« Върни се назад Публикувано на 03.09.2022 / 12:23

ЕКСЛУЗИВНО В “АФЕРА”! СХЕМАДЖИИТЕ КИРИЛ ДОБРЕВ – РОСЕН ХРИСТОВ – ЕЛЕНКО БОЖКОВ ВЪРНАХА ЛЮСИ СТОЙКОВ В АЕЦ „КОЗЛОДУЙ“ ЗАД ГЪРБА НА ГЪЛЪБ ДОНЕВ И РУМЕН РАДЕВ! ПРЕДИ НАЗНАЧЕНИЕТО СИ НОВИЯТ ШЕФ КИРКОВ БИЛ НА КАСТИНГ ПРИ ПЕРНИШКИЯ ОЛИГАРХ

Нова схемаджийска група се опитва да постави под контрол стратегически отрасли от българската енергетика, научи АФЕРА от свои брилянтни източници.

Основни участници във въпросната група са изгоненият от Нинова от БСП Кирил Добрев, настоящият министър на енергетиката Росен Христов и неговият заместник Еленко Божков.

Последната акция на тримата “партньори” беше отстраняването от ръководните постове на АЕЦ “Козлодуй” на бившите му шефове в лицето на Наско Михов и Александър Николов.

Скандалното в това действие на този нов триумвират е фактът, че те са предприели тези мерки зад гърба на служебния премиер Гълъб Донев и президента Румен Радев, като в крайна сметка са ги поставили пред свършен факт.

Още по-скандалното обаче се съдържа във факта, че назначавайки за изпълнителния директор Георги Кирков, те реално връщат в централата пернишкия олигарх Люси Стойков, който години наред стоеше на входа и на изхода на АЕЦ “Козлодуй” и контролираше всички обществени поръчки в централата.

За хората от бранша далеч не е тайна, че Георги Кирков е протеже на Люси Стойков, а също така е изключително близък приятел до зам.-министъра на енергетиката Еленко Божков. Кирков бе назначен за изпълнителен директор след решение на борда на директорите на 23 август т.г., а на 29 август т.г. сутринта, той е засечен в столичния хотел “Родина”, който пък отдавна се свързва като собственост с бившия висаджия и пернишки олигарх Люси Стойков.

От това излиза, че само няколко часа преди официалното представяне на Георги Кирков в БЕХ, той е бил на първоначална оперативка и инструктаж при пернишкия баровец.

Любопитен детайл е, че според нашата информация президентът Радев е бил в течение с информации, уличаващи предишните директори Наско Михов и Александър Николов в корупция, като държавният глава добре осъзнавал, че те трябва да бъдат сменени и е подкрепял една подобна смяна, но далеч не е очаквал, че негови хора ще му забият нож в гърба и ще върнат начело на АЕЦ “Козлодуй” човек на Стойков.

Служебният министър-председател Гълъб Донев също е бил поставен пред свършен факт след действията на своите подчинени, но също не е имало начин как да отреагира на въпросната скандална рокада. След като научава за нея, Донев вдига бесен скандал на министъра на енергетиката Росен Христов, но не предприема никакви мерки, стреснат от възможния скандал, който би бил предизвикан от още една смяна на ръководството на АЕЦ “Козлодуй” и то в рамите само на няколко дни.

Въпросната схема отдавна е била планирана от самия Люси Стойков съвместно с Кирил Добрев и Еленко Божков, като те са се ползвали и с подкрепата на президентски съветник, който обаче също не е уведомил Радев за своите корпоративни игри.

Доказателство за това е, че още на 5 юли т.г. Кирил Добрев и Еленко Божков пускат чрез близка до тях медия информация за зулумите на Наско Михов и Александър Николов в централата, като по този начин подготвят смяната на хората, назначени от “Продължаваме Промяната” с човек на Люси Стойков.

Въпреки че скандалът е огромен до момента Стойков, Добрев и Божков успяваха някак си да контролират публичното му разпространение. Всичко обаче се разпадна, когато вчера Румен Овчаров в прав текст осветли, че Людмил Стойков чрез Добрев и Божков отново е овладял АЕЦ “Козлодуй”.

Afera.bg

«