« Върни се назад Публикувано на 12.11.2014 / 13:45

ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ ВЛЕЗЕ В РЪЦЕТЕ НА БИЗНЕСМЕН НА БОЙКО БОРИСОВ

Държавен резервПремиерът Бойко Борисов назначи отново близкия си приятел Станимир Пеев за шеф на Държавния резерв. С решение на правителството от вчера е освободен досегашния шеф Емил Колев и на негово място е назначен бизнесменът Пеев, който оглавяваше ключовата държавна агенция по време на първия кабинет на ГЕРБ. Новият шеф е син на Димитър Пеев, който пък дълги години е преподавател в Академията на МВР в Симеоново, пише www.bpost.bg

Станимир Пеев е и бивш кмет на столичния район „Панчарево“. През последните няколко години, семейната му „Мултифорс А.С.“ ЕООД „печели“ апетитни договори за охрана на различни институции и обекти на Министерство на отбраната (МО). Дружеството, управлявано от съпругата на Пеев – Магдалена, е сключвало контрактите с военното министерство без конкурси, а чрез пряко възлагане. Възходът на семейното дружество започва през 2007 г., когато Станимир Пеев става кмет на „Панчарево“. Тогава той прехвърля „Мултифорс А.С.“ на съпругата си и тя става негов едноличен собственик. След 2009 г., фирмата се оказва сред фаворитите на Министерство на отбраната и получава от бившия министър Аню Ангелов сигурни приходи от договори за охрана на военни обекти за няколко години напред.
Само по една от поръчките на МО дружеството на Магдалена Пеева взема договори за над 210 000 лв. Парите са за охрана на обекти на МО в различни части на страната до 2013 г. Те са отпуснати от МО на „Мултифорс А.С.“ само година след като Станимир Пеев оглавява „Държавния резерв“. Пак по същото време съпругата му сключва още няколко контракта за същата услуга, които са за повече над 700 000 лв. Две години по-рано „Мултифорс“ има поръчки от МО за над 2 млн. лв. за охрана на военни обекти в София Сливен, Ямбол, Благоевград и др., показа справка в Агенцията по обществени поръчки.
През август 2012 г., фирмата на Пеев сключва договор с УНСС за охранителни услуги. Срещу 3 млн. лв. тя трябва да се грижи денонощно за сградите на ВУЗ-а. и 12 общежития в „Студентски град“. Фирмата на новия шеф на Държавния резерв прибира и 271 000 лв. за охрана на сградата на областната управа в София. Тригодишният договор е сключен през 2012 г.

Afera.bg

«