Публикувано на 15.02.2021 / 16:29

ДОЦ. МАНГЪРОВ: ПЪРВО БИХ УВОЛНИЛ НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ, ВТОРО – ХОРАТА ДА СЕ ВЪРНАТ КЪМ НОРМАЛНИЯ СИ НАЧИН НА ЖИВОТ! ТРЕТА ВЪЛНА НЯМА! ВСИЧКИ БУТАФОРНИ МЕРКИ СА НЕВЕРОЯТНО ГЛУПАВИ И ИЗМИСЛЕНИ!

Животът трябва да продължи и всички тези бутафорни мерки, които се прилагат със затваряне на заведения, затваряне на фитнеси, в театрите се стои през един или два стола, децата не ходят на училище – всичко това са просто нелепи, измислени и невероятно глупави мерки, казва доц. Атанас Мангъров, инфекционист и началник на COVID отделението в СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“, в интервю за Радио „Фокус“.

– Коя ваксина да изберем? Кои ваксини са по-подходящи за хора с автоимунни заболявания и изобщо препоръчват ли се? На тези и още въпроси тази сутрин отговаря инфекционистът доц. Атанас Мангъров. Доц. Мангъров, на първо място искам да Ви попитам трябва ли хората, които са изкарали вируса, да се ваксинират, според вас, това задължително ли е?

– Не, не е задължително, не е нужно и въобще няма смисъл. Просто това противоречи на добрата медицинска практика. Хората, които са изкарали вируса, имат естествен имунитет, който е много по-напрегнат и много по-силен, отколкото този, който се създава от ваксината, независимо коя е тя.

– По този начин антителата не могат да повлияят по никакъв начин на ваксината, така ли да разбирам, или всъщност могат?

– Антителата на ваксината могат да повлияят… Антителата, които човек има, след като е изкарал заболяването могат – специално при РНК ваксините да повлияят по неблагоприятен начин, защото при тези ваксини в клетките се вкарва чужда РНК, която води до това, че вашите клетки започват да произвеждат чужди белтъци. И когато срещу тези чужди белтъци в организма вече има антитела, възможно е да се атакуват освен тези чужди белтъци, и самите клетки, които ги произвеждат, което е хипотеза, която трябва да се провери, и то да се провери много сериозно.

– Доц. Мангъров, смятате ли, че има умишлено насяване на страх спрямо хората или наистина положението е толкова тежко, колкото до момента се представя, защото вече започна да се говори и за трета вълна?

–  Ами, аз не знам къде е тази трета вълна, защото виждате, че от две седмици насам процентът на новооткритите заразени – не болни, a заразени, е един и същ. Той се движи между 8% и 10%. Вчера са направени 1 825 теста и са открити 180 и няколко заразени. Ако бяха направили 10 000 теста, щяха да открият около 800 новозаразени. Т.е. за момента, въпреки очакванията, трета вълна няма.

–  Коя ваксина според Вас е най-подходящо да изберат хората?

–  Не е работа на хората сами да избират ваксините, които са подходящи за тях. Това е работа на тези, които купуват ваксините и които ги поставят. За съжаление, инструкции точно за това няма. Защото не е работа на един човек, който не е медицински образован, да си избира едната или другата ваксина – това е работа на лекаря, който ще му постави ваксината, и той е човекът, който носи цялата отговорност за всичко, което се случва с този, на когото е сложена ваксината след самото й поставяне.

– Оттук идва и следващият ми въпрос – какво се случва с хората, които имат различни алергии и заболявания, например от рода на хронични или автоимунни заболявания. Изобщо, препоръчително ли е за тях да се ваксинират?

– Въпросът, който стои при правенето на всички ваксини е, че когато човек не се ваксинира, има вероятност да се разболее от заболяването, за което се поставя ваксината. Това е при нормални обстоятелства. Но в случая всички тези ваксини, които се предлагат на хората в страната, са така или иначе в третата фаза от своето клинично проучване и много неща при тях са неуточнени и неизяснени, и непроверени – най-важното, поради малките срокове.

– Заведенията все още са затворени, въпреки че премиерът Бойко Борисов заяви, че е задължително да отворят на 1 март. Според Вас къде най-много може да се разпространи заразата?

– Тя се разпространява там, където се събират много хора в затворени пространства. Но хората няма как да спрат да живеят, няма как животът да спре заради един вирус, колкото и да е страшен, както някои се опитват да ни го представят. Просто животът трябва да продължи и всички тези бутафорни мерки, които се прилагат със затваряне на заведения, затваряне на фитнеси, в театрите се стои през един или два стола, децата не ходят на училище – всичко това са просто нелепи, измислени и невероятно глупави мерки.

– По тази логика, искам да ви попитам и един друг въпрос. Вие сте кандидат вече за народен представител, имате и досег с политиката – какво Вие бихте променили в здравеопазването на България?

– На първо място, бих уволнил Националния оперативен щаб, а на второ място, бих посъветвал хората да се върнат към нормалния си начин на живот, като тези хора, които са възрастни, които са болни, които имат придружаващи заболявания – трябва да се пазят и да бъдат пазени, доколкото това е възможно. Децата да ходят на училище, а тези, които се чувстват болни – да си останат вкъщи. Тези, които са много болни могат да бъдат хоспитализирани и всички останали ще ги посъветвам да продължат да живеят нормално, както се е случвало винаги досега при всички подобни епидемии, с които човечеството се е сблъсквало.

– Все пак така и не трябва да забравяме, че животът продължава. И един финален въпрос, доц. Мангъров – какво е общото между политиката и здравеопазването?

– Ами, в крайна сметка се вижда, че политиката е висшата форма на здравеопазването, защото виждате, заради всички тези нелепи политически решения се стигна до загуба на много животи, до това, че много хора се разболяха и загинаха от заболявания, при които това не трябваше да се случва. Виждате, че за миналата година за нашата страна приблизително толкова, колкото са починали от или с COVID-19, още толкова допълнително са починали от други заболявания, които биха могли да бъдат лекувани. Т.е. виждате, че едни неверни, едни нелепи политически решения водят до смърт.

Агенция „Фокус“

интервю на Вилислава Ветренска

Коментари 34 за
“ДОЦ. МАНГЪРОВ: ПЪРВО БИХ УВОЛНИЛ НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ, ВТОРО – ХОРАТА ДА СЕ ВЪРНАТ КЪМ НОРМАЛНИЯ СИ НАЧИН НА ЖИВОТ! ТРЕТА ВЪЛНА НЯМА! ВСИЧКИ БУТАФОРНИ МЕРКИ СА НЕВЕРОЯТНО ГЛУПАВИ И ИЗМИСЛЕНИ!”

 1. Някой знае ли със сигурност колко души са починали в България през 2020 г. Че не мога да намеря информацията в сайта на НСИ.

 2. Защо трябва да говорим за комунизма? Защото днес той се споменава под път и над път, и то изключително неправилно. Тръмп например се оплаква, че опонентите му били „комунисти“ и „радикално леви“. Всички мейнстрийм медии по света и у нас, почти всички хора в България са съгласни с него, че те наистина били „леви“: Обама, Хилари, Байдън, Пелоси, вестник „НЙ Таймс“, CNN, феминистките, гей-активистите били всичките „леви“. Видяхме в коментара ми „Обикновен либерализъм“ (https://glasove.com/categories/komentari/news/obiknoven-liberalizm), че в Русия и у нас се говори още, че опонентите на Тръмп са „троцкисти“ (вид комунисти) – като синоним на „глобалисти“. Там четохме и опровержението на всички тези абсурдни твърдения.

  От друга страна, чуваме Бил Гейтс и други глобалисти да проповядват, че в скоро време щяло да има „световно правителство“ и че личната собственост на хората щяла да се замени с вещи и услуги под наем – които корпорациите щели да ни доставят онлайн или с дронове на прозорците (дано ни предупреждават да ги отваряме, да не ги трошат всеки път като в унгарския анимационен сериал за семейство Мейзга!), и че това според някои наши и руски инфлуенсъри също било „комунизъм“.

  От трета страна почти всички у нас все още кичат и „реалсоца“ с етикета „комунизъм“. Обясних в предишния коментар, че за Маркс юридическото обобществяване на обществения капитал не е комунизъм, а държавен капитализъм, който може да се разглежда най-много като примитивен стадий на прехода към комунизъм. Илюзорен е „гулаш комунизмът“ на Хрушчов, който в началото на 1960-те вярвал, че до 1980 г. на всички съветски трудещи се щяло да се осигури потребление, каквото при капитализма имало само за капиталистите.

  Илюзорна е и догмата на „политикономията на социализма“, че работната сила при „реалсоца“, както стана дума, не е стока и значи няма експлоатация на работниците. За проф. Дуранкев може да е интересна философската полемика от 1960-те между съветския логик Евалд Илиенков и икономиста Яков Кронрод тук http://caute.ru/ilyenkov/texts/daik/reskron.html.

  Да спомена и пропагандната употреба на „комунизма“ от българските десни, особено бившите комунисти-милиционери от ГЕРБ и коалиция и на отлюспените от тях „Републиканци за България“, които по липса на позитивно предизборно послание ни обещават пак… да ни пазят от „комунизма“. Вкл. този на Народния съд, всъщност създаден по искане и на САЩ и Британия и с подкрепата на Г.М. Димитров и Никола Петков – да не се повтарям. И оневиняват осъдените от него военопрестъпници, виновни и за избиването на 11 хиляди евреи от новите земи, и за обявяването на „символична“ война на САЩ и Британия, донесла несимволични бедствия на България.

  Наскоро бях разобличен като „комунист“ и русофил и блокнат на Фейсбук от г-н Иван Анчев, член на ръководството на „Републиканци за България“ и бивш генерален консул на България в Чикаго, популярен сред българите там, който опитва да използва популярността си отпреди да ги омае да гласуват за милиционерската котерия на одиозния осъждан престъпник Цветанов. Абсолютно недопустимо, и друг път съм казвал, е да се сеят политически раздори сред българските общности в чужбина от държавни чиновници, макар бивши. Г-н Анчев трябва завинаги да остане за българите в Чикаго представител на държавата България, еднакво милееща за всички българи в САЩ, вкл. за такива като мене.

  В. Хаджийски

 3. Пандемията се използава по еднакъв начин по цял свят.
  Това идва да ни светне колко голям е проблема…
  Глобален е !!!

  1. Ама естествено, че е глобален, бачо! Някои хора ме умиляват с наивността си като винят Баце за коронабесието. В случая от него нищо не зависи, дори не му се участваше. Нави се заради кинтите. Дори сега не ни притиска чак толкова (като на други места) с нано-чипните ваксини.
   Бачо, нали се интересуваш от Космоса и ти бях казвала за Огюст Пикар…Той- освен първият летял в стратосферата, е и първият, потопил се в Марианската падина. Та „корабите“ или „уредите“, които е използвал (и за едното, и за другото), не се отличават много един от друг.
   Искам да видиш тоя клип, бачо, дори и да ти се стори глупост. Хайде, нали си ми приятел! 😉 https://youtu.be/U43XoNzago4

   1. Не е за парите. Баце си ги има в достатъчност , а до март 2020 при Свободата си ги правеше без проблем. Баце не е ковидист , нито му се участваше , нито беше от първите посветени в Европа /“От къде МИ го пуснаха тоя вирус…?/ Баце изпълнява ЗАПОВЕДИ. Каквито заповеди изпълняват повечето управляващи по света с някои малки и не особено привлекателни изключения. В този контекст към момента Баце се явява за народа – „Полезният Идиот“. Алтернативата на Баце в политическия ни спектър ще бъдат сили , които ще блюдолизят на световния КОВИД много по-сервилно от Тиквата. По ме е страх от соросоиди начело на държавата, отколкото от Тиквата. Имам чувството че и други разсъждават така. Гласуване – разбира се за МАНГЪРОВ !!! Но гербавите ще запазят властта.

 4. -Точно тъй е, черните милиарди на Измамата потурчиха …всички закони-навсякъде-с малки изключения !
  С МЕКИ КИТКИ…Е ТАКА !?

  Стадото отдавна вече
  е потънало…, по „план“,
  отървал се тоз човечец :
  коУко още ще е…зян !?

  Ето за какво „мечтае“
  тази Хунта…, геноцид,
  че палач народен тя е :
  с тартора и…, баш-чешит !!

  С изродени…гъзолизци
  фрашкано е във властта
  и готови, с яки мишци :
  да вгорчават…участта

  на „народа“, овчедушен,
  баламосван…със лъжи
  (те да си напълнят гуши):
  и под маски…да мижи !!?

  Като пиша, не олеква,
  че душата…трън боде,
  дадена от Левски клетва :
  тачи ли се, хей…люде ???

  10:30 / 15.02.21./ – – – / Тачещ /
  https://www.facebook.com/photo?fbid=234453315011883&set=a.114530500337499

 5. За джендъризацията на българското общество кольо вейронов са виновни най-вече сем мон и непеотата в българия с безумията им в една камара тлевизионни публицистични рубрики предавания и новини със сценарийни и резисьорски упадъчни сладникави тематики в стил гей-лезбо с пошъл рекламен лукс-дизайн и схеми с журналистически говорителски пред камера лица които имат тембър жестова мимика държане нисък интелект и словесна лековата предизвикателна и парвенюшка изказност наподобяващи тези на джендър-носителите с феминизацията на българското учителство което като техни училищни модели за подражание само учителки или джендър-учители по време на учебен процес феминизира децата – момчета в опасната за тях пубертетна възраст когато те градят юношеско-младежките а оттам и мъжките си характери впоследствия с масовата джендър-култура в една камара обществени мероприятия на разни културни и развлекателни и по изкуствата и кино рап чалга моди направления научни институти алианси организации с нестопанска цел обвити в мнима „гражданска“ „културно-обществена“ обвика и загрижености от порочната изпълтнителна власт захранвани финасово от държавни властови институции и от частни лица и заинтерисовани бизнеси по направления на възпитание и крпоративно влияние с най различни деструктивни българското общество и младежта му най вече цели вън или в българия такива и по евро-членски на българия линии всички които имат белезите и предизвикателствата на гей-лезбо особености и характерности от носители и осъществяващи ги откровени гейове и лезбийки или с такива външни белези привички държане интелектуални и психологическо-нравствени наклонности ако и физически те да не са станали такива но и са на ръба да станат .
  Е-хаааааа ……………. .

 6. Шваб-либерал-фашизмът действа в Световен план???Първо страх-второ хаос-трето тотален контрол-четвърто граждански рейтинг!!!Маргинализирани ще са всичките мислещи свободни граждани а съответно и неутрализирани!!!Някои се плашат от Новичока а не от Шваб-ока!!!А1 май въвежда 5G ако не го е въвела вече!!!След зайчетата на Плейбой имаме си вече и опитните зайчета на Ваксината!!!Честито!!!

 7. НЕЩАТА ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ САМО, АКО НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНО-ОСИГУРИТЕЛНА КАСА ПРЕКРАТИ НЕЗАБАВНО И ЗАВИНАГИ ДА ФИНАНСИРА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ И КЛИНИКИ, КОИТО Я ИЗТОЧВАТ ПО НАЙ-НАГЪЛ НАЧИН. КОЙТО ИСКА ДА СЕ ЛЕКУВА В ТЯХ ДА СИ ПЛАЩА ОТ ДЖОБА, А НЕ ОТ ДАНЪЦИТЕ МИ.ТОВА ЩЕ ОСВОБОДИ МНОГО ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА ЗА РЯЗКО ПОДОБРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯТА В ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ И ЗА ПОВИШАВАНЕ ЗАПЛАТИТЕ НА ПЕРСОНАЛА. И НАЙ-ВАЖНОТО Е, ЧЕ ЩЕ ЛИКВИДИРА НАЙ-МАСОВАТА КОРУПЦИЯ В ДЪРЖАВАТА НАРЕЧЕНА ЗДРАВНА СИСТЕМА.

  1. Това е истината човек!От първия ден се разиграва „Мъртви души“ на Гогол!

 8. Мангър,кажи най -после ,че джендаризацията е в основата на всичко.

  Иначе ,повярвай ми, в най-скоро време ще се въведе термина – Мангъризация !!!
  И Край !

  По -добре Банзай,приятелю -Дерзай !

  Венсеремос.

 9. Областни, кметове, администрация- хайде на васкинация, милички! Щом поддържате властта толкова време, а пък тя ви ухажва любовно с всякакви глезотийки, значи сте си заслужили и ваксините- многократно и от душа!
  Възрастните хора по домовете не трябва да са опитните ни мишлета- достатъчно са страдали. Вие сте по-подходящи за целта. 😉 Така мисля.

 10. А това,че болниците са търговски дружества и непрекъснато правят сметки и гонят печалби,а не-резултати от ефикасно лечение ?
  А това,че когато клиничната пътека на болния свърши го изписват веднага,въпреки че не е излекуван ? Който има пари ще продължи с частно лечение,а който няма….не го мисли никой.
  Тези и много други въпроси остават без отговор и усещаме ,за какво се касае на практика едва когато се разболеем и се наложи стационарно лечение-но не в частна болница или в болница,в която благоволяват да се лекуват първата категория хора-елита на България.

 11. Съдбата ни е в ръцете на тъпаци ………………..има решение на съда в Страсбург ,чене могат да се правят ограничения на хората нежелаещи да се ваксинират . Така че съдете всички малоумници и западни фирми- натрапници в нашето общество .

 12. ЗАЩО ВАКСИНИРАТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА А 1 ПРЕДИ
  ВЪЗРАСТНИТЕ И ХРОНИЧНО БОЛНИТЕ НАЛИ УЖ ЩЕШЕ ДА ИМА РЕД ПОРЕДНАТА ЛЪЖА

 13. Най-хубо е да отворят кръчмите и да затворят училищата.

  Да актуализират ергенския данък,да разрешат ежедневните гейпаради и еднополовите бракове.

  Накрая да забременят инвитро всички политици с рептилско семе да не стават обърквания.

  Който пикае прав да бъде гилотиниран.

  Венсеремос.

  1. Преди като станеше -15 градуса, разпускаха учениците на „грипна ваканция“. Сега решиха да ги пуснат- в преспи и студ…

  2. Бачо Кольо! Да не би това последното изречение ( Който пикае прав да бъде гилотиниран.) да е някакъв таен код с който ни казваш,че си завършил тунела към Сомалия и вече си на другия бряг.

   1. Срам не срам всички отиваме на там…
    Джендър уредба с привкус на Изкуствен интелект.

 14. Преди два дни на всички служители на А1 съобщиха,че ще бъдат ваксинирани!?За тази цел на 17 сряда от 11,30ч. Мутафчийски щял да разяснява ваксинирането!

  1. Почнаха ги още от миналата седмица(четвъртък) под строй във ВМА ! Без право на отказ. Независимо дали вече си прекарал Ковида или просто не искаш да се ваксинираш. Който откаже директно му се казва, че до месец няма да е част от екипа на А1 ! Без профсъюзи ! Без защита от никъде. По същата схема вкараха и персонала на Фантастико. Пак във ВМА ! Представете си морала на лекарите виждайки хора изнудени да се ваксинират. Предлагам довече да пляскаме за тези медици от ВМА !

   1. Шепа малоумници се правят на богове, Господ да ги порази! каза:

    И къде е прехвалената им демокрация тук?

    Значи, при комунзма под строй е лошо, много лошо,
    а под строй при демокрацията е благоденствие, ръце да им целуваме!

    Протестите в Русия били демократични, за демокрация се борели хората,
    а на Запад протестите били от терористи, и застрашавали демокрацията!

    1. Колега „Шепа малоумници…“. Браво,напипали сте същността на нещата . Действително протестите в Русия в подкрепа на Навални са демократични,правилни и даже-абсолютно наложителни.
     Налага се да продължа мисълта Ви-понеже вече знаем ,че Марешки е българският Навални е наложително и ние незабавно да започнем протести в негова подкрепа,защото на …задните му части се пече повече затвор, отколкото на руския му събрат.

     1. Много Ви благодаря ,колежке Мария ! Не знаех,че има такова предаване,сега гледах само епизода, който сте посочили, но ще проследя всички предходни предавания. Впечатляващо изложение на факти , елегантен стил, талант на водещия- Никита Михалков е уникален творец и заслужава да бъде гледан и слушан.Гледната точка е нестандартна, но добре подкрепена с факти и не бива с лека ръка да бъде пренебрегната. Потресаващо е показаното за Елцин и особено отвратително това което той казва сам. Впечатляващо и убедително е показана лекотата,с която могат да бъдат манипулирани незнаещите, неосведомените, невежите,което е актуално не само за Русия. Още веднъж-голяма и искрена благодарност за възможността да се докосна до таланта на изключителния Никита Михалков.

     2. Качвала съм тук повечето епизоди, но явно не сте видели.:-)

     3. Този епизод („У кого в кармане государство“) е от 1.05.2020- https://youtu.be/MEtaaNNuVCI
      Епизодът „Парад мышей“ също беше интересен.
      Бъдете здрав(-а)!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *