« Върни се назад Публикувано на 28.03.2011 / 21:26

Душана Здравкова се пусна по пързалката на Трактора

 

 

Модата на мачкания лак нещо се бави в завръщането си, но пък смачканите като марули магистрати от „ерата Душана Здравкова” тръпнат в потрес, че бившата им шефка има намерение да обземе за пореден общественото пространство.

Бившият председател на Варненския окръжен съд Душана Здравкова с привичен за нея устрем, вече се пусна по пързалката на Алексей Петров – Трактора.

Нейните колеги съдии стискат палци адрелина да не я удари така както наскоро, когато при паркиране на автомобила си на служебния паркинг зад съдебната палата в морската столица, натресе с умопомрачителна маневра не само себе си.

След времето, в което Варненнския съд и магистратските среди бяха докарани до лудост, дълго Душана Здравкова не шаваше във фризера.

Едно шило обаче я извади от торбата. Шилото Яне Янев, който като оръдие на труда на Трактора първи се срещна тайно с Душана Здравкова преди месец и половина по обядно време.

Това бе само една от прелюбопитните сгляди на Яне в морската столица, които минаха в графата „на прикритие”. Няколко дни по-късно РЗС извадиха поредния скандал около финансирането на вътрешния министър Цветан Цветанов, този път свързано с гражданското сдружение ГЕРБ от фондацията „Ханс Зайдел”. Нещо, което afera.bg написа първа преди няколко месеца.

И за да бъде пълна „конспирацията”, Яне не отрече, че се е обадил наДушана Здравкова, тя пък категорично отрече да е давала каквито и да е документи на РЗС, въпреки че партията на Яне ги размаха след срещата си с нея.

Нататък – никаква изненада.

Придвидимият сценарий – Здравкова мина през всички подопечни медии на Трактора. Раздаде упоитително интервю пред Радио К2, свързано с „екипа” на Алексей Петров, появи се по Канал 3 и с трогателна закъсняла нега изрази разочарованието си пред сайта на Явор Дачков.

„Не мисля, че срещу мен имаше завера, но Цветан Цветанов, варненският депутат Павел Димитров, а и много други от ГЕРБ, които най-вече навлязоха в партията, са „скроени” по друг начин. Те имат друг тип мислене, според мен остатъчно от комунистическото време, в което са живели. Освен това много от тях бяха бивши „милиционери”, военни, а и с принадлежност към ДС. Тези факти научих доста по-късно, но е очевидно, че за тях да мислят самостоятелно, да имат демократичен подход, да са диалогични, са понятия много чужди и мъгляви…”, реди думички експърхащата около Бойко Борисов Дущана Здравкова.

А какви времена бяха, ах, какви времена – на любов, сълзи, драми и припкане след Бойко Борисов като дамата с кученцето…

Софийските наемници – дописници нямат и хабер от фамозния сериал, който години наред се въртя в морската столица с главно действащо лице Душана Здравкова. Яне, в интерес на истината, бе предупреден от afera.bg да внимава. В мъдрите книги обаче пише – не давай непоискана помощ, защото така вредиш на онзи, който сам иска зорлем да си счупи главата.

Днес Душана Здравкова след като бе елегантно „изтеглена” като председател на Варненския окръжен съд, се подвизава като редова съдийка в Търговско отделение.

Но под полата си очевидно е скрила жезъл, който се готви да размаха на местните избори:

„- Предстоят местни избори, които според мен ще бъдат „кървави”. Какви са настроенията на хората във Варна?

– За мен е много важно гражданите да осъзнаят, че трябва да избират не партийни функционери, а хора с обществени ангажименти, с доказани резултати, с много хъс да отстояват не партийни, а граждански каузи. Мисля, че точно местните избори могат да сменят модела от партиен в граждански. И не групировки, задкулисни игри и играчи, а хора с истинско лице да заявят както намерения, така и механизмите, чрез които могат да случват нещата.

– Вие бихте ли могла да бъдете такова лице?

– Аз никога няма да се откажа от нещата, които съм започнала да правя и преди да го има ГЕРБ. Продължавам да го правя и сега – грижата за хората с увреждания, наркозависимите младежи, проблемите на Варна, свързани с презастрояването, отказът на институциите да се обърнат с лице към хората и болката им, екологията. Погледнете само колко мръсни и занемарени дерета и улици има, колко бездомни хора и животни.Когато се грижим за тях, ние се грижим за спокойствието, здравето и чистотата на всички нас, на нашата улица, нашия квартал, на града и държавата. А специално Варна може да стане наистина център за провеждане на европейски политики. Не забравяйте, че сме граница на границата на ЕС. Можем да станем зона на сигурност и стабилност не само в стратегиите, а наистина. Ето за това съм готова да работя – за гражданите, стопани на европейска Варна!”

Слугинажът на Трактора загрява манджата, нехайно, ей така, между другото, както го правят през ден с Меглена Кунева. Душана Здравкова очевидно ще е от „новата екипна” сила.

В интервютата си пред хората на Трактора, Душана Здравкова внезапно е осенена от прозрението колко е потресена от онова, което се случило в ГЕРБ и как то нямало нищо общо с гражданското сдружение ГЕРБ, на което тя бе една от първите учредителки.

Да върнем топката обаче назад.

По времето, когато Здравкова е председател на Варненския окръжен съд главен секретар на МВР е Бойко Борисов. В морската столица в магистратските среди не само тлее напрежение, а направо тих бунт срещу управлението на Здравкова. Конфликтите са на ръба да излязат на бял свят и само удивителната дисциплина на съдиите попречва баталиите да се излеят в медиите. По онова време дългогодишната дружка на Здравкова – Миглена Тачева става министър на провосъдието. Скандалът между двете е обществена тайна. Магистратите са разделени на лагери. Из кулоарите вървят страховити слухове за „мизи”, които текат към съдии №1 за назнаначения на млади попълнения в Окръжния и районния съд.

Никой обаче не си прави труда да проверява. ГДБОП спи дълбок сън, а Бойко Борисов като главен секретар е онзи, при вида, на който Душана Здравкова се просълзява от умиление. Другият, от който колената и потреперват пък е Румен Миланов, там сините му очи били неустоими…

Легенди се носят за посещенията на главния секретар в кабинета на тогавашната председателка на Варненския окръжен съд. Съдии, прокурори и адвокати шушукат и се смеят с глас по ъглите.

Душана Здравкова се смее обаче последна и е първата, която пърха около бате Бойко, образувайки му гражданското сдружение ГЕРБ. То са котейли, то са тюхкания, то са чаши с шампанско…

Тогава Бойко и Цецо са не само добри хора, но и благодетелите на Душана Здравкова. Онези, които не сме си изгубили паметта някъде по пътя, помним прекрасно изумителната симбиоза между шефката на съда и главния секретар на МВР плюс „корифеят на полицейската варненска мисъл” – тогавшният шеф на РДВР – Варна ген. Веселин Петров.

Помним и СРС-тата.

В интерювото си за сайта на Дачков Душана Здравкова казва:

„- По темата за специалните разузнавателни средства (СРС) какво ще кажете? Трябва ли да има промени в законодателството във връзка с контрола и използването на СРС?

Като председател на Окръжния съд съм давала много разрешения за ползване на специални разузнавателни средства и познавам добре технологията на процеса. Заради констатирани недостатъци в закона и трудности в прилагането му инициирах първото национално съвещание по времето, когато министър на вътрешните работи беше Георги Петканов. За съжаление от този момент досега не са се случили особени промени, въпреки че законът беше няколкократно изменян, включително и при управлението на ГЕРБ. Проблем е например, че е напълно възможно да се иска подслушване на едно лице, а всъщност да се слуша друго. Дори и аз самата съм ставала жертва на подобна манипулация. Най-голямата неудача на закона обаче е липсата на ефективен контрол върху унищожаването на СРС-та от страна на съда. В това съм абсолютно категорична.”

Днес Душана Здравкова клейми ДС и също като Трактора се изкарва ангел небесен по отношение на закона. Бяла като платно обаче, същата Здравкова търчи при ексшефа на ДС, защото умира от страх, че подписва СРС-та в угода на МВР…

Същата Душана Здравкова като председател на ВОС – Варна подписва предложенията за СРС-та. Тогава тя е луд фен на главния секретар Бойко Борисов и човекът му във Варна ген. Веселин Петров. Какви СРС е подписвала и защо, някой ден може и да стане ясно, но очевидно батака е пълен, защото Здравкова сама се уплашва какво точно прави и какво може да последва от това.

Тя търчи при ексшефа на ДС /ДС, която днес мрази!/, стар неин приятел, за да търси съвет как да излезе от помийната ситуация. След няколко дни Здравкова като председател на съда прехвърля правомощията си за подписване на СРС на заместника си и си измива ръцете.

През времето, в което е отдадена по „закон и съвест” на съдийството, като председател на Варненския окръжен съд Душана Здравкова влиза в невъобразим скандал, свързан с явно лично отношение по отношение на фирма, на която категорично отказва пререгистрация.

Фирмата е „Феста” на Петя Славова. Председателката на ВОС – Варна вика в кабинета си подбрани журналисти, на които предоставя куп папки и размножени схеми, спорез които „Феста” трябва да е гилотинирана медийно.

Здравкова дори прави график на това кога в кой вестник чия публикация срещу Петя Славова и „Феста” да излезе.

Няма да и дам пререгистрация, няма пък, тропа с крак Душана Здравкова без дори да покаже и едно категорично доказателство, че това трябва да се случи.

Случаят е вкаран тогава и във ВСС с нотариално потвърдени обяснения на участници в историята.

„Феста” и Петя Славова напускат Варна, поради протакането от страна на Душана Здравкова на пререгистрацията, нямащо нищо общо с правото, и морската столица се лищава от техните данъци.

Историята наистина е цинична и много мръсна,

Сега вестникът на Трактора също е набъркан в схема срещу Петя Славова, ах, каква случайност, нали?!

Днес Душана Здравкова се връща на сцената, убеждайваки ни как е потресена какво се случвало по улиците на Варна, даже и с кучетата. И била готова да го оправи.

Вероятно ще се се пръкне в листата на Яне, с помощта на Трактора.

Истината защо Душана Здравкова изяде шута от любимеца си Бойко Борисов остава все още скрита. Или поне още неофициализирана.

Защо престанаха да харесват Душана онези, пред които тя се разтяпаше и заради които бе готова да направи абсолютно всичко , си остава тяхна омерта. Не за дълго обаче.

Здравкова казва сега, че нямало завера за нейното махане, от ГЕРБ твърдят пък, че просто не я харесали.

Истината е някъде там – ако не бяха шутирали Здравкова, тя и до днес щеше да пърха около Цветанов и Борисов и да ни обяснява колко е читава властта им.

Днес, ритната, се готви за „скок”.

Само че вече е пусната върху пързалката на Трактора.

А когато падне долу по задник, варненци я чакат.

Да и припомнят какво има в кутията на Пандора.

Afera.bg

«