Публикувано на 18.03.2008 / 19:15

Ексантимафиот №1 Ваньо Танов: Главният секретар на МВР лъже!

– Как ще коментирате задържането на заместник-директора на ГДБОП Иван Иванов?

– Аз първо, да си призная честно, малко съм изненадан. И затова моите адмирации към прокуратурата, защото, честно да си призная, не очаквах, че ще има такъв развой на събитията. Мисля, че от днес нататък прокуратурата дава ясна заявка пред обществото, че няма да има вече покровителстване или някакво вмешателство в нейната работа.

– Вие имали ли сте информация за нарушения на законите, свързани с този човек – Иван Иванов, информация за връзки със съмнителни фирми?

– Когато аз бях директор, той ми беше предложен за заместник-директор. А отказах точно по тази причина, че имах информация за него, че има връзки с такива фирми и че въобще той е един корумпиран служител и няма място в системата, па камо ли да бъде началник.

– За какви връзки сте имали информация?

– Връзки с бизнесмени, сектори, които той по една или друга причина е обслужвал. И по-скоро неговата дейност е повече свързана, прилича на дейност на бизнесмен, отколкото на директор, като началник, примерно, на управление икономическо.
Кой ви го препоръча? Казахте аз не го исках, той ми бе препоръчан.

– Препоръча ми го тогава генерал Валентин Петров (сега главен секретар на МВР – бел.ред.) Защото аз изготвих предложение за друг служител от БОП, той ми отказа категорично и ми каза, че единственият човек, за който може да се съгласи да стане заместник-директор е той. И затова службата след моето напускане остана без заместник-директор, защото аз пък не бях съгласен Иван Иванов да бъде заместник-директор. И на всяко мое поставяне на въпроса, че трябва да назначим заместник, той ми отговаряше “ти не знаеш кой е човекът, който трябва да бъде”.
– Вие дали не предупредихте г-н Валентин Петров за тази информация, която имате?

– Да, разговарял съм с Валентин Петров, за информацията, която имам, изказвал съм си позицията. Така че той знае много добре. Затова и аз не бях изненадан в момента, в който аз напуснах и той беше назначен за заместник-директор, защото ми беше ясно, че той ще се назначи. Става въпрос за друго. При условие, че вие знаете, че един човек е корумпиран и просто не мога да разбера как можете да настоявате непрекъснато за този човек да заеме възлова позиция и то в най-оперативната служба, което за мен по недвусмислен начин говори, че трябва да си същия като него, за да настояваш. Защото най-лесно се управляват корумпирани. Защото във всеки един момент, когато ви откажат да извършат нещо, което е противозаконно, вие ще размахате материалите, с които го държите и той ще изпълнява. Според мене това е.

– Попитах ви, защото днес е имало среща между главния секретар на МВР Валентин Петров и главня прокурор Борис Велчев, и Валентин Петров не е имал информация за връзки на Иван Иванов със съмнителни фирми.

– Мога спокойно да кажа, че Валентин Петров лъже! Ще отрече, че не е имал информация за тези материали, които са излезли, пък аз съм вече имал информация, защото ги знам от колеги и от служители в БОП-а. Знаете ли, МВР не е партия. Не може непрекъснато да ръкомахаш, да преместваш хора, които са ти опонирали по някакъв начин, да ги тъпчеш, да ги газиш. Тези хора, рано или късно, те ще отвърнат. Защото не може да си работел в продължение на месеци, да си оперативен работник, защото ми е ясно, че тази справка не е изготвена от началник, а е изготвена от хората, които са работили, участвал си в други служби и всичките тези служби, и всичките тези оперативни работници, които им е станала известна тази информация и виждат, че няма ответна реакция на ръководството на министерството, представям си те от тук нататък как ще работят. Това са хора, които са изцяло демотивирани и те ще чакат момента, в който това унижение, което е било спрямо тях… Затова съм убеден, че такава информация не може да бъде скрита в министерството.

Дали трябва да имаме някакво съмнение или можем да сме сигурни, че дискът и документите, които разнасяше миналата седмица депутатът от ДСБ Атанас Атанасов са свързани с този случай?

– Аз не съм виждал нито диска, нито справката. Аз не съм виждал, откакто съм напуснал такива материали. Но аз имах информация от разговори с колеги, с които съм се виждал по един или по друг повод и те са от различни служби, които изказваха възмущението си по този повод. Защото наистина, възлагаш и е изготвена една справка, която трябва да бъде докладвана и след това се връща началника и казва “абе, по това, което работихте, няма да се случи нищо”, представяте си как се чувстват тези работници. Значи те в следващия момент, още като се приберат в къщи, то си личи, те ще изкажат това, което се е случило. И от тази гледна точка казвам, че не може да бъде – някои се заблуждават – не може да бъде опазена информация, каквито и санкции, каквито и репресивни мерки да се вземат срещу почтените хора в МВР и няма как да бъде опазена тази информация. Ами когато използват специални разузнавателни средства. Нали много хора участват и им става достояние тази информация. И си представяте как те с течение на времето, колко нощи са работили по въпроса и накрая няма никаква удовлетвореност от това, което са свършили, защото за тях е важно това, което са правили да има резултат от него. А липсата на резултат ги демотивира тези хора и те губят вяра и в ръководството на министерството, и въобще в системата.

Така е, да. Попитах ви за Атанас Атанасов, защото това е стара разработка, доколкото стана ясно, чели са я много хора.

– Аз не съм. По мое време не е имало конкретна разработка срещу Иван Иванов и аз не съм чел тези материали. Това, което ви казвам като информация, е от мои колеги, на които аз вярвам сто процента, защото те просто бяха възмутени от начина, по който са процедирали и затова споделиха. Те са на много ниски нива, не са някакъв ръководен състав.

Казахте, че Иван Иванов, ако съм ви разбрала правилно, се ползва с протекцията на Валентин Петров.

– Точно така.
Друго нещо бихте ли ни споделили от неговата кариера, неговия път на развитие?

– Кариерата на Иван Иванов не я познавам добре. Иван Иванов косвено го познавам от момента, в който съм станал директор на Национална служба “Борба с организираната престъпност”. Във връзка със службата ми е станала известна определена информация, която аз не мога да коментирам, то е ясно.

Казахте, че се радвате, че Военната окръжна прокуратура е започнала да работи. Дали обаче имате някакви съмнения, че Иван Иванов може да изиграе ролята на “бушон”, за да бъдат прикрити други сега?

– Възможно е. Възможно е, защото ако е взето такова решение да бъде изгорен бушонът, за да се прекъсне веригата, защото това е основният проблем и по принцип това е една от причините, поради които аз напуснах, и невъзможността ние да си довършваме работата, обикновено на най-ниско ниво изгарят бушоните и отново механизмите да продължават да действат. Но всички ние ще следим с интерес развитието на това дело. И аз смятам, че прокуратурата ще бъде на ниво и въпреки, ако някой се опитва да упражнява натиск, мисля, че няма да извърши нещо, което е за прикриване. Защото освен в България, ние сме членове на Европейския съюз, тоест това дело ще бъде внимателно наблюдавано от всички…и в европейските страни, и в България.

Въпреки всички съмнения, които понякога се появяват около Военната прокуратура. Спомням си, че миналата седмица в едно интервю Атанас Атанасов директно каза, че Военната прокуратура е Оръжие в ръцете на Румен Петков.

– Аз затова съм удовлетворен в момента, защото има нагласи и наслояване в обществото, че до момента прокуратурата си беше спечелила фразата, че не изпълнява поръчки. И затова този ход на прокуратурата за мен е изключително важен и дава на всички недвусмислен отговор на някои въпроси. Най-малкото казва на тези, които могат да си помислят, че ще окажат въздействие, че това няма да се случи и да не си гърмят патроните.

– Дано така да стане. За да се разплете всичко, какво още трябва да се случи, според вас?

– Ако който и да е случай се изследва от край до край, ще се случи това, което всички очакваме – да има превес в борбата срещу корупцията. Защото е ясно, че на най-ниските нива, премахвайки “бушоните”, след няколко дни тези “бушони”, на тяхното място идва друг и схемите продължават. Целта е наистина да бъдат разбити тези структури, да бъдат изобличени хората, които участват в паралелната власт, ако така мога да се изразя, да бъдат разобличени политици, които са свързани с тези лица. Което ще бъде един катарзис за тях и обществото ще повярва, че в тази държава законът е над всичко и действаме спрямо всички еднакво.
Така стигаме и до скандала “Куйович”. Вие вярвате ли, че този скандал ще бъде разплетен най-накрая, доколкото знам обещахте на алтернативната комисия “Куйович”, че ще бъдете изслушани тази седмица?

– Аз обещах, че ще се явя пред алтернативната комисия, за да покажа моята готовност, че съм готов да говоря пред комисията, но аз мога да говоря, това което законът ми разрешава. Мога да говоря пред легитимната комисия, да съобщавам факти и обстоятелства, които са ми станали известни във връзка със службата ми в МВР. И които представляват или класифицирана информация. Но аз не мога да не спазвам закона и да изнасям такива факти, които са класифицирана информация.

Вярвате ли, че по този случай, то очевидно случаите много се навързват в МВР, ще се стигне до истината. Случаят “Куйович” имам предвид, имайки предвид и всичко, което стана, напускането на опозицията от тази комисия, сега стана ясно от изказването на Младен Червеняков, че всъщност и вие ще бъдете изслушани там.

– Случаят “Куйович” не знам точно по какви причини, но в обществото се просто, беше лансиран по някакъв начин, който въобще не разкрива същността на нещата. Защото да, Куйович е трябвало да бъде задържан, но Куйович е човек, който е спрял да си плаща и към него няма никакви други интереси, освен да не е в страната, и този човек, работейки по него да не стигнем до хора, които в момента произвеждат синтетика и които по един или друг начин са покровителствани. Това е проблемът и това трябваше да бъде обяснено на обществото. А всичко останало, паспорти, това е оперативна работа, която в нито една държава оперативна служба никога не би си позволила да изнесе такива факти, от оперативната работа. Това са неща от кухнята, въпрос беше по-друг, защо е била тази съпротива пак на въпросния човек да се работи по Куйович. В нашата служба ние сме търсили всевъзможни начини по някакъв начин да успеем да работим и винаги каквото и да се направи, по една или друга причина е стигала информацията и е имало контра мерки, което…
– Кого визирате, главния секретар на МВР?

– Сегашният главен секретар на МВР. Значи министърът каза, че той го бил задържал. Да, съгласен съм, че той го бил задържал, защото другите служби не им беше дадена възможност да работят по него, за мен по единствената причина да не се стигне до лица, които в момента произвеждат синтетика и които по един или друг начин са свързани с…

 

Българско Национално Радио

Коментари 0 за
“Ексантимафиот №1 Ваньо Танов: Главният секретар на МВР лъже!”

  1. Батко милиционерски началник дето коментираш Ваньо Танов!Ти пък каква я сътвори в МВР?На всичко отгоре все още се криеш из етажите на МВР!

  2. Тоя чак сега ли си спомни че има информация, уличаваща Иванов. Да не би да си мисли че някой ще му се върже. Как ли пък не. Тъкмо раководството на МВР почна да прочиства високите етажи и Танов реши да се изкаже като принципен защитник на правото. А какъв беше, когато беше на служба? Да е преборил корупцията като е разполагал с толкова много и категорични данни? Нямам такива спомени от тогава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *