« Върни се назад Публикувано на 04.06.2010 / 6:49

Дреме им в ЦРУ за Първанов

 

 

Фигурите на „политическа позиция” в ЦРУ като Панета са наясно с институционалните традиции на службата. Те не забравят и неписаните правила в американската политика – отиващият си президент е обикновена „патица”. Дреме им в ЦРУ за такъв като Първанов…

Но защо толкова яростно подскочиха уж опитни фигури като Румен Петков, като Бриго Аспарухов?! Защо Никола Колев се активира? Защо президентът се впусна в тази контраатака след дни на колебание? Румяна Бъчварова и Бойко Борисов едва ли са точни, ако виждат причината за това само в напъните за отклоняване на вниманието от комбинацията с „притискането на медиите”.

Всъщност, ако опонент като президента Първанов не съществуваше, Борисов трябваше да си го измисли. Иначе щеше да си се бори с кризата из медиите.

Борисов едва ли има основание да ликува след демонстративното потупване по рамото от янките. Това беше предсказуемо още преди месеци. Както и неглижирането на ролята на Първанов. Свеж финансов ресурс трябва на страната. Иначе „Ти си лидерът” звучи като напомняне към народ, който го е позабравил…Или се е усъмнил…

В същото време мощната политическа подкрепа на САЩ за линията на кабинета „Борисов” е ясен знак, че янките трудно биха приели активизиране на червените ченгеджийски фаланги за бутане на правителството, водено от Борисов.

ЦРУ не е пансион за благородни девици. Историкът Първанов ли не знае колко държавни преврати са организирани с благословията на „Компанията”?!

Тези дни се видяхме с някои влиятелни руснаци. Те са силно обезпокоени. Преиграването на Панета и, о, ужас, на спеца по Русия Майкъл Сълик, с подкрепата към Борисов, както и пренебрежителното отношение към Първанов, щяло да вкара в затруднено положение сина на техния най-важен човек в България преди години – Димитър Станишев. Шамарът на ЦРУ лишава „проекта Първанов” от възможности за разтваряне на широко „ветрило”. Румен Петков в сряда по Нова тв изреди няколко фигури, които разбирали от власт. Между тях – Доган и Костов. Разбиращите от власт се очаква да отбират и от знаци на наистина големите.

Остава твърдият електорат на БСП и разочарованите „атакисти”. Какво излиза – да не би ЦРУ да набутва Първанов в БСП?! Така в шегички и закачки отминава световната слава за такива като Първанов. Но най-лошото предстои – янките ще ударят кръга „Първанов” и по неговата любима тема: енергетиката. Тогава ще стане архиинтересно.

Дума да няма – пренебрежителното отношение на американците към старателен (анти)натовец като Първанов е обидно и унизително. Но реанимирането на темичката с архарчето не му го заформиха те. Може да е сигурен. (Всъщност Първанов защо още държи на служба такива като Кирчо Киров и Никола Колев?!) Истински де(ре)пресиран от комбинациите на янките политически колос на „прехода” роден наш като Първанов може да се почувства, ако надделее линията на влиятелните руснаци, които не го оценяват като перспективна политическа фигура.

От няколко дни техни емисари шетат яко из Варна. Не се интересуват особено от страстите Първанови. Фокусирали са се към предстоящото влизане (на 12 юни) на поредния кораб на ВМС на САЩ в залива на морската столица. Разбира се, Бойковите хора във Варна отново ще имат възможност да грейнат край американския посланик в София – Н.Пр. Джеймс Уорлик.

Колкото до суетнята на „червените хардове” в парламента – нещата са повече от ясни. Те само се правят на антиамериканци. Защото всъщност примират от злобица, че Борисов е техен любимчик. И отсега се усукват дали ще ги поканят (като друга година) в посолството за отбелязването на 4 юли. Леле какви плонжове са правили. Сега ли да им изредим именцата? Или да изчакаме сами да се убедят, че сегашният екип в амбасадата е зачертал знакови червени фамилии?!

Може пък тогава Първанов да се поуспокои…

Любомир Живков

www.versia.bg

«