« Върни се назад Публикувано на 14.01.2011 / 10:46

Една българска роза…

Въпросът е обаче кой печели от туристопотока; ами ясно кой – пехливаните и “черните колани”, които окупираха и бетонираха Черноморието и зимните дестинации, /впрочем те вече са и начело на държавата/. Така че пука му на обикновения българин за “проблемите на туризма” и плача на собствениците на туристически обекти, и без това Черноморието е пак недостъпно и скъпо.

Само че “инвестициите в туризма”, които държавата прави, са за наша сметка – пътища, инфраструктура, пречиствателни станции и пр. А насреща няма и лев – мами се с обороти, с легловата база, с туристически такси и какво ли не. Целият туристически бранш чернее и сивее още от началото на прехода – и обогатява само собствениците на хотели, ресторанти и вилни селища; а българинът предпочита да отиде да отдъхва в Турция или Гърция, защото знае, че поне обслужването ще е на ниво.

Вярно, че се изнася доход навън, но от друга страна защо да спонсорираме родните мутри – те пък ни презират като население, живеят си като шейхове с ограбеното и се правят на “елит”. Впрочем родният “елит” засега инвестира само в пълни кенефи, курвалък, яхти и екскурзии по екзотични места. И сега след данъчните проверки щели да почнат да плащат! Да бе…

Да вземем т.нар. “културен туризъм”, понеже напоследък се спекулира и с него; предполага се, че и туристите, които ще искат да видят някои археологически обекти, също имат някаква “култура”, т.е. не са от ония, най-долните „европейци”, дошли тук за аванта. Ами ние май няма кой знае какво да покажем – артефакти, които иманярската мафия все още не е изнесла, или пък те се показват в такъв скучен контекст, че туристът предпочита да си остане в хотела.

То нали трябват и екскурзоводи, хора със знания, но известно е, че нашенския хотелиер или туроператор не цени такива хора, впрочем такова е и държавното отношение към интелигенцията, културата и образованието. За тъпата мутра и селския тарикат, докопали се до приватизираните хапки от държавната баница, всеки е потенциален готвач, камериер или пиколо, в най-лошият случай чистач на турска тоалетна; това работят нашите деца и обслужват лумпени и алкохолизирани дегенерати от цяла Европа.

Впрочем цялата тази борба за заграбване на апетитни терени край морето няма как да не завърши безславно – тук нямаше никаква стратегия, става дума за обогатяване за чужда сметка. И сега тези същите юначаги ще “развиват” туризма – хайде де! Новото е, че започнаха и да заграбват плажове, не можели да бъдат на едно с “простолюдието” – наяла се въшката и изпълзяла на челото…

Впрочем дали пък туризмът не ни развращава като нация, превръща я в нискокачествен обслужващ персонал, готов да се продаде за жълти стотинки? Ето последицата от мутренския щурм по Черноморието. Ревът срещу данъчното облагане говори, че туристическите босове искат всичко да продължи, както досега – свръхпечалба без никакви усилия. Разбираме също, че щяло да се търси “компромисно” решение – това означава, че никой няма да ги закача. Отново ще направим нещо специфично българско, такова, дето го няма нийде по света.

И ако българинът се чуди защо е с най-ниските доходи в ЕС – нека погледне към туристическия бранш – ето къде се “инвестира” изсмуканото от гърба му. Вярно, част от населението се препитава сезонно от това, но какво правиха толкова правителства досега, че не помислиха за поминъка на българина? Като прибавим и родният „духовен климат” – нечестни медии, корумпирана съдебна система, ченгесарите, инвеститорите-мошеници, лайняната църква, чалгата и спортните галфони – е, тогава се вижда, колко привлекателно място е станала Българийката и за кого…

Иван Сухиванов
www.svobodata.com

«