Публикувано на 05.01.2014 / 18:01

ЕКСЛУЗИВНО! ГЕРБАДЖИЙСКИЯТ КМЕТ НА ВАРНА ХАРИЗА НА РОДНИНИ ОБЩИНСКИ ТЕРЕН ПРИ СКАНДАЛЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Кметът на Варна, излъчен от ГЕРБ, Иван Портних  далдиса в поредния шокиращ скандал, след като по негово предложение фирмата „МЕТАН ГРУП“ ООД получи за срок от още 5 години недвижим имот – частна общинска собственост в ж.к. „Владислав Варненчик”, местност „Планова”, състоящ се от временен обект с обща застроена площ 275 кв.м. и свободна площ 1 225 кв.м. Фактически съсобственик на дружеството е тъстът на Портних – Красимир Маринов, а юридически – Борис Николов Касабов – първи  братовчед на тъщата на кмета. В скандален безспорен конфликт на интереси, кметът Портних извършва грубо нарушение като използва Общинския съвет, в който мнозинството е на ГЕРБ, за да отдаде имота под наем на роднините си без търг или конкурс. Това става със съдействието на шефката на постоянната комисия „Собственост и стопанство“ Валентина Софрониева, която пробутва в дневния ред на 26-ото заседание на Общинския съвет, проведено на 13 и 14 декември 2013 г., предложението на кмета за въпросния имот, където се намира метан-станцията на тъста му.

Общинската съветничка от ГЕРБ Валентина Софрониева подлага на гласуване предложението на Иван Портних, въпреки че на заседанието на ръководената от нея комисия по собственост и стопанство, предложението е било отхвърлено.  В крайна сметка решението е прието и имота се отдава за пет години на  „МЕТАН ГРУП” ООД, управлявана и представлявана от Йорданка Живкова Желева.

Със своя заповед от 27.12.2013 г. областният управител на Варненска област Иван Великов върна решенията, взети на 26-ото заседание на Общинския съвет. Основният мотив на областния управител бе именно липсата на прозрачност, тъй като председателите на комисиите към местния парламент и в частност Валентина Софрониева не е информирала, че водещата комисия „Собственост и стопанство” е отхвърлила решението за „МЕТАН ГРУП” ЕООД.

Както АФЕРА предупреди още преди дни, в подобни обстоятелства, когато трябва да бъде прокаран интерес на варненския гербаджийски кмет, на помощ идва т.нар. „дакелска група“, която бе пусната на протест пред Областната управа – Варна. Групичката „спонтанно“ протестиращи умишлено акцентира върху спирането на решението на областния управител за смяна на имената на редица местности в морската столица, но истинската причина да „протестират“, всъщност бе скандалното решение, обслужващо роднинските интереси на кмета Портних.

„МЕТАН ГРУП“ ООД е с фактически собственици Красимир Маринов – тъст на кмета на община Варна Иван Николаев Портних, Христо Христов (Ицо Ламята) и Живко Желев (Пирамидата).

Очевидно имената на тримата е трябвало да не лъснат на светло, тъй като Красимир Маринов в миналото бе общински съветник, а и е тъст на Портних, Христо Христов бе известно име в ъндърграунда, а Живко Желев е близък до бившия кмет Кирил Йорданов и до главния секретар на общината по негово време Михаил Куликов, и във фирмата те са заместени, както следва: Красимир Маринов – от Вилислава Красимирова Портних, дъщеря на Красимир Маринов и съпруга на кмета на община Варна Иван Портних; Христо Христов – от майка си Виолета Ангелова; Живко Желев – от дъщеря си Йорданка Желева.

Така трите жени стават юридически собственици и съдружници в „Метан груп“ ООД.

На 18 юли 2013 г., веднага след местните избори, на които Иван Портних стана кмет на Варна, съпругата му Вилислава Красимирова Портних продава своите дялове в „Метан груп“ на Борис Николов Касабов за 1750 лв., представляващи 35 % от капитала на дружеството. Борис Николов Касабов пък е първи братовчед на майката на Вилислава Красимирова Портних, съпруга на кмета на община Варна Иван Портних.

Варненският кмет Иван Портних нарушава закона, искайки от Общинският съвет да реши отдаването на имота без търг и конкурс, въпреки че в случая чл. 14, ал. 6, пр. 2 от ЗОС не е приложим, тъй като това е в противоречие с нормата. Брутално е и нарушението на Портних, свързано с конфликт на интереси, тъй като юридическият собственик на „МЕТАН ГРУП“  Борис Николов Касабов е първи братовчед на тъщата на кмета Теодора Маринова и на съпругата му Вилислава Красимирова Портних. Борис Николов Касабов преди години е бил служител на Портних и в „Гранд хотел Варна“.

Afera.bg

 

Коментари 14 за
“ЕКСЛУЗИВНО! ГЕРБАДЖИЙСКИЯТ КМЕТ НА ВАРНА ХАРИЗА НА РОДНИНИ ОБЩИНСКИ ТЕРЕН ПРИ СКАНДАЛЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ”

 1. Още малко ще ги търпят варненци и протестите срещу кирил манекена ще им се сторят детска игра. Може и бой да ядат гербаджиите. Измет!

 2. Защо се пропуска най-главното, Кр.Маринов и Валентин Вълканов.Само за изборите Вълканов даде на тъста чрез фирмата на дъщерята милиони от ВиК.Как водата на Варна стана толкова скъпа без да се промени ни минимално качеството и а Кр.Маринов и Вълканов богатеят.Какво става с палата на гарата с какви пари го прави Вълканов.

 3. Спедитора Юри подари кола на Нанков ,а сега Кмета ще му подари общински апартамент.Пък Киреча ще му осигури стая за двама в бардака.

 4. СОФРОНИЕВА Е ЯКА КУЧКА – КАК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ДАДЕ АПАРТАМЕНТ НА СИНЪТ И КОИТО ЖИВЕЕ В КЪЩАТА ДО ЕЗЕРОТО , КАК ТЯ ГО ПРОБУТА ЗА ЗАМ КМЕТ НА ОБЩИНА БЕЛОСЛАВ ПО ЕВРОПРОЕКТИТЕ КЪДЕТО ВЪОБЩЕ НЕ РАБОТИ А САМО СИ ВЗЕМА ЗАПЛАТАТА , КАК И ГРЪМНАХА ГАРАЖА А ТЯ СЕ ПРАВИ НА СВЕТИЦА А ?

 5. Портних не е в конфликт на интереси, стига сте му яли краката на момчето. Интересно ми е защо си мълчите за онази нахална престъпница Даниела Димова която още дерибейства в операта и общината??? Окраде ТМПЦ – потули се, мълчите! Вдигна си вила – палат – мълчите! Върти си далаверите в общинската комисия в комбинка със Софрониева – и за това мълчите! Гуцанов от БСП спонсорира квачката – певачка Даниела Димова от ГЕРБ – и за това мълчите! Светлана Такева стана шеф на Военните клубове със скрит и нагласен конкурс от МО – и за това мълчите! Що ги пазите толкова? Плащат ли си добре?

  1. ЗА ВСИЧКО, ЗА КОЕТО ИСТЕРИЧНО ПИТАТЕ, АФЕРА Е ПИСАЛА НЕЕДНОКРАТНО!!! ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ, ЧЕТЕТЕ! ПОЛЕЗНО Е. ИНАЧЕ МИНАВАТЕ В ГРАФАТА – ТЪПАНАР, БЕЗ НИКАКВО ИЗВИНЕНИЕ.

 6. Такова нагло и безочливо момченце като Кметя няма. Направо ми е жал за Киро. Язък. Той поне имаше стил, финтираше ловко и излъчваше аристократизъм. Да ти е кеф да те врътне майстор. От сервитьорче какво очакваш. Срамът е обш. И за него и за нас.Да перефразирам старата поговорка- Кажи ми кой ти е Господаря, за да ти кажа какъв си…Ако ЦЦ му е Господар, какъв очаквате да е Кмета Варненски? Измекяр до измекяра, мила моя майко ле.

 7. Спокойно.Господин Чавдаров е на поста си.Той ще разледва случая за да ги оправдае.

 8. Чавкаа прасе дебело.Къде спиш бе страхливец?Самосезирай се.Това да не са ти пияните шофьори и проверките на патрулните коли в Провадия.Отивай в голямата сграда и арестувай наркомана?
  Госпожо Томова, изтряскай му един сигнал от името на афера на тоя на шеф на МВР и гледай промяната на цвета на памперсите му.Некадърници.

 9. Малеййй, хванаха ни по бели гащи. Казвах му аз на кмета ама дядо му ще му изяде главата!!!

 10. Варненци незнаеха ли, че е зет на тоя „играч“ К.Маринов като го избираха ? Хак да им е и нека знаят, че нещата които излизат по медиите са само капка в морето от далавери и закононарушения на престъпния конгломерат.

 11. Сега, след като областния управител върне решенията, Общинския съвет отново ще ги прегласува и тогава ще дойде ролята на административния съд.
  Чак тогава ще стане ясно кой всъщност и до каква степен командва във Варна.
  Въпреки, че последната дума ще имат съдиите от ВАС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *