« Върни се назад Публикувано на 26.01.2011 / 10:14

Екслидер на СДС учредява партия „ВОТ“

По закон Юруков има време най-късно до март да учреди новата формация, след което да я регистрира. Платформата на партията стъпва на предишни идеи, които Юруков лансираше на "Раковски“ 134 в стремежа си да "покръсти" СДС в ценностите на "новия консерватизъм".

Новият консерватизъм, според Юруков, означава малко правителство, малка администрация, по-голяма свобода за бизнеса, нерестриктивно данъчно законодателство.  За членове на ВОТ той ще се опита да привлече средни и едри бизнесмени.

Тестът ще бъде на вота есента
Юруков ще тества новия си проект още тази есен. Той изключва възможността да влиза в коалиции с други партии с подобен профил. Единствената сходна формация, самоописваща се като консервативна, е тази на близкия до Алексей Петров Яне Янев, който водеше медийни битки с Юруков в краткия му мандат като глава на Съюза на демократичните сили.

Съсобстевникът на "Спетема кафе" Пламен Юруков председателстваше СДС от средата на 2007 г. до края на 2008 г. Веднага след избирането му за лидер на синята партия в публичното пространство се появиха публикации, че в новото ръководство на формацията е влязъл човек, който сътрудничел на новите спецслужби с псевдоним "Сотир". Юруков, който е почетен консул на Казахстан в България, категорично отрече да е агент.

Политическите му позиции се разклатиха силно през есента на 2008 г., поради съмнения около бизнеса му, обвинения в корупция, заиграване с ДПС и твърдения на НАП, че е излъгал в данъчната си декларация. Той загуби лидерския пост на вътрешнопартийни избори в СДС, спечелени от Мартин Димитров. През май 2009 г. той бе изключен от СДС с прешение на Националния съвет .

Полина Паунова
www.mediapool.bg

 

«