« Върни се назад Публикувано на 11.01.2024 / 8:19

ЕВРОУГОДНИЦИ – ЧЕТЕТЕ СИ ЕВРОКОМИКСИТЕ, НЕ СЕ ПРОБВАЙТЕ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!

Оскверниха паметника и на граф Игнатиев във Варна. Внезапно, подло, притворно. Като американски бомбардировачи, изсипващи бомби над притихнала, цивилна София /на 9-и и 10-и януари, пак на днешния ден преди осемдесет години/. Радостния си вой по повод гаврата с паметника на графа евроатлантиците обясниха с любов към Левски. Ах, Боже! Ами Левски се бореше с Османската империя, ерго, и с най-близкия й съюзник в смазването и заличаването на балканските народи – Великобритания. Чист евроатлантизъм са си тия империи, както и днес. Какъв Левски тук в сърцето на евроугодника? А Апостола изгради тайната си  революционна организация по модела на генуезеца Мацини – националист и непримирим враг на Австрийската империя /Австро-Унгария по-късно/, все едно Брюксел тогава.

Както и да е, най-близкият човек, на толкова почитания от сегашните евроатлантици Дякон, е моят прапрадядо Христо Иванов-Големия. Шефът на Тайната полиция на БРЦК. Споменавам за роднинството си с този безкомпромисен, принципен, образован авантюрист, защото много четох и размишлявах през годините за личността му.

Големия има ключова роля в руската армия за превземането на Ловеч през фаталното лято на 1877-а. И сега идва най-важният въпрос. Ако Христо Иванов-Книговезеца /както е другото му прозвище/ дори смътно е подозирал, че руснаци са участвали в смъртната присъда на приятеля му, щеше ли да помага на руските генерали? А ако българин, е имал информация по тези земи тогава, това е точно той. Повярвайте!  Ами той е водел отчаяния опит за спасяването на Левски. Да не говорим, че няма никаква логика да видим, какъвто и да е интерес, русите да премахнат ръководителя на най-голямата организация, бореща се на живот и смърт с техния враг –  османците.

Та, хайде, евроатлантическите читатели на исторически комикси, каквито им пробутват стипендиантите на АзБ, да се кротнат малко. Искам да кажа, читателите на комикси да четат комикси, не да пишат исторически текстове. И да ядат торти с разпокъсани човешки тела. В това са добри. Махнете си обаче мръсните, омазани, ръчички от Апостола. А когато руснаците влязат в България, вие, както правеха дядовците и бащите ви преди, пак ще ближете. Със и без сметана. С по-малко сметана.

На фотографията: Христо Иванов Големия е между Левски и брат му Христо. В Първата българска легия Христо Иванов Кунчев е Малкия.

Степан Поляков

«