« Върни се назад Публикувано на 01.07.2011 / 8:30

Един червен кмет в двора на крал Бойко

 

 

Цената тепърва ще бъде калкулирана. Вероятно в ущърб на Бойко Борисов. Едно време недоволството раждаше сини мравки. В момента във варненската градинка на ГЕРБ е пълно с мушката. Познайте какви?

През 1991 г. Йорданов бе теменужка (областен управител, назначен от СДС), после стана роза (депутат и кмет от БСП), най-естественото нещо е сега да избуи като гербер.

 

По-любопитно е защо премиерът слънце Бойко Борисов го ощастливи с благодатната си светлина?

 

Политиката е занимание за водолази и гмуркачи, но от година варненската структура на ГЕРБ, водена от депутата Павел Димитров, крещеше на всеослушание: "Варна потъва, да сменим капитана Кирил Йорданов". И когато миналата събота Борисов каза, че с кмета са приятели, иска да се преговаря с него, а после и Цветан Цветанов потвърди, че 90% Йорданов ще е фаворитът, всичко това бе удар в лицето на варненските гербери.

В мераците на ГЕРБ-Варна нямаше нищо хуманно. Това е една структура, копие на всички партийни в България, разнообразена с принципните характеристики на генерала патрон, т.е. абсолютно безпринципна. Многото лобита там (на Цветан Цветанов, корпорациите, случайно попаднали и т.н.) бяха в разпра, но всяко едно от тях се виждаше на управленския връх във Варна. Ръководството на ГЕРБ в лицето на Бойко Борисов и Цветан Цветанов многократно даваше нишани, че събарянето на Кирил Йорданов е от първостепенна важност. Дори когато в последните месеци кметът внасяше скандални предложения (продажба на терени, съмнително частно партньорство), а общинските съветници от ГЕРБ ги подкрепяха, те живееха с усещането, че от догодина цялата тази работа ще я вършат сами.

 

Издигането на Кирил Йорданов след толкова много лозунги срещу него

превърна събитията във фарс

 

Павел Димитров и подчинените му първо се караха, после цакаха, но пътьом все пак измислиха някакви критерии, потвърдени и от Цветанов. Кандидатът трябваше да е "млад, енергичен, мениджър от бизнеса и член на ГЕРБ". Димитров преживя и лична драма, че не е млад и енергичен. Бяха гласувани няколко души. Накрая по желание на Бащицата "човекът" се оказа Кирил Йорданов, който е обратно на гореизброеното.

Нещо повече – въпреки безспорните си достижения (инфраструктурни проекти, добра социална политика, освежаване на градинки и площади) на 12-тата си година Йорданов се нуждае от алтернатива. Сам Цветанов, след като арестува през 2010 г. председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов (БСП), намекна, че кметът също е отговорен за корупцията. И вътрешнопартийните нужди, и обстановката в града сочеха, че най-голямата партия трябва да му противопостави конкурент. Вместо това варненската структура на прибежки и тайно е принудена да води преговори с Йорданов.

Твърде наивно е този ход на Борисов да бъде тълкуван като удар срещу кариеристите в ГЕРБ.

 

Седмица преди прегръдката с варненския кмет той каза: "Когато чуете някой да ви каже, че е независим и безпартиен кандидат, трябва да знаете, че е точно обратното – той е абсолютно партиен и зависим. Само дето го е срам да си покаже очите".

 

А Йорданов четири пъти (1995 г. неуспешно) се явява като независим. БСП го подкрепяше точно както генералът е описвал стотици пъти – "страх ги е лично да ги издигат".

Преди четири години, когато официално си намери друг кандидат, Борисов избълва десетки клетви срещу независимите номинации.

Хока Йорданов, че е човек на БСП. Хиляди пъти се е обявявал срещу независимите кандидати. Но нека припомним какво се случи през 2007 г. във Варна – публично Йорданов бе засипан с огън и жупел, но срещу него ГЕРБ пусна неизбираемия Свилен Крайчев. Ден след вота герберът стана заместник на презряния кмет. Лидерът на СДС Мартин Димитров вече каза, че в морския град Борисов тества бъдеща голяма коалиция с БСП.

 

Дори и да не е така, "моделът Варна" с миналото и настоящето си може да стане нарицателен за безпринципността на ГЕРБ и партията да понесе национални пасиви.

 

Няма съмнение, че Борисов пак ще намери обяснение. Вероятно ще каже, че Варна се развива добре, партиите нямат значение, морето от нови думи ще удави старите. Но големите циркове предстоят. Или за първи път Борисов ще трябва да подкрепи независим кандидат-кмет, или Йорданов, непрекъснато хвалещ се с безпартийността си, ще се съгласи да е баш номинация на ГЕРБ. Или пък няма да се разберат и ще се изпратят по живо, по здраво, след което големият въпрос ще е защо бе нужно всичко. Защо не се разбраха преди целия кръг от вътрешни номинации, защо Борисов прати сватове, на които се смее цяла България? Защо в крайна сметка трябва да издига кмет от БСП?

 

Циркове предстоят и в столетницата

 

Местният лидер Гуцанов отдавна е в остри отношения с Йорданов и побърза да се афишира като негов конкурент. Но на "Позитано 20" нещата не изглеждат така. С процес на шията (делото "Медузи") Гуцанов е предварително бит. БСП продължава да си смята Йорданов за свой и няма причина да се дистанцира. Ако навремето Борисов безпроблемно си "присвои" Детелина Николова (кмет на Добрич) и Цонко Цонев (кмет на Каварна), които бяха царисти, сега назрява голям скандал, защото изглежда, че съюз с БСП за него не е проблем, стига да му щукне.

Какво всъщност му щукна? Според едни мнения не харесва варненската структура, според други – иска да неутрализира силата на Цветанов (чрез Павел Димитров) в партията. Версията на БСП е, че Борисов няма кадри и гледа да се закачи за успешните.

Каквото и да е, тандемът "управляваща партия и управляващ кмет" винаги рискува да се превърне в магнит за протестен вот. Още повече, когато собственият ти актив е унижен и демотивиран.

 

Диян Божидаров

В. Сега

 

«