Публикувано на 16.01.2022 / 10:24

ДОЦ. МАНГЪРОВ: ГЛЕДАНЕТО НА ТЕЛЕВИЗИЯ „КОВИД“, ОСОБЕНО СУТРЕШНИТЕ БЛОКОВЕ, Е ПРОТИВОПОКАЗНО!

Материал за размисъл (от клинична гледна точка):

Ковид-19 е остра вирусна инфекция, която се отличава от респираторните инфекции, с които сме свикнали по това, че е по-продължителна.

При типичното симптомно протичане на Ковид (около 20% от случаите), острата фаза продължава около 15-16 дни.

Симптомите (температура, отпадналост, главоболие, болки по мускули, кости, стави, кашлица и пр.) имат вълнообразен ход – обострят се и затихват през няколко дни.

Има дни, през които човек се чувства като да е дошъл последният му ден и дни, когато все едно нищо не е било. Това е много разстройващо, защото точно когато си помислим , че ни е минало, болестта ни подкарва отново.

Задържането на температурата до 15-16 дни и повече при Ковид не означава бактериална инфекция!

Най-трудни са дните между 10-ия и 15-16-ия ден, когато симптомите са най-тежки и когато нещата могат да тръгнат накриво. След тези 15-16 дни има още 20-25 дни, през които от време на време има отпадналост, студени тръпки, температура (обикновено невисока), кашлица и пр.

Като цяло сумарната продължителност на Ковид е около месец-месец и половина.

Ковид-19 е вирус, който засяга белия дроб и при всеки, който е с Ковид, ако след края на първата седмица от началото на симптомите се направи рентгенова снимка или скенер, се откриват рентгенологичните феномени „матово стъкло“, „натрошен паваж“ и пр., които говорят за вирусна пневмония.

Тази пневмония е вирусна, тя не се лекува с антибиотици и тя не е усложнение на Ковид, а е самия Ковид.

Усложнението на Ковид се нарича дихателна недостатъчност и то възниква тогава, когато самият вирус, а не вторична бактериална инфекция както масово се мисли, обхване такава част от белия дроб, че останалата незасегната част не може да покрива нуждите на човека от кислород.

Правенето на рентгенова снимка или скенер е безсмислено, тъй като по никакъв начин не сме в състояние да повлияем на това, което се вижда там. Важното е как работи белия дроб, което най-лесно се следи по насищането на кръвта с кислород, т. нар. „сатурация“ с пулсоксиметър, който се продава във всяка аптека. Всичко, което е над 90% е норма.

Задухът (дихателната недостатъчност) започва да се усеща, когато сатурацията падне под 90%, а нужда от подаване на кислород се появява, когато сатурацията трайно наближи 85%. При 85% сатурация човек се чувства като на трети базов лагер под Еверест, без кислороден апарат и трудно се придвижва до тоалетната.

Единственото основание за влизане в болница е необходимостта от подаване на кислород. Престоят в болница за лекуване на „двойната“ пневмония с поне два антибиотика (най-вероятно, защото е „двойна“) е безсмислен, ако няма нужда от кислород (сатурация под 90%). По-добре е да се чувстваш зле в къщи и някой да се грижи за теб, отколкото да се чувстваш зле и сам в болница. Важно е човек да  запази спокойствие, да се настрои психически да посрещне казаното по-горе и да се въоръжи с търпение. Всички рентгенови изменения изчезват след няколко месеца.

Все още няма достатъчно ефективни медикаменти за директно въздействие върху вируса и Ковид е така или иначе самоограничаващо се заболяване, което се лекува или би трябвало да се лекува както се лекува счупен крак. Какво правим, когато си счупим крак – не правим нищо, а просто стоим в гипс, защото това е което трябва да правим и чакаме да заздравее счупената кост.

Важни са покоят, (но не абсолютен – на всеки час поне 5-10 минути раздвижване – разходка, дихателна гимнастика, без спортни натоварвания), прием на течности (вода, чай), хранене (леки течни храни – супи, бульони). Болният трябва да продължи да взема всички медикаменти, които е получавал преди заболяването си от Ковид.

Като редовно назначение във връзка с Ковид е добре да се приема ацетил салицилова киселина (аспирин, ацетизал) в доза 80 -120 мг веднъж дневно или дипиридамол (антистенокардин) 3х25 мг. Това се прави защото вирусът засилва способността на кръвта да се съсирва, което е основен фактор в патогенезата на заболяването, а тези медикаменти намаляват тази способност. Те трябва да се приемат поне 3-4 месеца, понякога и повече колкото е времето за възстановяване на промените в белия дроб.

Прилагането по-сериозни противосъсирващи средства, в домашни условия, без следене на хемостазата е рисково и опасно. Назначаването на антибиотици при Ковид е ненужно и вредно, освен ако няма данни за бактериална инфекция. (Прословутото „CRP“ – С-реактивен протеин не е маркер за бактериална инфекция, а просто маркер за възпаление, каквото при Ковид има, но не е бактериално.)

Назначаванета на кортикостероиди в домашни условия е опасно и е по-добре да не се прави особено при възрастни хора с латентен диабет. 

Приемането на хранителни добавки, витмини и пр. е излишно, тъй като повечето дразнят стомаха, и болният се чувства по-зле с тях, отколкото без тях, като ползите са повече от съмнителни. Добре е кашлицата да не се потиска, тъй като тя е гимнастика на белия дроб.

Повишената температура е физиологична защитна реакция, с която организмът се бори с инфекцията – от една страна активира защитите си, от друга създава неблагоприятни условия за вируса и трябва да се сваля само в много краен случай, най-добре преди сън за да може човек да поспи.

Колкото по-малко лекарства за Ковид приема болния, толкова по-щастливо живее и той, и лекуващия го лекар.

Гледането на телевизия, особено на сутрешни блокове е противопоказано.

доцент Атанас Мангъров

Коментари 26 за
“ДОЦ. МАНГЪРОВ: ГЛЕДАНЕТО НА ТЕЛЕВИЗИЯ „КОВИД“, ОСОБЕНО СУТРЕШНИТЕ БЛОКОВЕ, Е ПРОТИВОПОКАЗНО!”

 1. Всяка болест (симптом) е оздравителна фаза. Две седмици бях с температура и кашлица, доста сериозно, но нямах абсолютно никакъв страх. На лекар не ходя! Изпокарах се у дома по тая причина, но аз не отстъпвам. Не вземам и лекарства, само вечер по един аспирин. След като мина бях като новородена, мисля дори че нещо се трансформира в мен!
  Интересно защо починалите от Ковида са само в болниците?

  1. добро решение . Ако вярваш на всичко което четеш и слушаш ,спри да го правиш и ще ти бъде в полза- добра поговорка . Всичко ще свърши само когато всеки изхвърли телевизора си в боклука


 2. Третата доза усилва имунитета,
  затова след четвъртата вие вече ще сте защитени.
  Когато 80% от населението получи петата доза,
  ограниченията може да бъдат смекчени,
  тъй като шестата доза спира размножаването на вируса
  и не му дава възможност да се разпространява.
  Аз съм спокоен и вярвам, че седмата доза ще реши проблемите ни
  и ние нямаме никакво основание да се страхуваме от осмата доза.
  Клиничните изследвания на деветата доза доказаха,
  че антителата се запазват стабилни след десетата доза,
  която дори ще бъде безплатна – като бонус.
  Единадесетата доза гарантира, че няма да има нови мутации,
  и затова няма причина да критикуваме идеята за дванадесетата доза…

  1. Каква девета доза , майка ми над 75 г. го боледува 2020г. ноември ,не иска ваксинация , миналата година я тестваха с 400 антитела личния лекар стои като насран що така не иска ваксина ,хахахаха. Еми не се разболява, викам аз, тъпо докторче. ама защо така ме обиждате?Хахаха .

 3. доцент Атанас Мангъров е достоен за уважение български лекар на световно ниво!!! Ако той ръководеше нещата още преди година и половина щеше да се забрави за прословутия ковид. За разлика от него разполагаме с множество некадърни и продажни докторчета на които убиването им е малко…

 4. Доц. Мангъров бие една рота „професори“ с конкретния, практичен, информативен и обоснован начин на обяснение, Свалям Ви шапка, Докторе!!! (по-точно „лечителю“!)
  Хората се нуждаят от обяснителна и логична информация.
  Член от семеѝството ми в момента е точно в описаното състояние, дори и с утежнени фактори (авто имунно заболяване, наѝ-вероятно поддържано от фарма-мафията вече десетилетия..
  А ония плашила предвождащи вакс-ескадроните – наѝ-добре да ги насерат гаргите.. Не знам парите дето им ги бутат, какво ще им помогнат „оттатък“?

 5. Поздравления за Афера, че са публикували тази важна информация, предоставена от доц. Мангъров! Като се разболях в края на ноември точно това направих: спрях да гледам телевизия и да чета ел. медии и всеки ден си напомнях съветите на д-р Мангъров. Казвах си: „Това е грипче, лекува се с чайче!“ И точно така стана, макар да съм в рисковата група, при това не само по един критерий. Да е жив и здрав, много успехи му желая от сърце!

  1. А за мъж, доктор или рицар на годината избрах началника на ВМИ оново малко, гадно, нечовешко същество ….

 6. Професор Ехуд Кимрон: „Министерство на здравеопазването израел, време е да признаем провала“
  Професор Ехуд Кимрон, ръководител на отдел микробиология и имунология от университета в Тел авив и един от водещите израелски иммунологов, написа отворено писмо с остра критика на израелския – и наистина глобално управление на пандемията коронавируса. Оригиналното писмо на иврит: (6 януари 2022 г.)

  В крайна сметка истината винаги ще бъде разкрита и истината за политиката за коронавирус започва да се разкрива. Когато разрушителните концепции се разпадат една след друга, нищо не остава, освен да кажем на експертите, ръководили борбата с пандемията – ние ви казахме това.
  Две години по-късно най-накрая осъзнавате, че респираторният вирус не може да бъде победен и че всеки такъв опит е обречен на неуспех. Вие не разбирате това, защото през последните две години почти не са допуснали грешки, но, поглеждайки назад, става ясно, че сте попаднали на счупването се провали в почти всички свои действия, и дори медиите вече е трудно да се скрие своя срам.

  Отказахте да признаете, че инфекцията идва от вълни, които изчезват сами, въпреки годините на наблюдения и научни познания. Вие настоявахте да приписвате всеки спад на вълната единствено на вашите действия и така с помощта на фалшива пропаганда „вие победихте чумата“. И отново го победи, и отново, и отново, и отново.

  Отказахте да признаете, че масовото тестване е неефективно, въпреки че собствените ви планове за спешни случаи изрично посочват това („План за готовност на здравната система за грипна пандемия, 2007“, стр.26).
  Ти отказа да се признае, че възстановяването е по-защитен, отколкото на ваксината, въпреки предишните знания и наблюдения, които показват, че невылеченные вакцинированные хората са по-вероятно да бъдат заразени от выздоровевшие хора. Отказахте да признаете, че ваксинираните са заразни, въпреки наблюденията. Въз основа на това се надявахте да постигнете имунитет на стадото чрез ваксинация — и в това също се провалихте.

  Настоявахте да пренебрегнете факта, че болестта е десетки пъти по-опасна за рисковите групи и възрастните хора, отколкото за младите хора, които не са изложени на риск, въпреки знанията, които идват от Китай през 2020 г.
  Отказахте да приемете Декларацията на Барингтън, подписана от повече от 60 000 учени и здравни специалисти или други програми за здрав разум. Вие решихте да се подигравате, да оклеветите, да изопачавате и да ги дискредитирате. Вместо правилните програми и хора, вие сте избрали професионалисти, които нямат подходящо обучение за борба с пандемията (физици като главни правителствени съветници, ветеринари, служители по сигурността, медийни служители и т.н.).

  Не сте създали ефективна система за докладване на страничните ефекти на ваксините и докладите за нежелани реакции дори са премахнати от страницата ви във Facebook. Лекарите избягват да свързват страничните ефекти с ваксината, за да не ги преследвате, както направихте с някои от колегите си. Пренебрегнахте много съобщения за промени в интензивността на менструацията и продължителността на менструалния цикъл. Вие сте скрили данни, които позволяват обективни и подходящи изследвания (например сте изтрили данните за пътниците на летище Бен Гурион). Вместо това сте избрали да публикувате предубедени статии заедно с висши ръководители на Pfizer за ефективността и безопасността на ваксините.
  Необратимо увреждане на доверието
  Въпреки това, от висотата на арогантността си, Вие също пренебрегнахте факта, че в крайна сметка истината ще бъде разкрита. И това започва да се разкрива. Истината е, че сте довели общественото доверие до безпрецедентно ниско ниво и сте подкопали статута си на източник на власт. Истината е, че без резултат сте изгорили стотици милиарди шекели-за публикуване на заплахи, за неефективни тестове, за разрушителни блокажи и за нарушаване на ежедневието през последните две години.
  Съсипахте образованието на децата ни и бъдещето им. Накарахте децата да се чувстват виновни, уплашени, да пушат, да пият, да станат зависими, да напуснат училище и да се карат, както свидетелстват директорите на училищата в цялата страна. Вие сте навредили на поминъка, икономиката, правата на човека, психическото и физическото здраве.
  Вие оклеветихте колеги, които не ви се предадоха, настроихте хората един срещу друг, разделихте обществото и поляризирахте дискурса. Заклеймявате, без никаква научна основа, хората, които са избрали да не се ваксинират, като врагове на обществото и разпространители на болести. Вие насърчавате по безпрецедентен начин Драконовата политика на дискриминация, лишаване от права и подбор на хора, включително деца, за техния медицински избор. Подбор, който няма епидемиологична обосновка.
  Когато сравнявате разрушителните политики, които провеждате, с разумните политики на някои други страни, можете ясно да видите, че разрушенията, които сте причинили, са добавили само жертви, освен уязвимите към вируса. Икономиката, която сте разрушили, безработните, които сте причинили, и децата, чието образование сте разрушили — те са излишни жертви само в резултат на вашите собствени действия.
  Понастоящем няма спешна медицинска помощ, но сте култивирали това състояние в продължение на две години поради жажда за власт, бюджети и контрол. Единствената извънредна ситуация сега е, че все още определяте политиките и отделяте огромни бюджети за застъпничество и психологическо инженерство, вместо да ги насочвате към укрепване на здравната система.

  Тази извънредна ситуация трябва да спре!
  Професор Уди Кимрон, Медицински факултет на Университета в Тел Авив.

 7. За много неща Мангъров е прав , но с внушенията му, че е по добре да си в къщи не съм съгласен. Колкото и да се опитва да омаловажава болестта за две години всички ние пряко или косвено се срещнахме с нея и се разбра,че за тежко протичащия Ковид важно е колко навреме ще си в болница. Сатурация под 90 при тази инфекция означава, че си тръгнал с бързи стъпки натам откъдето връщане самостоятелно няма.
  Венозните медикаменти, спокойствието,че за теб се грижат подготвени лекари помага за бързото справяне с болестта
  Лекуваните навреме излизат след 7-8 дни, за закъснелите е нужен месец и половина. Това пълни болниците

 8. Подкрепям така последователно и конкретно представеното мнение на колегата. Досега то не се разбираше от неспециалистите, защото звучеше през отрицанието и водеше до създаване на настроения и отхвърляне от свръхсенсибилизираното ни от апокалиптичните перспективи за развитие на заболяването общество. А това са нормални човешки страхове за оцеляване. И мога да ви уверя, че сред лекарите “антиваксъри” по убеждение няма. Но, против бизнес-ваксърството и против ненужното в много случаи “смазване” на физиологичните способности на организма да се бори с нефудруянтни причинители – естествения имунитет, гневно застават все повече медици. И не само у нас. И не защото не са, а именно защото са компетентни. И това не е профанизация, а отговорността на медицинската професия и наука – да се ръководи само от принципите си, от основните си схващания, изучавани и предавани между поколенията медици, откакто съществува като такава. Нито има нужда от подценяване, нито от преекспониране. Първото води до неуправляемо развитие на болестта, свързано с добре известния й вече, по-особен по сравнение с останалите остри вирусни инфекции патогенетичен механизъм – тромбообразуване. Второто до психоза и парализиране на способността за рационална оценка, оттам и множество ненужни и погрешни решения и действия. За съжаление продължаваме да сме свидетели и на двете. Т.нар. колективен имунитет се развива след преболедуване или след ваксиниране (но, със специфична ваксина, каквито са класическите, атенюирани ваксини!). Имаме ли статистика за това и какво сочи тя? Нека има дискусия, чиито резултат да е максимално овладяване на ситуацията, но между професионалисти, намесата на всякакъв друг привкус изцяло вреди. И професионалсти не от “вербуваните” по една или друга конюнктурна причина – кариерна, финансова, елитарна и пр. подобни, но не и по медицинска, за налагане на маргинализация по един или друг признак, в настоящия момент по неваксинираност. Нещо като “свой-чужд” разпознаване. Впрочем, това не беше ли основния еволюционен механизъм на имунната ни система, който сега се “обучава” от РНК-ваксините. Как точно, за да остане с естествената си виталност?! Имунокомпрометирани хора, хората над една определена възраст предполагаща отслабване на имунната система (да се спрем на 70г. възраст), като израз на което са развитието на системни заболявания и дисфункции, както и хората с хронични заболявания при които всяка една вирусна или бактериална инфекция може да доведе до тежки последици (преминаване в следващ, по-тежък стадий) или смърт, на тях активно трябва да се разясняват ползите от ваксинация при съществуващите условия и да се провежда промотивна про-ваксинационна кампания. Другото клони към индустрия. А последиците?! Кой би посмял да се произнесе за дългосрочните и на какво основание?! Изводът е един – отговорността е медиците да поемат процеса в свои ръце и да защитят клетвата си – да служат безсребрено и честно в името на здравето, без оглед на интереси, зависимости, стремления. Единен протокол за лечение при различните фази на covid-инфекцията, в т.ч. и реанимационно, критерии за преминаване в следваща (прогресия) или предишна (регресия) на заболяването и контрол за спазването му при всички пациенти – и ваксинирани, и не. Спазване на противоепидемичните мерки, отново от всички, след като ваксинираните се оказаха равностойно на неваксинираните повече от добри и преносители, и боледуващи. Апропо, ваксинирането допреди няколко месеца се представяше като основно средство за отслабване на натиска върху здравната система. Защо сега неваксинираните се определят като “обществено опасни”?! Какви са медицинските “новости” и мотиви по този въпрос?! Ясно е, че зелен сертификат е принт, удостоверяващ дата на ваксиниране, проведен тест, боледуване. Друго?! – не се съдържа. Дали, колеги, да не номинираме 3 наблюдавани клинични критерия за всички извън по-горе описаните 3 рискови групи: фебрилитет, кислородна сатурация и изследване на антитела, но не само на трайния, хуморален имунитет (IgG), но и на ранните, показващи давността на контакта с вируса (IgM) и да внесем така нужното спокойствие и предвидимост за всички. По медико-биологични, а не по статистически или математически модели! От голяма полза и принос към т.нар. “доказателствена медицина” ще е доц. Мангъров да сподели успеваемостта от лечението, което прилага в ковид-клиниката си. Изтощението е всеобщо и ние в най-висока степен го изпитваме върху себе си. КОЛЕГИ?!

 9. They include direct injury to pneumocytes or alveolar endothelial cells; systemic release of cytokines; cell-mediated lung injury; oxidative stress from free oxygen radicals; or dysregulation of the immune system secondary to immune-checkpoint blockade (Limper, 2004). Importantly, as most antineoplastic therapy protocols include multiple drugs, it may be difficult to identify the specific agent that is responsible for the lung toxicity.

  Те включват директно нараняване на пневмоцити или алвеоларни ендотелни клетки; системно освобождаване на цитокини; клетъчно-медиирано увреждане на белите дробове; оксидативен стрес от свободните кислородни радикали; или дисрегулация на имунната система в резултат на блокада на имунната контролна точка (Limper, 2004). Важно е, че тъй като повечето протоколи за антинеопластична терапия включват множество лекарства, може да е трудно да се идентифицира специфичното средство, което е отговорно за белодробната токсичност.

  Това са възможните поражения при ХИМИОТЕРАПИЯ!?!?!?

  Представете си един Реагент във Въздуха който отключва по горните поражения!?!?!?
  Фантазирам си разбира се!!! Не е възможно Тези Хуманисти Боцкащи ни Насилственно с нещо НЕизвестно да вършат такива НЕЩА!!!

  1. Представям си го много добре. Много по-добре от неизолирания под микроскоп, митологичен ковид.

 10. Мангър ,кво ше ги правим тея твойте колеги,бе приятелю ?
  Накараха Хипократ ,човека да се върти в гроба…
  Ловуват на пациенти,отстрелват ги с клинични патрони и после продават трофеите по разни ловни изложения.
  Здравната каса я доят като краварката в левия ъгъл…

  Бачо ви Кольо предлага да влезе Закон за Изтребление на Докторското Разбойничество !
  Щом фанат някой доктор в издънка , го осъждат да работи санитар по 16 часа на ден,като се дава право на пациентите да го бият по главата с насраните памперси.

  Венсеремос.

  1. Има друг вариант???Без да е болен Дофтора го Пускаш по Протоколната К-19 Пътека и ако Оживее след нея най-малкото ще е БОЛЕН!!!

 11. Математическа прогноза за COVID: 70 000 нови случая на ден през февруари???

  На тези ИДИОТИ с ПРОГНОЗИТЕ трябва да се ТЪРСИ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ!!!

  1. Тези математици от Пенсионното ли ги натискат да смятат така??

 12. Искам да благодаря на доц. Мангъров, че докрай остана истински лекар и не продаде знанията си за … не знам какво. Че беше компетентен, точен, разумен, успокояващ и устоя на неистовите обиди и атаки.

 13. Искам да благодаря на доц. Мангъров, че докрай остана истински лекар и не продаде знанията си за … не знам какво. Че беше компетентен, точен, разумен, успокояващ и устоя на неистовите жбиди и атаки.

 14. Кратко, точно и ясно казано!!!!! Зомбита та да го прочетат 2 – 3 пъти, докато го научат наизуст! После ще ги изпитвам! Защото СЗО и БИГ фарма няма другаде от къде да си изкарват парите!!! Те и за това са създадени! Колко излекуваха Ебола в Африка. От сумайти години страдат хората и таки не намериха лекарства! Айде, ще им се……!

 15. Гледагнто на централните телевизии, т.е. на „КОВИД ТV“ не е здравословно въобще.
  Един полезен съвет- не гледайте телевизия за да мислие със собствените си мозъци.

 16. Велик човек е д-р Мангъров.
  Истински лекар – хуманист.
  Поклон за всички истини изречени от него и за твърдото отстояване на истината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *