« Върни се назад Публикувано на 02.06.2011 / 10:19

Душана Здравкова хвърли оставка, не харесвала съдебната система, ех!

Късно през нощта или по-скоро призори на 2 юни, в името на Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, г-жа Душана Здравкова, ексевродепутат от ГЕРБ, се обръща с открито писмо, с което си подава оставката като съдия във Варненския Окръжен Съд и в което излага причините за това.

ОТКРИТО ПИСМО
От Душана Здравкова, съдия във Варненски Окръжен Съд

Изборът на председателя на Софийски Градски Съд прехвърли мярката на обществената и професионална търпимост. Очевидно стана ясно – пречупен е гръбнакът на една цяла институция, смачкано и превърнато в придатък на посредствеността е правосъдието на България!

И, няма да помогнат чужди мониторинги и проверки, ако, ние , съдиите, нямаме самочувствието , морала и куража да се изправим срещу демагогията, лицемерието и арогантността на властта.
В нормалните държави, каквато очевидно не сме, такъв феномен се определя като „непотизъм” , което, съмнявам се, че физкултурниците на държавата знаят.

Като дългогодишен съдия заставам до колегите от Висшия Съдебен Съвет, които устояха на натиска и гласуваха „против” поредния опит да бъде подчинена независимата по Конституция съдебна власт.

Подавам си оставката, като съдия и напускам тази съдебна система, за която съм работила години наред всеотдайно и безкористно. Правя това и заради младите колеги, които трябва да се учат на друг морал, да имат друга ценностна система и да бъдат най- вече съдии „в името” и „за” хората.

Призовавам всички съдии в България да се противопоставят на поредния манипулиран избор и да подкрепят малкото, но почтени членове на Висшия Съдебен Съвет , които гласуваха „против” поредния удобен на властта, но не и за гражданите, съдия, заключава Здравкова.

В писмото на Здравкова няма нито ред за това, така ли щеше да реагира, ако беше станала повторно евродепутат от ГЕРБ, каквото бе нейното огромно желание преди две години. Не казва също как така от Варна съзря какви неща се вършат в София, от което излиза че в морския град всичко е кристално чисто, а в столицата – не.
Така коментираха колеги на Здравкова.

Ние от своя страна сме любопитни, защо храбрата и честна Душана не хвърли оставка, когато: – съдебни състави пускат очевидни бандити на свобода
– когато убийци на пътя получават задочни присъди
– бизнесменът Ковачки получи условна присъда за откраднати 16 милиона
– разкриха магистрати, награбили имоти по морето и планински курорти и пр. и пр.

Защо сега, а не тогава? Защо тогава, когато също лобираше за откровени интереси в качеството на шеф на Окръжия съд – Варна Душана Здравкова не си подаде оставката? Когато си радетел на истината го правиш винаги – и когато си на гребена на вълната, а не само когато си паднал.
А може би е разбрала, че отдавна е зад борда на потъващия кораб и е време да потърси "спасение" – достойно оценяване на заслуги и възможности при други, срещу по-примамливи обещания и светли перспективи?

"Предателите винаги се крият зад добри намерения или фалшив морал", припомнят наши читатели. Те стигат по-далеч, като подозират, че госпожа Душана, май вече е отбора на Кунева, като пишат: "Госпожата явно се готви за летящ старт в политиката, сега ще се появи в някоя кандидат президенстка формация и ще громи корумпираните управляващи".
afera.bg

«