« Върни се назад Публикувано на 01.05.2014 / 21:34

„ЕБАТИ” МВР-ТО И СЛУЖБИТЕ – НАГРАДИХА ШАТКАТА КАТО „ПАРНАДЖИЯ” И ГО ПУСНАХА ДА ДУХНЕ В ДЕНЯ, В КОЙТО ПРАВОСЪДНОТО МИНИСТЕРСТВО СИ НАПРАВИ ПИАР С ЛАЗАНЯ В ЗАТВОРА!

 

Николай Кръстев Николов-Шатката (46 г.) и Хосе Луис Гевара Мартинез (48 г.) работели като парнаджии в затвора. Двамата имали достъп до подземията с тръби и минали през дупка, използвана на няколко пъти за бягства през 80-те и 90-те години на миналия век, разказват техни съкилийници пред в. „Труд“. Шатката и Хосе избрали умело момента за бягство. Изчезнали към 18 часа в сряда – деня преди празничния 1 май. Освен това цял следобед в централния корпус имало тържество с гости от посолството на Италия и правосъдното министерство. Двамата не са били сред затворниците, хапнали пица и лазаня, но използвали, че вниманието на цялата охрана е ангажирано в другия край на затвора.

Можем да си представим какъв идиотски пиар е кипял в затвора, след като всички телевизии се изредиха във всички новинарски емисии да ни показват как затворниците готвят … лазаня.

Вестник Труд пише още, че двамата се затворили в парнаджийското помещение, което е откъм улица „Майор Векилски“, близо до следствения арест. Един след друг се промъкнали през подземията, където минават тръбите за парното. Изобщо не е било нужно да копаят тунел, трябвало само да разбият изолации и стари зидарии, за да стигнат до най-близката улична шахта от другата страна на зида.

За бягството на единия от затворниците се разбрало на вечерната проверка чак в 21,30 ч. Обявена била тревога и в 23 часа тъмничарите разбрали, че има втори беглец. В този час била уведомена и полицията, за да започне издирване на пернишкия убиец и на чужденеца, подсъдим за въоръжен грабеж. „Работата на парнаджиите е една от най-сладките и трябва да си голям връзкар, за да се уредиш“, разказа осъден пред „Труд“. Според него, когато преди 4 месеца назначавали Шатката, инспекторът на отряда му заявил, че е против. Надзирателят предупредил, че има опасност осъденият за убийство перничанин да се опита да избяга, тъй като абонатната станция на затвора е извън основния корпус със силна охрана. Въпреки това Шатката получил поста като награда, че е съдействал на полицията да разкрие бандата „Килърите 3“.

Колко е съдействал е друга работа, съдействието в такива случаи означава да подпишеш показания, каквито искат от теб ченгетата, за да те възнаградят.

Не по-малко загадъчно било и назначението на Хосе. Гватемалецът бил докаран от Ловешкия затвор преди половин година и изведнъж през февруари изпреварил всички кандидати за парнаджия. На всичкото отгоре Хосе още нямал присъда, а изявил желание да работи доброволно – тоест без трудовите му дни да се броят два за три като на всички други затворници. „За мен назначението на Хосе е корупция, но нямам как да го докажа“, заяви съкилийник на бегълците пред „Труд”.

Така от много акъл МВР –то и службите буквално пуснаха Шатката да избяга.

Защото да имаш такъв важен свидетел, според тях, и да го набуташ парнаджия за награда, без необходимия контрол и защита, си е чисто УМИШЛЕНО СПОМАГАТЕЛСТВО ДА МУ ПОЗВОЛИШ ДА ИЗБЯГА.

А пък правосъдното министерство в това време си прави твпиар от затвора с лазаня.

Е, няма такива смешници!

Afera.bg

 

«