« Върни се назад Публикувано на 28.02.2024 / 9:30

ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ НАРАТИВИ ЗА УКРАИНСКАТА КРИЗА СЕ ПРОМЕНЯТ КАТО СЮЖЕТ НА ЕВТИН ТЕЛЕВИЗИОНЕН СЕРИАЛ

Евроатлантическите наративи за украинската криза се променят като сюжет на евтин телевизионен сериал:

Първи сезон. 2022. „Нека помогнем на малкия герой да оцелее.“ Метафора на Давид и Голиат с ясни старозаветни конотации и симпатии. Огромно количество „хуманитарни“ компоненти, масова солидарност, благотворителност и помощ за бежанците. И в края на първи сезон – през есента на 2022 г., героичният Давид нанася сериозно поражение на Голиат. Давайки на публиката стимулиращата емоция „ние успяхме“.

Сезон втори. 2023. Според трейлърите и плановете на шоурънърите, той трябваше да бъде последният, завършващ, с оглушителен щастлив край. Дейвид печели войната, връща си всичко, което претендира, и в замяна на това е отведен в „рая” – приет в ЕС и НАТО. Западът доказва пълното си политическо, технологично и икономическо превъзходство, всичко буквално се връща към предвоенното състояние. Т.нар. “контраофанзива“ трябваше да се превърне в катарзис в аристотелевския смисъл. Но не стана.

Една от основните причини е разликата с “Глобалния юг” по отношение на санкциите в частност и ценностите като цяло. Това, което първоначално се възприемаше като досадна дреболия, която “диваците” от Африка и Азия ще изпълняват безпрекословно, през сезон 2 се превърна в самостоятелна сюжетна история, сякаш не по-важна от случващото се в Украйна. „Глобалният юг” се оказва не просто „малко” недоволен от това, което прави Запада, но е готов да преобразува това недоволство в последователна политика, която торпилира ключовите за Запада в борбата му с Русия санкции.

Основните играчи – Китай, Бразилия, Индия, Персийския залив – се оказаха готови да изградят благосъстоянието си върху активна съпротива.

Така в сериала влезе нова линия, която напълно измести солидарността, проблемите с бежанците и други „добри хуманитарни въпроси“ от първия сезон. Това, което започна като „роман на образованието“, по време на който Украйна и нейният „смел лидер“ преодоляват себе си и излизат победители от очевидно загубена война в пълноправни членове на западния свят с известна помощ от „добрите феи“ от Запада, към края на 2023 г. се превърна в политически трилър, където играта се развива на много “шахматни дъски” по света едновременно.

 И сценаристите, и публиката буквално нямат време да оформят личността на героя.

Този „обрат“ формира очакванията за новия сезон.

Моментният лозунг, изричан ежедневно през последните седмици на всички възможни западни платформи е: „Русия не трябва да печели“ (Вече не се чува и дума за победа на Украйна). Защото победата на Русия ще е демонстрация на пълната несъстоятелност на Запада като такъв. Днес въпросът за Украйна, както между другото и въпросът за Газа, е въпрос на западното ръководство. Правомощието да издава правила за „ред, базиран на правила“.

Залозите в третия сезон станаха по-високи. Промяната на целите, задачите и залозите на героите трансформира сюжета.

В първия епизод от новия сезон европейските лидери публично ни съобщават, че техните страни са имали твърде активна социална политика и са събирали твърде малко данъци, а Макрон разсъждава на глас, че е възможно да изпрати войски в Украйна.

Украйна като „главен герой“ изчезва, Зеленски едва набира няколко десетки хиляди гледания след огромното си интервю за западна медия, дадено, според легендата, директно от землянката на фронтовата линия, а европейските медии са пълни със статии за недостатъците на украинците, които „не искат да се интегрират правилно“, “голямата корупция”…

Владислав Наков

«