА НАЙ-ТЕЖКИЯ, СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ, СЕГА ДА ПОЛУЧИ НАЙ-ЛЕКИЯ РЕЖИМ ?

Според чл. 72 ал. 1 от ЗИН лишените от свобода, които изтърпяват наказание в затворническо общежитие от открит тип, се настаняват при смекчен надзор и могат да работят извън района на общежитието без охрана.

В тази връзка не мога да не задам и този въпрос –

какъв е принципът на сваляне на режима от строг в най-лекия в Бургаския затвор – както е според закона или според „заслугите“ към полицията и прокуратурата?!? Според отлично запознати източници Иван Радев – Монката е получил като награда този лек режим за неговото съгласие да стане кошаревски свидетел срещу Георги Вълев по така наречено дело „Килърите”. Можем само да гадаем кой стои зад този заговор, но обичайните заподозрени са едни и същи стари познайници…

Ще уточня, че от 1000 затворници в ОЗ Бургас за 4 години има още само 2 случая на наказани със специален режим. Защо Лазов е допуснал това, след като много добре е запознат с това лице и неговото затворническо досие ?!? Публична тайна в Бургаския затвор е, че лишеният от свобода Иван Радев с прякор Монката, е един от най-големите шпиони на полицията, в частност на БОП в този затвор.

По принцип шпионин или сътрудник на полицията е нещо позитивно и градивно, когато допринася за разкриване на обективната истина за извършени престъпления, но не и в случаите, когато такива зависими лица биват използвани от разследващите органи за лъжесвидетели, както и за подбудители на други лъжесвидетели с цел „доказване“ на въображаеми обвинителни тези на разни болни мозъци, какъвто е случая с Иван Радев – Монката.

В сайта АФЕРА вече бяха изнесени публикации със сигнали на Ангел Николов -Мокана и на Дечко Деков до Главна Прокуратура срещу Иван Радев – Монката  за склоняване към лъжесвидетелстване.

В тази връзка не мога да не задам и този въпрос – какъв е принципът на сваляне на режима от строг в най-лекия в Бургаския затвор – както е според закона или според „заслугите“ към полицията и прокуратурата?!?

И има ли и други, непознати досега принципи в пенитенциарното право, налагани в Бургаския затвор!? Може би проверяващите ще дадат отговор на този и другите въпроси.

Или може би и този път ИСТИНАТА за мръсното задкулисие, в което зловеща роля играят МВР и прокуратурата, ще остане скрита.

 

адв. Г. Германов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«