« Върни се назад Публикувано на 02.11.2021 / 20:41

ДОЦ. МАНГЪРОВ: ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ СА НАПЪЛНО БЕЗСМИСЛЕНИ! ЗАТВАРЯНЕТО НА НЕВАКСИНИРАНИ Е АВТОГОЛ И ДИСКРИМИНАЦИЯ! ХОРАТА СА ПРАВИ ДА ПРОТЕСТИРАТ!

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Виждате, КОВИД картината в страната става все по-тежка с всеки изминал ден, заедно с това и напрежението в обществото нараства. През последните седмици, откакто случаите скочиха, отново ние продължаваме да търсим експертното мнение затова докъде ще стигне всичко по време на тази вълна. Днес на пряката ни телефонна линия е инфекционистът доц. Атанас Мангъров, който ни ще даде повече яснота затова какво се случва. Здравейте.

Атанас Мангъров: Добро утро.

Водещ: За първи път от началото на пандемията България отчита 310 пациенти починали с КОВИД инфекция. Защо смъртността е толкова висока по време на тази вълна?

Атанас Мангъров: Смъртността е толкова висока днес, защото сме вторник, и във вторник се събират и данните от двата почивни дни. Вторникът, да не забравяме това, което вече почна да звучи като опорка, че в една страна, която в спокойно време е била винаги начело по смъртност, защо трябва да очакваме във време на едно такова природно бедствие да се случва нещо по-различно?

Водещ: Да, обаче напрежението е доста високо. Особено тази сутрин и в сутрешните блокове това поне, което наблюдаваме, ваши колеги, експерти са изнервени, водещите включително са изнервени, тонът е малко по-различен. Защо този път е така?

Атанас Мангъров: Тонът е по-различен, защото просто ние не искаме да приемем даденостите. Ние си мислим, че ако се затворим, ако скрием, нещата ще преминат. От едно време ние винаги искаме да се снишим и да изчакаме нещата да отзвучат. Просто в момента сме на върха на вълната, и просто трябва да задържим още 1-2 седмици докато нещата преминат.

Водещ: Хората недоволстват, бизнесът също заради зелените сертификати. Какво е мнението ви за протестите в страната? В тази ситуация прави ли са хората да протестират и това ще даде ли някакъв ефект на заразените, тъй като много хора се събират на едно място?

Атанас Мангъров: Хората са напълно прави да протестират, защото тези зелени сертификати от епидемиологична гледна точка са напълно безсмислени. Те бяха замислени по времето когато се считаше, че тези ваксини ще успеят да създадат групов имунитет, но в последствие се оказа, че това не става, и всъщност в момента се вижда, че хората, които са ваксинирани, са способни да се заразяват и съответно да заразяват други хора. Тоест, от тази гледна точка да се дава възможност на хората, които са ваксинирани да се движат свободно, да посещават заведения е напълно безсмислено.

Водещ: Дискриминация ли е?

Атанас Мангъров: Абсолютно. Хората, които са застрашени, трябва да си стоят в къщи – тези, които са възрастни, които са болни. Но абсолютно безсмислено е всички останали да се държат затворени и да се ограничават. Също така, децата трябва да тръгнат на училище, защото те са тази част от населението, през които тази инфекция трябва да премине.

Водещ: А вие одобрявате тези въпросни тестове, които ще бъдат тип „близалка“ за децата?

Атанас Мангъров: Не, те са напълно безсмислени и ненужни.

Водещ: А това някакъв претекст ли е затова, че щом вече искат да тестват ти децата, скоро ще започнат да искат и да ги ваксинират?

Атанас Мангъров: Може би.

Водещ: Днес по-късно, към 09.30 часа, чакаме изявление на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Възможно ли е да въведат локдаун само за неваксинираните и това вече много голяма, явна дискриминация ли е, ако се въведе това?

Атанас Мангъров: Ако това се случи, то ще доведе до много голямо социално напрежение, защото това си е чиста дискриминация. Просто, ако някой реши да прави това, ще си вкара страхотен автогол. Още повече, че то е напълно безсмислено от епидемиологична гледна точка, защото тези, които са ваксинирани, те се заразяват и могат да разпространяват инфекцията не по-лошо от тези, които са неваксинирани. Всъщност, тези, които са напълно защитени и не могат да разпространяват инфекцията, са тези, които са я прекарали по естествен път.

Водещ: Да, разбирам, обаче, експерти, ваши колеги, казват, че сме стигнали до момента, в който няма: „Аз сам си избирам дали ще се ваксинирам“, има „Трябва да мислим за обществото и да се ваксинираме“, и всъщност това ме води към следващия въпрос, да ви попитам: през събота и неделя бяхме свидетели на едни репортажи по телевизията, които бяха от тези интензивни КОВИД отделения. Как ще ги коментирате?

Атанас Мангъров: Ами, както е: цирк. Аз искам да попитам само: защо тези хора, които бяха там, става дума за лекарите и въобще медицинския персонал, защо бяха люто маскирани и забулени? Това са хора, които или са ваксинирани, или са преболедували. Тоест, защо беше нужен този цирк? Ние в нашата клиника не работим по този начин много отдавна. Просто, това беше едно представление, чиято цел беше да сплаши хората.

Водещ: Тоест, не е така реално, казвате?

Атанас Мангъров: Абсолютно. Това е много жестоко престъпление, защото в крайна сметка ставаше дума за човешка смърт.

Водещ: Изнемогва ли здравната ни система?

Атанас Мангъров: Нашата здравна система изнемогва, защото нямаме лекари и сестри. Но никой не си задава въпроса: защо нямаме? Защото значителна част от нашите лекари и сестри са в чужбина. Защо? Защото тук не им се плаща. Защото тук някои директори на болници станаха милионери и в същото време заплащането на лекарите и особено на сестрите е никакво. И другото нещо е, че се дават милиони за тестове, за апаратура, а в същото време за хората се дават по стотинки на час за работа с КОВИД, и тези стотинки са отброяват до секунди.

Водещ: Доц. Мангъров, какъв е вашият коментар по повод срока на годност на ваксините? Поставят ли се в България ваксини с изтекъл срок на годност?

Атанас Мангъров: Не знам какви ваксини се поставят, но при положение, че фирмата производител е освободена от отговорност, тя може да удължава сроковете на годност на своите ваксини както си иска.

Водещ: А заради това ли се страхуват реално хората да се ваксинират в крайна сметка, защото ние като отидем, подписваме документ, че това го правим на собствена глава – всъщност, и ние носим отговорност за това, че се ваксинираме?

Атанас Мангъров: Това е всъщност най-важното, което разколебава хората. И другото нещо е, че цялата тази медийна кампания, цялото това лаене от сутрин до вечер, че някой си помисли да се ваксинира, като погледа малко телевизия се разколебава.

Водещ: Само у нас ли се „лае“ така обаче?

Атанас Мангъров: В цял свят.

Водещ: И като за финал искам да ви попитам с какво спечелихте доверието на хората?

Атанас Мангъров: Мисля, че винаги съм казвал това, което мисля, и което считам, че е истината от медицинска гледна точка.

Вилислава Ветренска

Радио Фокус

«