« Върни се назад Публикувано на 05.01.2014 / 18:01

ЕКСЛУЗИВНО! ГЕРБАДЖИЙСКИЯТ КМЕТ НА ВАРНА ХАРИЗА НА РОДНИНИ ОБЩИНСКИ ТЕРЕН ПРИ СКАНДАЛЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Кметът на Варна, излъчен от ГЕРБ, Иван Портних  далдиса в поредния шокиращ скандал, след като по негово предложение фирмата „МЕТАН ГРУП“ ООД получи за срок от още 5 години недвижим имот – частна общинска собственост в ж.к. „Владислав Варненчик”, местност „Планова”, състоящ се от временен обект с обща застроена площ 275 кв.м. и свободна площ 1 225 кв.м. Фактически съсобственик на дружеството е тъстът на Портних – Красимир Маринов, а юридически – Борис Николов Касабов – първи  братовчед на тъщата на кмета. В скандален безспорен конфликт на интереси, кметът Портних извършва грубо нарушение като използва Общинския съвет, в който мнозинството е на ГЕРБ, за да отдаде имота под наем на роднините си без търг или конкурс. Това става със съдействието на шефката на постоянната комисия „Собственост и стопанство“ Валентина Софрониева, която пробутва в дневния ред на 26-ото заседание на Общинския съвет, проведено на 13 и 14 декември 2013 г., предложението на кмета за въпросния имот, където се намира метан-станцията на тъста му.

Общинската съветничка от ГЕРБ Валентина Софрониева подлага на гласуване предложението на Иван Портних, въпреки че на заседанието на ръководената от нея комисия по собственост и стопанство, предложението е било отхвърлено.  В крайна сметка решението е прието и имота се отдава за пет години на  „МЕТАН ГРУП” ООД, управлявана и представлявана от Йорданка Живкова Желева.

Със своя заповед от 27.12.2013 г. областният управител на Варненска област Иван Великов върна решенията, взети на 26-ото заседание на Общинския съвет. Основният мотив на областния управител бе именно липсата на прозрачност, тъй като председателите на комисиите към местния парламент и в частност Валентина Софрониева не е информирала, че водещата комисия „Собственост и стопанство” е отхвърлила решението за „МЕТАН ГРУП” ЕООД.

Както АФЕРА предупреди още преди дни, в подобни обстоятелства, когато трябва да бъде прокаран интерес на варненския гербаджийски кмет, на помощ идва т.нар. „дакелска група“, която бе пусната на протест пред Областната управа – Варна. Групичката „спонтанно“ протестиращи умишлено акцентира върху спирането на решението на областния управител за смяна на имената на редица местности в морската столица, но истинската причина да „протестират“, всъщност бе скандалното решение, обслужващо роднинските интереси на кмета Портних.

„МЕТАН ГРУП“ ООД е с фактически собственици Красимир Маринов – тъст на кмета на община Варна Иван Николаев Портних, Христо Христов (Ицо Ламята) и Живко Желев (Пирамидата).

Очевидно имената на тримата е трябвало да не лъснат на светло, тъй като Красимир Маринов в миналото бе общински съветник, а и е тъст на Портних, Христо Христов бе известно име в ъндърграунда, а Живко Желев е близък до бившия кмет Кирил Йорданов и до главния секретар на общината по негово време Михаил Куликов, и във фирмата те са заместени, както следва: Красимир Маринов – от Вилислава Красимирова Портних, дъщеря на Красимир Маринов и съпруга на кмета на община Варна Иван Портних; Христо Христов – от майка си Виолета Ангелова; Живко Желев – от дъщеря си Йорданка Желева.

Така трите жени стават юридически собственици и съдружници в „Метан груп“ ООД.

На 18 юли 2013 г., веднага след местните избори, на които Иван Портних стана кмет на Варна, съпругата му Вилислава Красимирова Портних продава своите дялове в „Метан груп“ на Борис Николов Касабов за 1750 лв., представляващи 35 % от капитала на дружеството. Борис Николов Касабов пък е първи братовчед на майката на Вилислава Красимирова Портних, съпруга на кмета на община Варна Иван Портних.

Варненският кмет Иван Портних нарушава закона, искайки от Общинският съвет да реши отдаването на имота без търг и конкурс, въпреки че в случая чл. 14, ал. 6, пр. 2 от ЗОС не е приложим, тъй като това е в противоречие с нормата. Брутално е и нарушението на Портних, свързано с конфликт на интереси, тъй като юридическият собственик на „МЕТАН ГРУП“  Борис Николов Касабов е първи братовчед на тъщата на кмета Теодора Маринова и на съпругата му Вилислава Красимирова Портних. Борис Николов Касабов преди години е бил служител на Портних и в „Гранд хотел Варна“.

Afera.bg

 

«